Keresés

A legjobb sci-fi filmek

2003. október 6., hétfő 0:50
The Matrix
Dark City
The Truman Show
Pleasantville
eXistenZ

Nagyjából ugyanaz a lényeg: alternatív valóság. (A szereplők egy része általában nem tudja, hogy hol van valójában). Biztos van még ilyen film.
0
2003. október 5., vasárnap 15:35
maradjunk a "misztikus" jelzőnél........
0
2003. október 5., vasárnap 14:21
Mabuse, Calzone ismeritek ezeket a címeket?

http://www.philoticweb.net/

http://www.hatrack.com/

Ha érdekel, esetleg angolul tudok néhány Card regényt/novellát küldeni (e-book v. .doc/txt formátumban).

racz_at@freemail.hu
0
2003. október 5., vasárnap 14:15
Szerintem az, bár inkább dráma, sci-fi köntösben.
0
2003. október 5., vasárnap 12:40
mármint az nem scifi
0
2003. október 5., vasárnap 12:39
szűkítem a listát:

Jelek
0
2003. október 5., vasárnap 12:23
Bőviteném a listát:

A.I. - Mesterséges értelem
Star Trek - Űrlázadás
Star Trek - Nemzedékek
Dune (David Lynch féle)
X-Akták (mozifilm)
Különvélemény
Jelek
0
2003. október 5., vasárnap 12:12
lásd a mostani Solaris..............
0
2003. október 5., vasárnap 11:58
Medve: csatlakozom, én is hiányolom! De amit még jobban hiányolok, hogy nincs kiadva magyarul az összes könyv. De nem várok sokáig elolvasom őket angolul.
Viszont olvastam Card-dal egy interjút és ő mondta, hogy készül a film. Nyáron jön hozzánk (látod Luke, rá is van érdeklődés) ,  úgyogy aláíratom vele a könyveimet.

Amúgy én azért óvatosan bánnék a klasszikusok megfilmesítésével. Félő, hogy egyszer csak nekiesnek mindnek és szépen eltolják őket.
0
2003. október 5., vasárnap 2:07
Na jó, Tarkovszkij Solarisa talán... De az is inkább a lélek végtelenségéről szól.
0
2003. október 5., vasárnap 2:04
Dehogynem, kedves Medve. És még számtalan olyan sci-fi regényt lehetne mondani, amelyből elképesztően jó filmet lehetne csinálni (képzeljétek el pl. Clarke-tól A gyermekkor végét szélesvásznon). A technika ma már adott, de sajnos a producerek szinte kizárólag arra fecsérlik a dollármilliókat, hogy huszadrangú forgatókönyvírók naponta átírt idióta agymenéseit ültessék mozgóképre, azután pedig csodálkoznak a bukáson (legjobb példa: a két borzalmas mars-film, A Mars mentőakció és A Vörös bolygó). Mindenesetre tényleg furcsa, hogy Kubrick 2001-e óta nem készült olyan mozi, amely egy picit is érzékeltetni tudná a világegyetem metafizikus szépségét és végtelenségét. Pedig 1968 régen volt.
0
2003. október 5., vasárnap 1:39
Csak kíváncsiságból... Rajtam kívül senki nem hiányolja, hogy Orson Scott Card híres-neves Ender-ciklusa még nem került szélesvászonra?
0
2003. október 4., szombat 23:32
Ezt nem tudhatom mivel még nem láttam a Gyűrűk Urát.
0
2003. október 4., szombat 23:29
Az Alien sorozat nekem túlságosan horrorisztikus, véres, brutális nem bírom végignézni egyiket sem, nekem csak sci-fi horror vagy mondjuk sci-fi akció-horror.
0
2003. október 4., szombat 23:28
"az utópiák az identitásukat elvesztett vagy éppen megtalált emberekről, gépekrőll stb. szólnak, mint a blade runner, a különvélemény vagy a legújabb a mátrix-őrület és sor nagyon hosszú, ezekből filmekből van több."

