Akik ismernek tudják hogy milyen régóta vagyok nagy rajongója az egész Star Trek franchise-nak. A mozis csalódás után adtam egy második esélyt is a Beyond-nak, hátha pozitív irányban változik a véleményem. Szerettem volna legalább egy "elmegy" jelzőt rásütni, de nem sikerült. Még mindig úgy érzem hogy ez a film nagyon félrement. És így most másodjára jöttem rá, hogy nem is csak a Justin Lin miatt, hanem Simon Pegg és Doug Jung forgatókönyve miatt. Muszáj sorra vennem, és kiírnom magamból az ezer sebből vérző történet minden hibáját, és logikátlanságát. Tudom, hogy nem minden rajongó szerint szörnyű a film, de ettől nem lesz jobb kedvem tőle. Itt jegyezném meg, hogy bár az előző két film sem tökéletes, azokat én nagyon szerettem.
Erősen spoileres!
A legnagyobb baj az egésszel, amit már az első előzetesnél is sejteni lehetett egy buta klisékkel teletűzdelt akciófilm lett, és gyakorlatilag semmi köze a sci-fi műfajhoz, a vagy a Star Trek szellemiségéhez. Most írhatnám a szokásos érvemet hogy a Star Trek első sorban új világok, és új életformák felfedezéséről szól, és nem arról hogy harcolunk az ellenséggel. Hogy ezek nélkül is lehet látványos, és izgalmas mozifilmet készíteni, (lásd 1. vagy 4. rész.) de elfogadom, hogy a mai világban ezt egyszerűen nem meri bevállalni a Paramount. És ez voltaképpen működött is az előző két filmnél. Tehát nincs gond ezzel ha a főgonosz többdimenzóis karakterét egy olyan színész alakítja tökéletesen mint Benedict Cumberbatch, de még akkor is működik a dolog, ha az Eric Bana által játszott főgonosz karakter motivációi megkérdőjelezhetőek, és amúgy unalmasabb karakter, ha a fő történet egyébként óriási ötlet az alternatív idővonal behozásával, meg láthatunk egy remek eredet-sztorit.
Ez a mostani film viszont semmit nem nyújt ezek közül. A századik percig gyakorlatilag egy buta klisékre épülő akciófilmet nézünk: Csúnya gonosz idegenek elpusztítják az Enterpirse-t, mert meg akarják szerezni egy ősi fegyver darabját, amivel aztán mindenkit el akarnak pusztítani. Ennyi telt a forgatókönyvíróktól? Ez aztán nagyon eredeti történet. Az Enterprise lezuhan egy random bolygón, ahol harcolunk, és küzdünk a random gonosz idegenek ellen. Ez mitől lenne sci-fi? Nincs egy ismerős bolygó, faj, hajó, vagy űrállomás a Star Trek univerzumból. Ehelyett kapunk egy rakás ósdi B-filmes klisét: Találkozunk csúnya gonosz idegenekkel, akiknek még a hangja is el van torzítva valamiért, meg Gyűrűk Urából koppintott orkokkal, akiket a dögös harcos idegen csaj elkerget. Krall a főgonosz elszívja az emberek energiáját, stb.
