Jó nagy hülyeséget írtál, de már kezdem megszokni, hogy mindig a kedvenc filmjeimet b@sszák szét ezek a viták. Nem hinném, hogy a külföldi filmeket magyarul nézni akarók ezzel a vágyukkal bármelyik nép kultúráját hazavágnák, na meg azt sem hiszem, hogy egy német vagy egy angol anyanyelvű mozinéző több nem anyanyelvű filmet néz, mint a magyar társa. Ja, meg lehet nézni, hol tartanak a németek és az angolok ezzel a korlátoltságukkal. Amúgy azért írtam "majmolást" mert a nagy eredeti nyelv-huszárok zöme csak addig erőlteti a színészi játék része, a színész saját tulajdona, meg egyéb panel jelzőket, amíg angol nyelvű filmről van szó. Ha már francia, olasz és egyéb az eredeti hang, akkor egyből sírnak a "klasszikus szinkron" után. Na, ez nálam sokkal aljább dolog, mintha valaki úgy általában szereti a szinkronizált filmeket. Én szeretem a szinkronizált filmeket, és nem kezdem el pettingelni a távkapcsolót, ha egy kétnyelvű dvd kerül a kezembe. Ugyanakkor attól sem kapok szívrohamot, ha a moziban lámpaoltás után derül ki, hogy olvasni kell. Ahogy a helyzet hozza, úgy állok hozzá.Nem tehetek róla, de nem tudok azonosulni ehhez a csak az eredeti csak az eredeti görcsölködéshez. Továbbra is azt mondom, hogy a filmnek kell jónak lenni, aztán ha ez a feltétel adott, akkor az már mellékes, hogy azt svédül láttam, spanyolul, mandarinul vagy magyarul. Általában akkor tudom, hogy emlékezetes volt a mozi, ha később fingom sincs, milyen nyelven láttam, mégis emlékezem minden jelenetére. Tehát magyarul is átjön, aminek át kell jönnie, s azért valljuk be, kevésszer van olyan, mint tavaly a Brigantyk vagy a Júliák esetében, hogy már attól is behugyozhatnékja volt a filmek iránt rezdülőknek, hogy milyen magas színvonalon játszottak a színészek a hangjukkal. Na de messze nem errefelé tendál a filmipar.
Csabagát ebből a szempontból megértem, ő többnyire azokat a filmeket kedveli, amiket még egy jobb kor gyártott, ahol még számított ez is. Manapság már kevés az ilyen.
Csabagát ebből a szempontból megértem, ő többnyire azokat a filmeket kedveli, amiket még egy jobb kor gyártott, ahol még számított ez is. Manapság már kevés az ilyen.
most posts by TM
0