nem egészen. az utópia szűken értelmezve a tökéletes társadalom vázlata, tágabb értelemben  egy elképzelt szebb és jobb világ, amelyet egyszer az ember kivívhat magának. ellentéte a negatív utópia, vagy disztópia.  a blade runner, az 1984, a thx1138 ilyennek mondható.
0
2003. október 4., szombat 23:22
egy kicsit talán el kellene vonatkoztatni a szűklátókörű kliséktől, s megláthatod, mennyi sok hasonlóság van pl. a star wars és a lord of the rings között.
0
2003. október 4., szombat 23:20
ó, pedig sci-fi az a javából! csak mert nincs benne űrhajó, attól még az. :] a média egy lehetséges fejlődési fokát tárja fel, amely hál'istennek még nem megvalósítható, de eljön majd a nap... summa summarum: egy urópia... vagy inkább disztópia?
0
2003. október 4., szombat 23:17
az alienset pedig nem tekinteném scifinek, se nem horrornak: akciófilm az a javából. persze, ha tág értelemben nézzük e zsánert, akkor minden belefér, amiben lőnek, s a dátum minimum ma+1 nap. :]
0
2003. október 4., szombat 22:09
Ugye, hogy szépen is meglehet fogalmazni véleményt egy filmről. Amúgy a Star Wars filmeket én is inkább mesének tartom merthogy az is és annak is készült, a Star Trek viszont igenis fontos kérdésekkel foglalkozik. Gene Roddenberry (1921-1991) megálmodott egy olyan jövőt ahol nincs éhezés, nincs kapzsiság, nincs szegénység, nincs háború - legalábis a Földön - mert hogy a Föld összes nemzete egy nemzeté egyesült, nincs szegénység mivel olyan hogy pénz már nem létezik. Néha én is szeretnék abba a 23-24. században élni, de remélem egyszer az emberiség tényleg eljutt odáig.
0
2003. október 4., szombat 21:23
Egyetértek. A Star Trek klasszikusan sci-fi témákkal foglalkozik, személy szerint a SW-t én sem tartom science fictionnak.  A SW egyszerűen sci-fi díszletek között játszódik, de egyáltalán nem foglalkozik a sci-fi, mint eredendően irodalmi műfaj által megfogalmazott kérdésekkel. A ST ehhez képest klasszikus alaptémákat fogalmaz meg és dolgoz fel. Egyébként az egy dolog, hogy itthon nincs akkora kultusza, véleményem szerint a sci-fi-re, mint műfajra sokkal nagyobb hatása volt, mint a SW-nak.
A SW jelentősége abban áll, (és ebben elfogadom Brian Aldiss érvelését a Trillió éves dáridó c. műfajtörténeti antológiájában) hogy a filmművészt nyelvén olyan lökést adott a sci-fi adaptációknak, ami számos más alkotásra is hatással volt, ugyanakkor a klasszikus műfaji elemekkel egyáltalán nem rendelkezik. Se nem hard sci-fi, se nem human fiction, a történések nem tekinthetőek társadalomkritikának vagy a társadalom, az emberiség jövőjét, kilátásait boncolgató műnek - egészen egyszerűen egy mese, abból viszont nagyon jó.
A sci-finek kérdéseket kell feltennie, aggodalmakat megfogalmaznia, a jövő elképzelt társadalmain keresztül a ma és az eljövendi idők problémáit, vízióit kell, hogy megfogalmazza, a sci-finek lelke van, értelme van. Ezer bocsánat a rajongóktól, de a SW-nak nincs sci-fi lelke (hane SW-lelke), nincs sci-fi szíve, csak a körítés csillagvásznas.
A Gattaca, A Majmok bolygója, A Logan futása, Az Időgép, stb... sok-sok korábban felsorolt sci-fi testesíti meg mindazt, amiért a műfaj korábban megszülethetett. Ezek az igazi, vérbeli science fiction-ök.
0
2003. október 4., szombat 21:20
mert a régiek jobban tetszenek
0
2003. október 4., szombat 20:12
Látom már itt is elindul a vita a Star Wars-ról és egyebekről. Ez Star Wars-mánia tényleg fárasztó mintha pl. a Star Trek nem is létezne pedig az egyik alapmű sci-fi téren. A Star Trek The Motion Picture a legjobb az összes film között, a sorozatok közül pedig a Star Trek The Next Generation.
Jó lenne ha ez a topic nem vitákból állna hanem inkább egy-egy film üzenetéről, történetéről, mondanivalójáról való gondolatokból. Mindeki leírhatná melyik sci-fi miért tetszik neki, mit lát benne meg hasonlók.
0
2003. október 4., szombat 18:18
Az én kedvenceim: (sorrend nincs)

2001: A Space Odyssey
Blade Runner
Brazil
Solaris (1972)
Solaris (2002) (na, ezért kapok a fejemre - de nekem ez is tetszik)
Stalker
Alien
Aliens
Alien 3
The Thing
eXistenZ
The Truman Show
Close Encounters of the Third Kind
Metropolis (Fritz Lang)
Planet of the Apes (Heston)
28 Days Later (tudom, ez vitás lehet - szvsz legalább annyira sci-fi, mint horror)
Clockwork Orange
1984
Contact (bár nem tökéletes - de néha annyira szép)
Gattaca
A. I.
The Matrix
The Animatrix
The Terminator
T2
12 Monkeys

és persze Pirx kapitány:-)
0
2003. október 4., szombat 17:26
És miért nem a két legújabb epizód?
0
2003. október 4., szombat 17:16
Hülyeségeket beszélsz maradjunk ennyiben. Én eljárók hébe-hóba ilyen találkozókra és úgyan van pár hóbortos alak, de sok a témában rendkívül járatos és hozzáértő "amatőr", esztéta és alkotóművész is. Szerintem megint leszóltál vmit amihez közös sincs.

Amúgy ezt te hol olvastad? Nem értettél nagyon félre vmit? Ian Watson-t újra meg kellett hívni akkora rá a érdeklődés:D
0