Aztán jön az úgynevezett "fordulat". A főgonoszról kiderül hogy ő valójában egy száz éve eltűnt Csillagflotta hajó kapitánya. És a motivációit gyakorlatilag három darab mondattal próbálja alátámasztani a forgatókönyv aminek én semmi értelmét nem láttam. De komolyan. Ha valaki érti, akkor próbálja meg nekem elmagyarázni. A történet alapvetési sem működnek, mert egyszerűen nem foglalkoztak velük, gondolták majd az akció feledteti a logikátlanságokat. Most megpróbálom felvázolni a történetet, csak hogy próbáljam megérteni:
Edison kapitány kb. száz évvel ezelőtt valószínűleg egy féreglyuknak köszönhetően az űr egy távoli pontjára vetődik, és a hajója lezuhan a bolygóra, aminek az őslakosai akik ismeretlenek voltak, már rég elmentek. Sok időt töltenek ott, mivel a legénységből a kapitánnyal együtt csak három fő marad életben. De hogy miért az kérdés. A zuhanásban haltak volna meg mind, vagy harcoltak bolygón maradt munkaerőként otthagyott lényekkel? A hajónaplóból ugye azt is megtudjuk hogy fejlett bányász berendezéseket találnak valamint ezeket a "munkaerőnek" otthagyott lényeket. Arra akarnak utalni hogy ezek a méhrajszerű hajók lennének a fejlett bányászberendezés? Érdekes. Akkor miért nem hagyják el ezekkel a bolygót? Vagy a lezuhant hajójukkal, aminek nem lehetett olyan nagy baja, ha Scotty fél óra alatt megjavítja. A hajónaplóból azt is megtudhatjuk, hogy Edison kapitány azért haragszik a Csillagflottára, mert hogy ők nem válaszolnak a hívására, és cserben hagyták őket. Az talán nem tűnt fel nekik, hogy túl nagy távolságra van a Föderációs űrtől? Vagy hogy a csillagköd megakadályozza a jelek sugárzását? Mert ugye ez is elhangzik a filmben. Érdekes módon a segélyhívás valahogy mégis kijutott aminek hatására odaküldik az Enterpriset. Szóval Edison kapitány rájön hogy van még itt olyan technológia is amivel meg tudja hosszabítani az életét. Ezt nem nagyon részletezik, csak látjuk hogy képes más lények energiáját elszívni. Oké. Gondolom a másik két legénységi tag is így tesz. Valahogyan hajókat csalogatnak oda, és ahelyett hogy elmennének valamelyikkel, inkább meggyőzik bolygón lévő lényeket, hogy a fejlett bányász technikájukkal inkább ne bányásszanak, hanem vakon kövessék őt, és hajókat meg űrállomásokat pusztítsanak el, mert csak! Idővel a Föderáció pont ennek a bolygónak szomszédságába építi legnagyobb, és legmodernebb űrállomását, amit ezzel a százezer "bányászfelszereléssel" bármikor elpusztíthatna, de úgy gondolja előbb inkább kéne neki az ősi csodafegyver darabja. Ezt úgy próbálják megtalálni, hogy nem hagyják el a bolygót, hanem száz évet csücsülnek, és hajókat csalogatnak oda, hátha az egyiken rajta lesz ennek a fegyvernek a darabja. Most tényleg, ezt kéne komolyan venni?
Érezhették, hogy azért ez a zagyvaság még kevés motivációnak, így a film végső összecsapásánál még adtak kemény három mondatot Krall szájába, amivel magyarázatot szolgáltat. Személy szerint én ezt is egy értelmetlen zagyvaságnak tartom. Aszongya hogy "Vissza akarja vinni a galaxist a harcba ami erőssé tette az emberiséget." Hogy mi van? Először is miféle galaxisról beszél ez? Ez nem a Star Wars. A Csillagflotta ténykedése soha nem volt hatással ez egész galaxisra, csak az alfa kvadráns egy részére. Az hogy egy ilyen szót adnak Krall szájába, arról tanúskodik, hogy olyan emberek írták a forgatókönyvet akik még az ilyen alap dolgokkal sincsenek tisztában. De ez a motiváció is értelmetlen önmagában. Miért kerülne vissza a "galaxis a harcba" ha Krall elpusztítaná a Föderáció űrállomását? Kikkel harcolnának? Hisz addigra a bolygóról jött ismeretlen idegen faj, gyakorlatilag minden hajóját (illetve bányászfelszerelését) elpuszították a Beasti Boys nótával. És mégis mitől tenné ez erőssé az emberiséget? Majd utána közli hogy régen ő harcolt az emberiségért, és milliók haltak meg. Majd miután békét kötöttek, belőle kapitányt csináltak, és hogy ő valamiért ezért is haragszik. És ennyi. Két mondat. Ebben sikerült összefoglalni a főgonosz motivációt két csatajelent közti 20 másodpercben. Háromszor pörgettem vissza, és próbáltam megérteni hogy mit is akartak ezzel, de nem sikerült. Lehet én vagyok a hülye, de én ezt nem értem. Valaki próbálja meg elmagyarázni.
