Tegnap az "utánam, kalózok!" fórumban utaltam arra, hogy leírok egy érdekes tapasztalatot az újságmellékletes dvd-kkel kapcsolatban. Átböngésztem az elejétől az eddigi fórumokat és mivel találtam ilyen témát (többet is), elolvastam az összes hozzászólást. (mármint ebben)
A film, amelyről ez a történet szól a BEST H. Kft. által kiadott "A sárkány csókja" c. film. Ebből rögtön kitűnik, hogy ez egy régebbi tapasztalat. Hogy azóta változott-e valami, azt nem tudom: ugyanis ez volt az első és egyben a legutólsó újságmllékletes dvd, amit megvettem. Tehát megjelent a film a boltokban, ha jól emlékszem 4.999,-Ft-os áron. Abban az időben még erősen szelektáltam az árak miatt. Aztán hónapokkal később megláttam az újságárusoknál mellékletként (talán a poszter magazin, vagy valami ilyesmi c. kiadvány volt) 1.999,-Ftért. Elmentem a boltba, tüzetesen szemügyre vettem az eredetit, majd mentem az újságoshoz. Mivel az a kiadvány be volt csomagolva, így csak az elejét és az oldalait tudtam megnézni. Csak az MVKE-s hologramos matrica hiányzott róla, még a tok is ugyanaz az AMARAY-es tok volt. Gondoltam, nagy baj nem lehet. Tévedtem. A dvd hátúlja más volt, mint a boltié. Betettem a korongot:reklám. Továbbléptetni nem lehet. Indítom a filmet, kb. 3 perc után megáll; visszaugrik, előreugrik, kihagy 20-30 mp-es részleteket... Telefonáltam a kiadónak, ahol egyből mondták, hogy küldjem vissza, kicserélik. Megérkezett az új korong, belenéztem, ez már pár fokkal jobb volt, de még ez is meg-megállt. Elmentem és megvettem a boltban a drágábbat. Nos, a különbség:maga a dvd korong! Amikor megnéztem az írott oldalát, ott is a "belsejét", ahol az infók vannak körben apró betűkkel és számokkal, akkor a mellékletes korongon ott volt a címe magyarul meg talán valami szám; a boltin pedig az általam (mára) nagyon kedvelt Sony DADC-s koronggyártóazonosító és az A0,A1 rétegazonosító filmkód. (Sony DADC dvd lemezeketre írja filmjeit a Columbia/ Tristar, régebbi BEST-es filmek, SPI, meg még biztos van egy pár) (Még valami:az feltűnt valakinek, hogy a legendák klubja sorozat TAKT-os dvd-ken van? Tudjátok, az a lengyel kazettasokszorosító gyár!) Szóval felhívtam a BEST-et, ahol sikerült az illetékesel beszélnem. Csak nagy nehezen tudtam kiszedni belőle infókat, de annyit azért sikerült megtudnom, hogy ezeket a dvd-ket itthon gyártatják, azért tudják olcsóbban adni. Mint később megtudtam, rengeteg filmmel volt probléma. (lemaradtak dolgok, felcserélt hangsávok...) Tehát a lényeg:a dvd-k nem ugyanazok!!
Persze ez régen történt, azóta változhatott a dolog. Ez nem érvényes a WARNER-re, hiszen én nem találtam különbséget a bomba áras és a teljes árú filmek között; sőt, a legendák klubja sorozat, amit az újságosoknál lehet beszerezni 1.999,-Ft-ért, az is teljesen rendben van (mint ahogy más INTERCOM akciós kiadványok).
Írásom a teljesség igénye nélkül, az általam tapasztalt dolgokon alapult. Csak január óta netezek itthonról, így még nem sikerült mindenbe, ami érdekel, belásni megam. Ha már esetleg volt szó erről a témáról, akkor elnézést kérek mindenkitől, akit ezzel untattam! További kellemes dvd gyűjtögetést mindenkinek!