Keresés

könyvajánló topik

2003. július 23., szerda 2:19
ne töröld le! majd elkérném! :DD
0
2003. július 23., szerda 1:43

megvettem, elolvastam. végeredmény: szíven ütött, fejbe vert, letaglózott. női könyv? ühüm, ja persze, na hagyjuk. inkább olyan embereknek való akiknek még helyén van a szívük, vagy ne adj isten esetleg volt az életben valami kis hasonlóban részük. a könyvben van még egy kis misztikum, egy kis bizar és hatalmas adag japán.
0
2003. június 30., hétfő 18:37
na leírom pár kedvencemet. (ez a hozzászólás egyszer már majdnem ugyanígy elhangzott a megboldogult Intercom oldalon, bocs, de felesleges lett volna ugyanazt mégegyszer leírni más megfogalmazásban) Legnagyobb kedvenceim a következők: Tolkien: Gyűrűk ura, A Babó, Szilmarilok; Puzo: Keresztapa Ez tartja nállam a legrövidebb idő alatt legtöbbször kiolvasott könyv rekordját. 12 éves koromban kaptam meg, de nem olvastam el éveken keresztül, 15 éves korom környékén viszont belekezdtem és 8 nap alatt ötször olvastam ki. Mást sem csináltam az alatt a néhány nap alatt, mint olvastam, a szünetekben pedig az ismerőseimnek meséltem a könyvről. Zseniális alapmű! Tizenkétszer olvastam ki eddig.) Sajna az Omerta nincs meg, de a Sziciliait olvastam és az is nagyon frankó; Douglas Adams: Galaxis utikalauz stopposoknak (És a 2-3-rész) Henry Charriére: Pillangó (Aki nem olvasta még, nagyon gyorsan tegye meg!!! Zseniális!); Herman Wook: Lázadás a Caine hadihajón; Rowling: Harry Potter 1-4 (1 hét múlva kb megérkezik angliából az ötödik is. nem bírom ki novemberig, úgyhogy megkértem a tesómat, hogy küldje haza) Kipling: A Dzsungel könyve; Dumas: Monte Cristo grófja (Bár nekem főleg az első kötet tetszett amíg megszökik) Cervantes: Don Quijote; Exupéry: Kis herceg; Tamási Áron: Ábel (Nekem amúgy szinte mindegyik kötelező olvasmány a kedvencem.) Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban; Nemere István: Aranybolygó (Ez volt az első Scifi könyv amit olvastam és nagyon mély benyomást tett rám.) Leslie L. Lawrence könyvei is tetszenek nagyon, bár eddig csak a Tulpát és az Elveszett Viking mocsarát olvastam tőle; Cooper: Nagy Indiánkönyv (Az egyik legrégebben olvasott könyvem. Nagyon jó, bár már legalább 10 éve nem olvastam. Ellenben a Robinson Crusoe-t már 25-nél is többször olvastam, ez az egyik kedvencem. Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón. Szeretem még az életrajzi könyveket is, Irving Stone-tól a Michelangelo-t többször is kiolvastam pedig elég hosszú darab. Ja és Tolkien életéről szóló is bejött nagyon. Scifi könyvek közül számomra a legjobb a 2001 Űrodisszea és a folytatásai. Tudom, gáz de sajna a filmet még nem láttam, de tervbe van véve a megtekintése. Szeretem még Stephen King néhány könyvét és Robin Cook orvosi krimijeit is. Számomra minden könyv nagy élményt jelent, ami nem tetszik, azt úgyis abbahagyom a felénél, tehát nincs olyan amit utálnék... Persze mint mindíg, most is van kivétel (Csak, hogy erősítse a szabályt.) ez pedig nekem is a Forrest Gump. Mindkettő megvan, de a filmhez képest nagyon gyengék. Nincs igazán köze a filmhez, Forrestet totál idiótának állítja be, akit nem lehet szeretni ellentétben a film végtelenül kedves, szimpatikus Forrestjével. Ez az egyetlen könyv ami rosszabb mint a film (és én olvastam). Mostanában olvastam és egyből az egyik kedvencem lett az 1984. Mindenkinek ajánlom. A 22-es csapdája szintén frankó és Leon Uris könyveire haraptam rá nemrég. Exodus tetszett eddig leginkább, de a többi sem rosssz. Na asszem egyelőre ennyi. Bocs, ha egy kicsit túl hosszú voltam, de már így is visszafogtam magam.
0
2003. június 24., kedd 8:17
Elolvastam a Fekete Dáliát.

