A C-vitamint nem Dr. Lenkei találta fel, hanem Dr. Szent-Györgyi Albert. Lenkeinek nem sok babér jut azért, mert ennek a csodaszernek a valós hatását a gyógyszergyárak által megtévesztett közeg elé tárja. A gyógyszeripar bizonyos mértékig hazugságra is épül, gondoljunk csak bele, micsoda anyagi csőd lenne, ha mindenki hipp-hopp meggyógyulna, példának okáért a C-vitamintól. Nem, az emberek az ilyen egyszerű megoldásokra nem vevők, nekik csak az a hihető, ha hatvanféle bogyót írnak fel havi százezerért, mert azt ORVOS írja fel, és akkor már minden teljesen frankó. Pedig valójában a gyógyításhoz még csak az sem feltétlen kell, hogy egy doki fizikailag egy helyen legyen a betegével, na de ezt papolhatja az ember az olyan csököttagyúaknak, akik inkább szkeptikus konferenciákat rendeznek. Furcsamód a kéttucatnyi mellékhatású orvosságokkal szemben nem voltak annyira szkeptikusak a konferenciázók, pedig valójában minden orvosság egyben méreg is, mint a kemikáliák általában. Ezért is vannak a mellékhatások. A C-vitamint pedig ahhoz, hogy egy ezer mg-os dózisban tisztán kinyerje az ember, jó pár kiló gyümölcsöt az arcába kellene hozzá tolni, ami nonszensz. Na persze amíg azt sulykolják, hogy 70 mg felett már káros a C-vitamin, merthogy vesekövet okoz, addig ne csodálkozzunk semmin.
Vélhetően a vitaminok gyártásának nem akkora a biznisze, hogy abból szakítani tudjon egy Chinoin, egy Bayer, vagy bármelyik más gyógyszercég. A betegségek nagyrésze márpedig hiányból fakad, a szervezetnek valamilyen alapvető összetevőből nincs elegendő a szervezetében. Egy C-vitamint viszont túladagolni sem lehetséges, egyszerűen kivizeli magából az, akinek felesleg akad a szervezetében. De ez a vesekő-duma ez nagyon gáz, ennél ijesztőbbet is kitalálhattak volna a rémhírkeltők, ha már az egyszerű megoldástól féltik a drága orvosságok forgalmát. Nekem most nyáron hosszan elhúzódó kétoldali tüszős mandulagyulladásom volt, amivel sajnos munka mellett kellett kínlódnom s csak több hét betegség után jutott eszembe a C-vitamin, amiből 1000-es pezsgőpirulákat kortyolgattam el, és aztán hamarosan simán felépültem. Egyébként foglalkoztam már pár ilyen egészségügyi dologgal, többek között az aloe verás FLP-vel is, csak minden esetben visszás volt számomra az egyébként remek, hatékonynak mondható termékek köré épített Amvay-rendszerű "építsd fel magad"-üzenetbe oltott kereskedői körítés, amitől mindig behányok. Lenkei könyvéből is kiszedném az önreklámozó részeket, mert kissé visszássá teszik az addig leírtakat, de alapjában véve a könyv üzenete ettől még áll.
De persze mindenki azt vesz be/kap be szó szerint és képletesen, amit akar, nekem aztán édesmindegy.