Szóval a sci-firől lemondhatunk, kapunk egy buta klisés akciófilmet. A Star Trek univerzumot semmilyen módon sem sikerül továbbépíteni, nem fedezünk fel egy molekulát sem, hisz kb. semmit nem tudunk meg az ősi idegen fajról, sem a "munkaerőnek" otthagyott lényekeről. A történet gyakolatilag nem létezik, csak logikátlanságok kusza keveréke. Ennél egydimenziósabb főgonoszt elképzelni sem tudok. Idris Elba jó színész, de a maszkoknak meg a nevetséges hangtorzításnak köszönhetően esélye sincs bármi színt vinni a karakterébe. A motivációi értelmetlenek. Mi van még? Mikor az első előzetes után általános zúgolódás volt a neten, Simon Pegg a forgatókönyvíró úgy érezte nyilatkoznia kell, és próbálta megnyutatni az embereket, hogy jó lesz ez, és nem csak agyatlan akciófilm lesz ez, hanem a család fontosságáról fog szólni, és legénység közötti kapcsolatokat is szépen kidomborítja majd, mert hogy szerinte ez jelenti az igazi Star Trek szellemiséget. Hát akkor nézzük meg ebből a szempontból is.
A film elején azt látjuk hogy majdnem mindenki depressziós a legénységből. Több mint két éve járják a mélyűrt, felfedeznek, békefenntartanak, stb. De Kirk unatkozik, megcsömörlött. Nem látja mi értelme van ennek az egésznek, hova vezet mindez. Ezért inkább otthagyná a hajót, egy unalmas admirálisi irodai állásért. Csak nekem tűnt fel, hogy ez mennyire karakteridegen? Majd jön a támadás, csomóan meghalnak a legénységből, Kirk újra elemében van, krosszmotorral ugrathat, meg repkedhet, századszor is elsüti az utolsó pillanatban transzportálunk kliséjét, és mindjárt meggondolja magát a film végére. Ez kb. annyit mond el Kirkről, hogy csak akkor szeretne hajókapitány lenni, ha folyamatosan akciózhat az ellenséggel, meg kalandozhat jobbra balra. A felfedezés, a diplomácia meg egy szükséges rossz velejárója a csillagflottás létnek, amiből az első jelenetben még viccet is csinálnak. Egy igazi Star Trek rajongónak, mint én, ez fáj. Spock is depressziós, és ő is ott akarja hagyni hajót. Oké, az alternatív idősíkot tekintve ezt még meg lehet érteni. Persze a film végére ő is meggondolja magát. Uhura is depizik, hisz a depressziós Spock szakított vele, de a film végére megint csak azt sugallják hogy semmi gáz, újra összejöttek. Bones és Scotty hozza a szokásos formáját, az ő esetükben nem igazán beszélhetünk jellemfejlődésről. Suluról egy villanásból megtudjuk hogy meleg lett, ami enyhén szólva érdekes húzás, Chekov karakterét pedig azzal sikerül színesíteni, hogy meg tudjuk róla, hogy a whiskeyt szereti nem a vodkát. Úgyhogy számomra a karakterek jellemfejlődése is totál félrement.
Végül ejtsünk néhány szót a hajó pusztulásáról. Ez is hiba volt. Mint ahogy az is, hogy ezt képesek voltak mindjárt a legelső előzetesben ellőni. Ha ezt kihagyták volna, akkor esetleg lett volna valami érzelmi hatása a filmben. Így ez is csak egy látványjelenet volt semmi több. Eddig kétszer láttunk ilyet mozivásznon. A 3. és a 7. filmben. Azok nem csak látványelemként működtek, hanem a filmek egyik nagy érzelmi csúcspontjaiként is. Itt meg tovább tovább csökkentették az egész jelentőségét azzal, hogy a film végén, egy 5 másodperces jelenetben megmutatják, hogy semmi gáz, építünk egy másikat, mintha a film úgymond főszereplője egy ilyen bármikor cserélhető fogyóeszköz lenne. A 3. filmben Kirk-ék végignézik ahogy a hajó elég a légkörben és gyakorlatilag megsiratják, amit egészen az 5. film-ig tart pótolni. A 7. filmben Picardék is hasonlóan álldogálnak az Enterprise D roncsain, és csak a következő filmben kapnak egy egész új típusú hajót, amit szintén Enterprise-nak hívnak. Szóval azért ez nem ugyanaz.
Ez a film sajnos rossz lett. A jóval kevesebb bevétel is szépen mutatja ezt. A közel 200 milliós büdzsét így csak világviszonylatban befolyt összeg tudta visszahozni. Csak remélni tudom hogy ebből a Paramount nem azt vonja le, hogy a következő részre még kevesebb pénzt áldoznak, és még rosszabb irányba viszik el a franchise-t. Csak egy jó forgatókönyv kell. Az meg nem kerül sokba.