Nem egy L.A. Confidential, de azért jó könyv. Szinte életre kel a lapokon a háború utáni L.A. Box, kurvák, korrupció, maffia meg az egész alja. Beteg egy világ, de ilyen mindenhol létezett és létezik is.

Na egy kicsit SPOILERKEDEK

A könyv nem is inkább a gyilkosság felderítésével foglalkozik, hanem inkább a nyomozók megszállotságával, bár fordulatok akadnak így is szép számmal. Inkább egy L.A. 47-49 környezettanulmány, és van mellesleg egy gyilkossági szál.

No nem húzom tovább, akinek bejön Ellroy enyhén sötét lelkivilága, az nem fog csalódni, de gyenge idegzetűek inkább hagyják ki.
0
2003. június 18., szerda 1:42
mert nem lehet elégszer megemlíteni:

Ismertető

Mike Ainsell három évet töltött börtönben, ám a sorscsapások ezzel nem értek véget számára. Szabadulása előtt néhány nappal a felesége és a legjobb barátja meghal autóbalesetben, így azután első útja a temetésre vezet. Útközben találkozik egy furcsa idegennel, aki Szerda néven mutatkozik be, és munkát kínál Mikenak. A büntetett előéletű férfinak nincs más választása: elfogadja az ajánlatot, nem sejtve, hogy ezzel különös, természetfölötti események sodrába kerül. Fokozatosan derül fény Szerda sötét tervére, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mindennapi élet felszíne alatt különös háború dúl, amelynek tétje nem más, mint Amerika lelke...

Neil Gaiman több sikeres regény szerzője - Terry Pratchettel közösen írt könyve, az Elveszett próféciák már magyarul is megjelent -, a nagy népszerűségnek örvendő, felnőtteknek szóló képregény-sorozat, a Sandman díjazott alkotója. Legújabb regényét, az Amerikai isteneket, nem sokkal a megjelenése után az ÉV KÖNYVÉNEK választotta többek között a Washington Post, a San Francisco Chronicle, a Denver Post és az Amazon.com is.

"Az Amerikai istenek oldalain rettegés és nemesszívűség, varázslat és áldozat, bölcsesség és rejtély, megtört szívek és mély érzések forgataga bontakozik ki a mesteri meseszövésből. " Peter Straub

"Eredeti, lebilincselő és minden ízében újszerű - bizarr és szürreális utazás keresztül az Egyesült Államokon, ahol az út menti látnivalóknál csak maguk az utazók különösebbek. " George R. R. Martin

"Neil Gaiman egyedülálló látásmóddal és kimeríthetetlen képzelőerővel megáldott író. Eddig csak az angol irodalom gyöngyszeme volt, mától az amerikai irodalom ékszere is egyben. " William Gibson

A REGÉNY 2002-BEN HUGO-, LOCUS- ÉS BRAM STOKER-DÍJAT NYERT, TÖBB FORUMON AZ ÉV KÖNYVÉNEK VÁLASZTOTTÁK, VALAMINT JELÖLTÉK A WORLD FANTASY-DÍJRA IS.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

és kapható james ellroy 3 könyve: fekete dália, amerikai tabló, az élet ára
0
2003. június 9., hétfő 19:43
ez igen, ez egy komoly kis moderáció volt

neil gainman: amerikai istenek vegyétek, vigyétek, olvassátok. egy igazi gyöngyszem!
0
2003. június 8., vasárnap 21:13
egyáltalán nem baj. most én is egy angolszász klasszikust olvasok, majd ha kiveséztem, írok róla pár sort, mert ez is tipikusan egy olyan regény, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.
0
2003. június 8., vasárnap 18:55
Na ez egy jó topic! Remélem másodszorra nem lesz vita sem. :) Szeretek olvasni nagyon. Japán könyveket még nem igazán olvastam, illetve csak egyet: Egy gésa emlékiratai a címe és nagyon bejött! Ajánlom mindenkinek, akár szereti a távolkeleit kultúrát, akár nem. Remélem nem gond, ha innentől, ha írok ide, akkor legtöbbször nemjapán könyv lesz a témám, de ez végülis könyvajánló topic a cím, szóval gondolom ez nem gázos... Kedvencem amúgy a Gyűrűk ura, a Keresztapa, a Galaixis utikalauz stopposoknak, Az Aranyember, az Exodus és még sorolhatnám, de most nem fogom, ellenben írok pár sort majd a későbbiekben róluk pár naponta, hátha valakinek kedve szottyan elolvasni őket.
0
2003. június 8., vasárnap 0:28
ibusze maszudzsi - kuroi ame [a fekete eső]
[JP, 1968 - (c) Európa, 1978]

