Keresés

Star Trek

2010. szeptember 22., szerda 10:25
Ez mind igaz, de a TNG utolsó két éve meg a DS9 első két éve párhuzamosan fut, és együtt készítinek elő a Voyagernek egy fontos történetszálat - amiről aztán a Voyager a második évadra látványosan elfeledkezik, de ez már más kérdés.
0
2010. szeptember 21., kedd 22:59
Egyetértek, az első két évad időutazgatós szála és a harmadik évad történései után nekem kifejezetten tetszett a negyedik évad. Kár hogy pont akkor fejezték be, mikor végre magára talált. Ha ilyen lett volna az egész sorozat, vagy csak még pár ilyen évadot kapott volna, biztos nem szidnák ilyen sokan.
0
2010. szeptember 21., kedd 21:38
Pedig érdemes tovább nézni az ENT-t, a következő évadok egyre jobbak és a végén már azon lehet bosszankodni, hogy ez miért nem kapta meg a szokásos hét évadot. Sokan az utolsó részt utálják, de talán azzal sincs sok gond, bár marad utána hiányérzet.
0
2010. szeptember 21., kedd 20:15
Igen, a  70-es évek közepe táján készült az eredeti színészek hangjával - kivétel Chekovot. Mostanság nem láttam belőle, csak anno a valamelyik külföldi csatornán. :) A sorozat időrendje, ha jól tudom elégé szórt, de próbálta a TOS-t folytatni.
Egyébként a csillagidő (stardate) szerinti besorolás sem mérvadó. Mert szerintem minimum háromszor fogalmazták újra, a legújabb a tavalyi film.
0
2010. szeptember 21., kedd 20:03
A "TAS" az animációs sorozat? Egyébként profi a kronológia, így a mozifilmekkel kiegészítve. Ha majd odaérek az "időben", én is beszúrom őket a megfelelő helyekre. :)
most posts by TM
0
2010. szeptember 21., kedd 19:51
Látom újra aktív a topic. Star Trek időrendből elég jó vagyok és mint lentebb is kérdezték mi legyen a nézési sorrend nos szerintem így:

TOS
TAS
Star Trek I-VI. filmek
TNG
Star Trek VII-X. filmek
DS9
VOY
ENT
Star Trek (XI.)

Az ENT és az új film a TOS előtt játszódik, de az ENT-ben rengeteg olyan eset van - bár nem láttam csak 1 évadot, többet nem bírtam :S - melyek a régebb filmekből, sorozatokból van. Bár kezdésnek akár az új filmet is ajánlhatnám, bár abban is van utalás a régi filmekre, főleg a Khan haragjára. :) Ellenben megadja a kedvet és a hangulatot a TOS-hoz.
A Kirk-ös filmek egyértelműen a sorozat után jönnek, bár forgatási idő szerint egybe szakadt a TNG-vel, mégis igazi kavarodást a Picard-os filmek és a DS9 és VOY sorozatok okoznak. :) A filmekben vannak utalások, poénok és easter eggek a sorozatokra, bár ez inkább a VIII-IX-X. filmekre igaz, a VII. a TNG-t zárja le és sokkal jobb úgy látni, ha előtte láttuk a sorozatot.
És még - bocs a hosszú okfejtésért - a személyes tapasztalatom a Trekkel. Én először a VII. filmet láttam, talán előtte pár TNG epizódot. Majd a II. és azt hiszem IV., V., VI., I., III., IX., VIII., X. A sorozatból VOY, DS9, TNG, TOS. És eme csavart sorrend sose zavart. :)
0
2010. szeptember 17., péntek 15:59
Ezt pl én is így javaslom inkább egy új nézőnek, 1-6 sorrendben pl nincs meglepetés az "Én vagyok az apád!" részénél.
Egyébként lehet én is TOS-sal kezdek inkább és vetítési időrendben nézem végig. Azt úgysem láttam még soha, leszámítva 1-2 részt ORF1-en, minimális német tudással. :)

