Ugyan sajnos még nem olvastam el egyik kötetet sem, de az első évadot rögtön néztem, és nagyon be is jött a sorozat :) Már vártam a második évadot, remélem hamarosan meg is tudom nézni az első részt :) És előre is bocsi a hosszú szövegelésért :)
Mivel az amerikai vetítést követve néztem tavaly a sorozatot, az aktuális részek fórumos, sorozatjunkie-s szösszeneteit is olvastam, és többen is egyértelműen leírták, hogy mindig is volt utalás Loras és Renly kapcsolatára, és bár most nem találtam, de úgy rémlik, akkoriban Martin is megvédte a sorozat készítőit, főleg, hogy ő is aktívan részt vesz a könyvei adaptálásában, ő maga is ír(t) epizódot. Szóval, ha ő azt mondja, ezt így akarta, így írta meg, el kell fogadni :) Maradhatott volna utalásként is az eset, de el is mélyíthetik a karaktereket az ilyen toldásokkal, szerintem. :) A minőség rovására úgy gondolom, nem mennek az ilyen (és a többi, erőszakos, erotikus) jelenetek. Számomra ettől lesz csak hitelesebb, hogy hús-vér, "élő" embereket látok és nem steril, fantázia környezetet.
Egyébként pont most találtam meg egy fórumon egy 2007 májusában írt hozzászólást, melyben a felhasználó bemásolta Stemler Miklós, a negyedik kötet felelős szerkesztőjének hosszú jegyzetét Martinról és a könyvsorozatról, és ebben így írt 5 évvel ezelőtt a szerkesztő: „…A jég és tűz dalában a szexualitás nem csupán fontos szerepet játszik, hanem olyan formái kerülnek elő, amelyekről a mai napig nem szívesen beszélünk: az egyneműek közötti kapcsolat, a vérfertőző szerelem, a nemi erőszak folyton visszaköszönő motívumok. Mindezek azonban nem öncélúan, a botrányokozás érdekében kerülnek a történetbe. A nők bálványának, a lovagi erények megtestesítőjének számító, ám valójában felszínes és üresfejű Renly Baratheon homoszexualitása valószínűleg nem kisebb történelmi előképen alapszik, mint a legendás, ám valójában jelentéktelen angol király, Oroszlánszívű Richárd hasonló hajlamain…”
Jóval a sorozat előtt, ahogyan több olvasó is, úgy Stemler sem siklott el a részletek felett és olvasott a sorok között :) Ha pedig később még hangsúlyosabb szerepet kap a kapcsolatuk, illetve más karakterek, a könyvekben csak később kibontakozó jelleme, pláne nem volt rossz ötlet ezeknek előre megágyazni, hogy azokat se érje nagy meglepetés és túl sok információ egyszerre, akik nem olvasták a könyveket.