a japán babona szerint ha fehér szivárvány vágja ketté a napot, akkor az országot mérhetetlen tragédia éri. 1945. augusztus 14-én feltűnik a jel az égen: másnap japán kapitulál, és ezzel vége a második világháborúnak. az ember azt gondolná, ez nem tragédia, hisz egy egész bolygó könnyebbült meg végre ezen a napon, az egykori büszke nippon birodalom számára ez volt a mélypont. felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért nem augusztus 5-én tűnt fel az égen a baljós ómen? figyelemre és tiszteletre méltó az a kitartás, az az odaadás, ami az ezer sebből vérző japánt jellemzi: miután előbb hirosimára, majd nagaszakira is atombombát dobott egy-egy b-29-es, bármely ország atomjaira hullott volna - képletesen és a szó szoros értelmében, de japán fölött még el sem oszlott a sötét gombafelhő, az ország máris elkezdte újjáépíteni önmagát.

a könyv címe, a fekete eső arra a rádióaktív csapadékra utal, ami az atombomba által felkavart természet "ajándéka", s a hirosimai bombatámadást követően megtízszerezte az atombomba áldozatainak számát. a közel tíz éve elhunyt, novelláiról híres ibusze maszudzsi könyve egy nagyon rövid időszak krónikája: az atombomba ledobásától japán feltétel nélküli megadásáig tartó 9 napos időszak eseményeit meséli el tárgyilagosan, naplószerűen, rövidebb-hosszabb riportok, eseménybeszámolók összefoglalásával.

a beszámolókat egy papírvékony cselekményszál fogja össze: az ötvenes évek elején járunk, jaszuko eladósorba került fiatal lány, aki iránt számos kérő jelezte érdeklődését, azonban a lányról az a pletyka járja, hogy sugárbeteg. gyámja, sigemacu elhatározza hát, hogy feleleveníti és összeírja a bombázás emlékeit, hisz azt a néhány szörnyű napot együtt töltötte a lánnyal. mindezzel azt próbálja bizonyítani, hogy a jaszuko nem beteg. a napló tárgyilagosan és személetesen, de sosem kívülállóként meséli el hirosima pusztulását; teljességgel hiányzik belőle az amerikagyűlölet, az önámítás, viszont kritizálja a japán vezetőséget, de nem ragadtatja el magát túlzottan. leginkább tények közlésére hagyatkozik, az olvasónak viszont már ettől is összeszorul a torka, pedig ibusze mellőzi a hatásvadászatot és a szentimentalizmust. regénye a poklok poklát írja le, viszont nem hiányzik belőle a remény érzete és a pozitív értelemben vett patriotizmus sem. a regény kiválóan összegzi a bomba egyszerű emberekre és az államra gyakorolt hatását; intelmekkel, keserű példákkal díszitett leírása emberközelben tárja fel az atomhalál szörnyűségeit.

könyvéből 1989-ben cannes-ban díjazott film készült immamura sohei rendezésében, ami még véletlenül sem keverendő össze az azonos című, azonos évben készült ridley scott filmmel...

kedvenc idézeteim:

"aznap reggel, mikor az atombombát ledobták, a hirosimai második középiskola munkaszolgálatos egysége éppen buzdító beszédet hallgatott a temma-hídon. a tanulók abban a pillanatban tetőtől talpig megégtek, de a vezető tanár rávette az egész társaságot, hogy nagyon halkan énekeljék el a "ha a tengerre megy..." kezdetű hazafias dalt. amikor a dal véget ért, kiadta a parancsot: "oszolj!", és ő maga ugrott elsőként a dagálytól megduzzadt folyóba. a fiúk is követték példáját."

"ha most azok a dombok fölött megjelenik a szivárvány, csoda történik. jöjj szivárvány, ne fehér legyél, hanem szép szines, és jaszuko meggyógyul!"
0