Manapság nagyon ritkán írok véleményt filmekről, sorozatokról mivel lusta vagyok, csak akkor teszek ilyet, ha valami nagyon nagyon tetszik, vagy nagyon nagyon nem. Most az utóbbi eset áll fenn, úgy érzem muszáj kidühöngenem magam a Fear The Walking Dead második évadja után, amit a napokban szenvedtem végig, mert ez annyira rossz, hogy még az általam nagyon kedvelt eredeti sorozatot is elrontja kissé. Rengeteg hibája van ennek a sorozatnak, amit szeretnék felsorolni, és nem is a legfontosabbal kezdem, hanem a leginkább zavaróval. Az írás spoileres Bár nem nagyon kell hasraesni a fordulatoktól... Annyira buta ez a sorozat.
A zombik elleni csodafegyver.
Az eredeti sorozatban kb. az ötödik vagy hatodik évadban egy kényszerhelyzet ébreszti rá valamelyik szereplőt arra, hogy a zombiknak van szaglásuk, és ha a testüket bekenik a halottak vérével, akkor tulajdonképpen láthatatlanná tehetik magukat, és viszonyalogos biztonsággal átsétálhatnak az élőhalottak között. Ez egy jó ötlet volt a sorozatban, izgalmas félelmetes jeleneteket eredményezett, és az írók figyeltek rá, hogy ezt ne alkalmazzák túl sokszor talán egy-két alkalommal fordul elő, amikor tényleg nincs más kiút egy helyzetből. A Fear The Walking Dead-ben viszont ezt olyannyira eltúlozták hogy teljesen tönkre tették az élményt. Itt már a sorozat elején rájönnek erre az óriási ötletre a szereplőink, csakhogy itt nem a túlélés érdekében használják ezt, hanem csak úgy általában, meg kedvtelésből. Az egyik karakternek konkrétan az a hobbija, hogy vérrel bekenegeti magát, és a zombik társaságában egyedül kóborolgat, és akkor még csak nem is csodálkozik rajta hogy élőhalottnak nézik is le akarják lőni az emberek. Hát ezek után persze hogy annak szurkol a néző hogy bárcsak sikerülne is neki elpatkolnia, de erről majd később. Szóval majdnem minden szereplő minden epizódban ezt a trükköt alkalmazza, és nem csak a túlélés érdekében, hanem mindig, ha ki kell menni a kolónia védelméből felderíteni, vagy bárhova, és ez mindig működik. Ezzel viszont az írok gyakorlatilag kiiktatták a sorozat egyik lényegét, miszerint egy zombiapokalipszisben a számtalan zombi fenyegetése a legfélelmetesebb. Mert ha ezek után valamelyik szereplőt mégiscsak szétharapnak az élőhalottak, akkor az nagyon idiótán fest, mert persze erre is látunk azért példát. Szóval ezzel nekem kiiktatták a zombikat mint félelem faktort, és ezzel pont a sorozat címe válik nevetségessé: "Fear The Walking Dead". De a legrosszabb az, hogy ezzel elrontják az eredeti sorozatot is, ami ugyanebben a világban játszódik. Szeretett karakterek halála válik így feleslegessé, hisz nem kellett volna meghalniuk, mikor csak annyit kellett volna tenniük, hogy bekenik magukat egy kis zombivérrel, és kész. És ezzel a jövőben is minden ilyen nehézség leküzdhető. Óriási hiba.
Idióta karakterek.
Nem is emlékszem volt e már valaha ilyen hogy egy film vagy sorozat minden karakterét szívből utáltam, és annak szurkoltam volna, hogy haljanak már meg, de itt tényleg ez a helyzet. A főszereplők és a mellékszereplők egyikével sem tudtam szimpatizálni. Már az első évadban sem voltak meggyőzőek, de az első hat epizód után gondoltam majd kialakul valami, hát csak az utálat alakult ki, annyi hülyeséget és logikátlanságot művelnek. Van itt narkós hülye gyerek akinek a kedvenc hobbija hogy a zombik társaságában a családjától elszakadva kóboroljon, és még együtt is érezzen egy kicsit az élőhalottakkal, hisz mégiscsak emberek. Van lázadó tinédzser hülye gyerek aki az egyik pillanatban habozik a társát megmenteni a zombiktól, de szívesen öl embereket mert szerinte ilyen világban élünk. Latino családapa karakter akit súlyos múltja tesz bizalmatlanná mindenkivel szemben, de persze a lányát védeni próbálja, majd inkább úgy dönt hallucinációk hatására inkább felgyújtja magát. Van itt homoszexuális milliomos aki még csak legcsekélyebb esélyt sem haljandó megadni más embereknek a túlélésre mert csak. Latino csaj, aki szó nélkül ott hagyja a csoportját, és viszi el az autót is, ezzel veszélybe sorodorva őket, hogy inkább egyedül kóboroljon. Ezen kívül tipikus családapa, meg családanya akik a jóság megtestesítő akarnak lenni, de ők meg olyan unalmas klisékből épülnek fel, hogy szót sem érdemelnek. És ezek csak a főszereplők. Mégis kivel kéne így szimpatizálni? A mellékszereplők viszont még ennél is rosszabbak. Van itt házvezetőnő, aki kifejezetten örül annak, hogy zombi lett fiából, mert meg van róla győződve, hogy a zombik is emberek, akiknek meg kell adni a tiszteletet, és etetni is kell őket, és inkább az emberek ellen fordul akik ezt másképp gondolják. Van itt önjelölt gyógyszerész vallási vezető, aki egyfajta vallást akar kreálni abból a hazugságból, hogy ő immunis a zombik harapására, de az embereit a legcsekélyebb sérül esetén is felfalatja az élőhalottakkal. És ezzel el is jutottunk a következő hibával.
