Keresés

Másolt DVD-k

2004. december 13., hétfő 23:44
A világ aztán piszkosul kerek lenne, ha mindenkinek ilyen egyszerű, egyoldalú nézetei lennének. ;)
0
2004. december 13., hétfő 23:44
Ettől nem kerek lesz a világ hanem szar. Úgy nézel le valakit/valamit, hogy fogalmad sincs semmiről. Ez nem vélemény, ez butaság. De ehhez valóban jogod van.
0
2004. december 13., hétfő 23:41
"Viszont úgy látom minden alkalommal sikerül körbejárni a témát végigmenve ugyanazokon a problémákon. Lehet folytatni a végtelenségig..."

Ebben igazad van.
0
2004. december 13., hétfő 23:33
Kiga: Hú, most hirtelen vagy öt különböző dolgot említettél, és ha mindre reagálnék, akkor megint ezerfelé ágazna a vita. Csak annyit fűznék hozzá, hogy ahogy én látom, sajnos a kalózkodás/letöltés túl nagymértékű, és egyre csak fokozódik és több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz, a legális piac pedig a legoptimistább vélemény szerint is erősen stagnál (a hazai piac mindenképp). Biztos vagyok benne, hogy a kalózkodásnak/letöltésnek is lenne olyan mértéke, amivel a kiadók is megbékélnének, de a helyzet csak romlik, és teljes mértékben megértem, hogy gátat akarnak vetni a kalózkodásnak.
Viszont úgy látom minden alkalommal sikerül körbejárni a témát végigmenve ugyanazokon a problémákon. Lehet folytatni a végtelenségig...
0
2004. december 13., hétfő 23:26
az, hogy itt fenyezitek a szart nem valtoztat a velemenyemen (es igazabol a helyzeten se, de ez mar csak flame itt, ugyse lehet meggyozni egymast)

aki letolt meg kalozkodik azt lenezem
ez van
jogom van hozza

ti meg az en velemenyem szarjatok le

jo ez igy, ettol lesz kerek a vilag
0
2004. december 13., hétfő 20:36
Azt még hozzátenném, hogy a topic címéhez igazodva mikor kalózkodásról beszélek nem az ukrán sokszorosítógépekre gondolok, hanem azokra az emberekre akik a szabadságukat kockáztatva ingyen rögzítik a filmeket a mozikban, vagy ellopják a munkakópiákat a a gyártósorról, akik időt nem kímélve a gyári fordítóknál jobb minőségű magyar feliratokat készítenek és akik aztán letöltik a netről a filmeket, hogy szinkronosan nézhessék mondjuk a trilógiát amelyet a gyártó hivatalosan nem jelentetett meg.

Erkölcsileg és jogilag is elítélhető az ő cselekedetük, ám az ő esetükben nem a pénzsóvárságból ered hanem valami idealisztikus álomból.
0
2004. december 13., hétfő 20:30
Én azt vettem észre, hogy azok az ismerőseim akik a legtöbb filmet letöltik/másolják rendelkeznek a legnagyobb legális gyűjteménnyel is. Ahogy nézem a mozit váltja ki a legális/illegális letöltés. Minél hamarabb megnézhessék otthon a filmet aztán ha tetszett, ahogy megjelenik megveszik.
Ezt igazából csak azért írtam ide, mert amikor a letöltés/másolás szóba kerül általában a többszáz Divx lemezzel rendelkező emberkék jutnak az eszünkbe pedig szerintem ők nincsenek olyan sokan. A többség letölt filmeket (akár illegálisan is) viszont vásárol is és így szerintem talán terelgethető a "nem helyes cselekedet" véleményed. A másik fontos előnye az illegális és legális filmletöltéseknek, hogy komoly hatásuk van a filmiparra. Soha többet nem fordulhat elő, hogy a Csillagok háborúját fél évvel később láthatod legálisan a moziban, mint az amerikaiak. Ez csak a kalózmásolatoknak köszönhető. A "kalózok" akarva-akaratlanul a legális filmnézőkenk/vásárlóknak kedveznek. Ha Magyarországon az internethasználat elérné a 80%-ot akkor a TV2 például nem engedhetné meg magának azt a luxust, hogy csak 2006-ban vásárolja meg a Joey sorozatot mert addigra az egész ország látta már.

Ezek kiragadott példák, de jól látszik belőle a szamizdat ereje a nemzetközi forgalmazás hiányosságainak és számunkra hátrányos jellegének javítására. Valóban kár éri a Fox-ot ha sokan terjesztik Magyarországon a szinkronos trilógiát vagy a szinkronos Ford Fairlane-t. De -szerintem- ez olyan kár amelyet maguk tudnának a leghamarabb kiküszöbölni és talán nem vagyok túl idealista ha azt gondolom, hogy idővel tanulnak majd a hibáikból (ha más nem a zsebükön érzik) és idővel ismét a legális kereskedelem veszi ki a hasznát a kalózkodásból.