hamsy: már a DVD kiadáskor megfogalmazódott bennem az újabb módosítások miatt, hogy lehet kapunk még majd egy 3.0-ás verziót, amiben az élő szereplőkön kívül minden mást lecserélnek CG animációra.
De az Avatar után akár már őket is le lehet animálni gond nélkül. :)
0
2010. szeptember 17., péntek 14:00
amekkora "állat" Lucas és ha végleg elfogy minden kimaradt jelenet, szerintem előbb utóbb remake-eli a klasszikus trilógiát.
0
2010. szeptember 17., péntek 13:20
Sokan a Star Wars hat részére is azt a sorrendet ajánlják (azoknak a csodabogaraknak, akik még életükben nem láttak a hat filmből egyet sem), hogy a Baljós árnyak legyen az első, én mégis inkább azt tanácsolnám arra is, hogy az 1977-es a New Hope legyen a nyitány. Aztán az egy másik dolog, hogy kronológiailag nem stimmel, viszont A Sithek bosszúja után lehet, hogy "soványnak" tűnne, hogy látványilag némileg kevesebb a klasszikus trilógia, mégha az is a jobb hármas. Folytatásként készítettek előzményt, ezt simán lehet lereagálni, nincs vele gond.
most posts by TM
0
2010. szeptember 17., péntek 12:24
Na de várjál, az se jó! :-)))
Például Tasha Yar halála után még forgatott epizódot.... :-))
0
2010. szeptember 16., csütörtök 13:53
A klasszikussal illik kezdeni. :)
most posts by TM
0
2010. szeptember 16., csütörtök 13:52
Ja, forgatási sorrendre gondoltam. :)
most posts by TM
0
2010. szeptember 16., csütörtök 12:02
ST időrendi kronológia, vagy a sorozatok vetítési rendje? Utóbbi esetben TOS vagy ENT-tel legyen a kezdés? Egy ideje én is tervezgetem a dolgot, csak még nem tudom, hogy nézzem majd. Jelenleg ott vagyok, hogy ENT-TOS-TAS-ST1_6-TNG-ST7-DS9-ST8-ST9-VOY-ST10.

Vetítés szerinti párhuzamosságok még megoldhatók, ha az ember epguides.com-ról meglesi a vetítési időpontokat. De ha valaki nagyon ráér, csillagidők alapján a teljes kronológiai sorrendet is össze lehet rakni. :)
0
2010. szeptember 16., csütörtök 11:11
És mit fogsz kezdeni a párhuzamosan játszódó évadokkal? :-)
0
2010. szeptember 15., szerda 0:23
Elölről, kronológiailag. Innen-onnan láttam részeket, de egyben, egymás után lenne az igazi.
most posts by TM
0
2010. szeptember 14., kedd 22:02
A TOS-t annó én is hamar kivégeztem, amikor a 3 évadot berendeltem DVD-n angliából magyar felirattal pár évvel ezelőtt. :D
0
2010. szeptember 14., kedd 21:54
TM! viccen kívül mondom, hogy kezdj el sírni a kábelszolgáltatódnál, hogy legyen TV6-od. vagy ha van valamelyik csomagban akkor fizess elő arra. most fogják lassan befejezni a TNG-t, és a múlt héten kezdték ismételni az Enterprise-t. Mióta elindult a csatorna még nem volt olyan, hogy Star Trek sorozat egy-két hét kivételével ne ment volna a csatornán. Ráadásul ha hétköznap nem láttad valamelyik részt, akkor hétvégén bepótolhatod mert megismétlik őket. a TOS-t pl úgy szerettem meg, hogy szombat délelőtt leültem és délután 1-ig az ment és nem volt semmi értelmes a tv-ben, a hétvégi árubeszerzés pedig 8, fél 9-re mindig le volt rendezve így volt időm.
ez valamivel "normálisabb" dolog, mint darálni a sorozatot. a voyagert kb 3 hét alatt kivégeztem, ráadásul hétvégente ugye még néztem a TOS is. de megfogadtam, hogy Trek sorozatot többet nem darálok, mert otthon furán néznek az emberre, hogy elmenetelkor nem köszön, hanem azt mondja, hogy "Energiát!" vagy "Felsugárzás!". :D
0
2010. szeptember 14., kedd 21:11
Sok sikert és kitartást hozzá! :-) Tök elölről akarod kezdeni, vagy valami szisztéma szerint?

Én többször láttam az egészet, vannak részek, amiket többször, vannak, amit kevesebbszer. Most éppen a DS9-t nézem újra, januárban kezdtem, és az 5. évad elején vagyok. Megvannak a Companion-könyvek, egy-egy résznek utána lehet olvasni, hogy a készítők mit gondolnak róla, és ott vannak a dvd-extrák is. Nemrég találtam egy podcastet, három rajongó csinálja, akik szintén most nézik újra a DS9-t, hetente egyet, és mindig megbeszélik. Hozzám képest másfél évaddal le vannak maradva, igaz, én kevésbé rendszeresen nézem: néha hetente 3-4-et, aztán egy-két hét szünet, attól függ, mikor van időm rá.