Az idióta karakterek logikátlan hülyeségeket csinálnak.
Ez azért idegesítő, mert ha az ember egy ilyen sorozatot néz, akaratlanul is elképzeli hogy ő mit is csinálna. Itt viszont minden karakter ennek az ellenkezőjét csinálja. Ilyenek már az első évadban is vannak. A katonaság például úgy dönt, nem próbálja meg a hatalmas tűzerejével felvenni a harcot a zombikkal Los Angelesben, vagy kimenekíteni a túlélőket, hanem inkáb telibe napalmozza az egész keleti partot amiben minden bizonnyal egy csomó túlélő is meghal, mindezt teljesen értelmetlenül, de előtte még létrehoznak néhány zárt kolóniát, ahol úgy döntenek, hogy a beteg vagy sérült embereket a családjuktól erőszakkal elválasztanak, hogy elvigyék őket egy kórházba, ahol aztán le sem szarják őket, hanem mikor kilátástalanná válik a helyzet, inkább a sorsukra hagyják őket. A második évadban van néhány fiatal gyerek, akik valamilyen okból, feltétlenül szükségesnek érzik hogy a társukat aki egyébként gyerekkori cimborájuk feltétlenül meg kell ölniük ha bármilyen sérülés is éri, függetlenül attól hogy a sérülés amúgy gyógyítható. Simán magára is hagyhatnák akár, de nem valamilyen okból kötelezőnek érzik hogy megöljék őket. Néhány szereplő egy hatalmas szállodában alakít ki zárt kolóniát, ahol rengeteg embernek lenne hely. Egy megmagyarázhatatlan oknál fogvan az egyik főhős felkapcsolja a szálloda világítást, ami kilóméterekről látható. Ezzel el is érik, hogy másnapra egy csomó túlélő veri a kerítést, hogy engedjék már be őket is, akiket meg nem akarnak beengedni. A hülye tinédzser gyerek látja hogy idegenek minden valószínűséggel támadó jelleggel, egy motorcsónakkal közelítenek hogy elfoglalják a hajójukat. Ott a fegyver a kezébe, de vacilál hogy lőjjön ezért, ezek simán elfoglalják a hajót, és fogságba ejtik őket. Persze később sikerül leküzdeni őket, és az egyik sebesült támadót fogságba ejtik. A felnőttek okosan ki akarják cserélni a gyerek apjára, akit meg az ellenség, egy kikötőben tart fogságba. Feléjük veszik az irányt, és közben a hülye gyerekre bízzák megkötözött fogly őrzését. Még mielőtt odaérnének a kikötőbe, a hülye gyerek úgy dönt, inkább mégiscsak lelövi a megkötözött foglyot, a felnőtteknek komoly fejtörést okozva hogy akkor most hogyan is ejtség meg a fogolycserét... Erre gyerek megkérdezi: "Most akkor ezt elszúrtam?" Az ilyenek láttán csak fogtam a fejem. Ezekkel a karakterekkel kéne szimpatizálni?
Logikátlan idő kezelés.
Az eredeti sorozat talán napokkal 1-2 héttel az apokalipszis után kezdődik, és csak néhány utalást kapunk arra hogy a hatodik évadra mennyi idő is telt el a civilizáció összeomlása óta, minden bizonnyal most már 2-3 év. Az új sorozat viszont a nulladik napnál kezdődik, és mivel még csak a második évadban járunk, és nem volt nagyobb időbeni ugrás, minden bizonnyal csak néhány hét telt el. Mégis mindig olyan kolóniákat mutatnak be, akik már egy látószalg régen bejáratott rendszer szerint élnek. Mindenféle vallást kezdemények meg hülye bejáratot törvények szerint élnek, és eszükbe sem jut hogy esetleg máshol is körül lehetne nézni, és meg vannak győződve róla, máshol sem jobb. Ezek ellen senkinek sem jut eszébe lázadni.
Semmi újítás.
Azért álltam neki kíváncsian a második évadnak, mert úgy gondoltam hogy ez a sorozat új utakon fog járni, hisz az eredeti sorozattal ellentétben itt a szereplőnk egy modern óriási csodahajóra szállnak, amin korlátlan ideig túlélhetnének, és simán körbehajózhatnák vele az egész földet is, bárhova eljuthatnának. Mi lenne a logikus lépés? Elmenni egy kis lakatlan szigetre, amit tökéletesen lehetne védeni, vagy körbehajózhatnák a földet, hogy lássuk máshol milyen helyzet. Érdekes lett volna. Ezzel szemben a hajó is csak ugyanolyan kolóniaként működik mint bármilyen szárazföldi kolónia. Más túlélőknek is van hajójuk, akik próbálják is elfolalni azt. Mindez tart 4-5 epizódon keresztül, mikoris úgy döntenek hogy partra szállnak Mexikóban, másnapra meg ismeretlenek le is nyúlják a csodahajót, úgyhogy erről ennyit. Ezek mellett szükségtelen flashback-ekkel próbálják kitölteni az üresjáratokat, meg felesleges filozofálgatással. Kit érdekel például az, hogy az anyuka közli a lányával, hogy apád évekkel ezelőtt nem is autóbalesetben halt meg, hanem öngyilkos lett. Mennyiben építi ez a karaktert, vagy viszi előre a történetet? És ezt több jelenettel, meg flashback-el mesélik el. Vagy az egyik karakter elmeséli hogy egyszer majdnem férjhez ment, de aztán mégsem. Majd később azért megmutatják ezt egy flashbackben is.
Ezer sebből vérzik ez a sorozat, de valamiért megkapta a folytatást. Nem tudom lesz e erőm azt is végigdühöngeni.