Ha vége, valószínűleg az eredeti sorozatot nézem újra, a remastered részeket még nem láttam mind.
0
2010. szeptember 14., kedd 17:03
A létező összes Star Trek sorozat összes epizódja megvan két nyelven, felirattal, már csak idő kellene hozzá, hogy végignézzem. Nagy álmom ez, remélem, egyszer sikerül. :)
most posts by TM
0
2010. szeptember 14., kedd 16:36
Az amerikai iTunes Storeban le lehet tölteni az Enterprise epizódokat HD formátumban is. Sajnos nem tudom, milyen minőség, én magam nem szeretem annyira az ENT-et, hogy ilyesmire vetemedjek. Bár, mondjuk, ha jól látom, a pilot-rész ingyenes...
0
2010. augusztus 22., vasárnap 12:26
IMDB pontossága kb Wiki szintjén van, nem mindig igaz amit userek kitesznek. :)
De nem is az a kérdés, hogy mire forgott, az akkor már biztos HD kamerákkal ment. Csak állítólag spóroltak utómunkákkal, és az effektezés SD felbontásban renderelt volt 1-2 évad alatt még.

Az ST sorozatok a maguk korában igényes munkák voltak, hiszen filmre forgatták őket, és ráadásul 35mm-es filmre. Sok sorozat inkább az olcsóbb 16mm-esre került rögzítésre, vagy némelyik nem is filmre, hanem videóra forgott, különösen a  90-es években a jó minőségű SD kamerák megjelenése után.
35mm-es filmből még egyszerűen lehet szép HD mastert készíteni, 16mm-esből már problémásabb. Akkoriban, valamikor a  70-es évek végétől álltak át arra a módira, hogy film helyett videón menjen az utómunka és vágás, mert sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb volt így. A TOS még teljesen filmre készült, minden effekt és utómunka filmes módszerekkel született, ezért könnyebb is volt a felújítása, mint a többi ST sorozatnak lesz, itt megvolt a kész termék, csak néhány jelenet volt az akkori olcsó technika miatt rendkívül piszkos, zajos és életlen, ezért döntöttek a CGI kiegészítések mellett.
Egészen az ezredfordulóig dolgoztak így, videó alapokon, annyi változással, hogy az analóg rendszereket a  90-es évek elején digitálisak váltották fel. Akkoriban ez volt a technika csúcsa, és nem éppen gondolkodtak olyanban, mint későbbi kiadás homevideo formátumokban, vagy HD vetítés.
0
2010. augusztus 22., vasárnap 11:52
Az ENT teljesen HD-ben készült, itt meg lehet róla bizonyosodni:

http://www.imdb.com/title/tt0244365/technical

A többivel tényleg játszani kell, hogy méltó minőségű legyen HD-kiadásban, de hogy erre annó miért is nem gondoltak, hogy talán az egészet filmre kéne venni, nem videóra? :S
0
2010. augusztus 22., vasárnap 10:40
Én igazából már úgy vagyok vele, hogy nem is érdekel, felénk megjelenik-e. Szerettem volna már régebben, évek óta begyűjtögetni az ST sorozatokat DVD-n, de nem akarnak jönni. Mostanra eljutottam oda, hogy angolul is megértem, legfeljebb angol felirat kell még mellé. Éppen ezért pár hónapja meg is rendeltem az Amazonról a TOS BD-ket, mikor akciósak voltak. Már csak időt kell szerezni, hogy végignézzem, talán majd most ősszel. :)

Az a minőségbeli probléma azért jelentkezik az első pár évadnál, mert akkor a state-of-the-art technika az analóg beta volt még, és arra történt a filmanyag átjátszása/vágása, az pedig alig jobb a VHS-nél. A 3. vagy 4. évad környékén történt a váltás digitális betára, onnantól a VOY végéig így készült minden epizód. Az ENT-ről ellentmondó véleményeket olvastam, van aki szerint már teljesen HD-ben készült, mások szerint a forgatott anyag HD volt, de az effektjelenetek még felskálázott SD-k. Bármelyik is, az áll legközelebb a HD kiadáshoz, mivel azzal van a legkevesebb munka, az összes többi sorozattal végig kell játszani a korábban leírt felújítási menetet, ami nem olcsó mulatság.
0
2010. augusztus 22., vasárnap 0:15
nem rossz hír, bár ha egyszer ez megjelenik úgysem leszünk rajta semmilyen formában sem.

egyébként meg ráférne a sorozatra egy kis "fércelés" mivel az első 2-3 évad részei úgy néznek ki mintha egy 50-szer lejátszott VHS-t adnának a tv-ben, ami elég szomorú. a sorozat vége felé már egészen szép és tiszta a kép, de korántsem olyan mint a DS9 vagy VOY esetében.
0
2010. augusztus 22., vasárnap 0:09
Star Trek hét az HBO-n!
0