Nem személyeskedés (minden tiszteletem Robié), de fogadnék, hogy Ő nem fogja megköszönni azoknak a kalózoknak akiknek részben köszönheti majd ezeket a kiadványokat -és a nyilván magasabb eladási számokat- akiket most a sárga földig lehord.
0
2004. december 13., hétfő 19:34
Kiga: Az elsőre: OK, valahol erre gondoltam. Talán másként értelmezzük a morál fogalmát.

A másodikra: szerintem ez a dolog akkor is nagyon sántít. Mivel a letöltésnél a jóhiszeműség nehezen bizonyítható, ezért nincs is értelme beleírni a törvénybe, valószínűleg ezért nem szerepel benne szó szerint. Az is igaz, hogy ami nem törvénytelen, az végül is legális, csak nekem ebben a kontextusban furcsa ez a szó. Gondolj bele, hogy végül is egy törvénysértő cselekedet (illegális feltöltés) eredményét élvezheted. Hasonlóan, ha hamis tízezressel fizetsz (amit persze nem te nyomtattál), az nem bűntethető, hiszen jóhiszeműen jársz el (ami nem bizonyítható), mégsem mondanám azt, hogy hamis tízezressel fizetni legális. Viszont ha valaki tudja, hogy a tízezres hamis, és úgy fizet vele, az - legalábbis számomra - erkölcsileg megkérdőjelezhető. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a letöltés mindenképpen elítélendő erkölcsileg, de mértékkel és a körülmények figyelembevételével kell alkalmazni. Nem helyes, de sok esetben nincs más alternatíva. Sok esetben viszont van, és akkor ejnye-bejnye...

A Japanimánia valamelyik adásában egy egész órán keresztül egy szerzői jogban jártas jogásszal beszélgettek (az anime letöltésekkel kapcsolatban), és ott is többször elhangzott, hogy valóban nem bűntethető, és ez azért van, mert a jóhiszeműség nem bizonyítható. A feltöltés/megosztás viszont nem legális.
0
2004. december 13., hétfő 16:34
Te amúgy ki vagy? Már úgyis újraregisztrálta magát Gerike, vagy hasonló. Nem akarod abbahagyni?
0
2004. december 13., hétfő 15:38
AZ ÖSSZES DVD-m MÁSOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FUCK ARNOLD!!!!!
I HATE EVERYBODY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!         :))))))))))))))))
0
2004. december 13., hétfő 15:35
Sticius Forcius :
Csatlakoznék a Kigához, abban, hogy a netről is lehet "élvezeti értékeket" letölteni, és nem kell monitoron, vagy 55cm-es TV-n megnézni!
Az RTL Klub meg, hogy kerül ide??
1) Ők kivágnak a filmekből
2) 5 év múlva akarod a filmet látni?
Itt nem csak a minőségről van szó!
0
2004. december 13., hétfő 15:32
Kedves derceto!

"Mert az rendben van, hogy odaadom lemásolni egy filmemet 1,2,10 embernek.."

A kicsi lopás is ugyanolyan lopás mint a nagy, max soxor a nagy nem bukik le!;-)

Amúgy a "jogtulajdonosok", hogy merik feltételezni , hogy én egy üres DVD-re jogsértő dolgokat veszek föl, és ezért beépítik a lemez árába!!?
0
2004. december 13., hétfő 12:16
Van pár olvasó, ami nem játsza le a DVD +/-R lemezeket, főleg a régebbiek közül.
0
2004. december 13., hétfő 12:11
Van egy kis gondom. Eléggé láma vagyok a témában, hátha ti tudtok segíteni. Kiírtam magamnak egy dvd filmet +R-es (TDK) DVD-re. Az asztali olvasóm nem olvasta. Kiírtam ugyanezt -R-es (Fuji) DVD-re, szintén nem olvassa. Mit csinálok rosszul? 4x-esen írtam mindkettőt, ez baj lehet?
0
2004. december 13., hétfő 9:56
Derceto: a másodikkal kezdem. Amennyiben tévedtem volna megkövetlek. Valóban árnyaltabban fogalmaztál és helyes/nem helyes kifejezésre építettél. Számomra ez viszont csak érzelmi kérdés, például szerintem nem helyes a Lidl-ben vásárolni az ismert okok miatt, viszont szabad. Én nem vásárolok ott még akkor sem ha tizedéért árulnak mindent mert szerintem nem helyes.

Az elsőre: ez nem kiskapu. Hivatalos állásfoglalás szerint is az illegális file-ok feltöltésének letöltése legális. Valóban bután hangzik, de ettől ez még nem joghézag (kiskapu). A jogalkotó szándékosan alkotta meg így a törvényt, sőt úgy fogalmaznék, hogy magának hagyott kiskaput annak magyarázatára, hogy miért kell minden üres CD-n és DVD-n hologramos matricának szerepelnie.
A törvény nem feltételez semmit hanem pontosan meghatározza a legális felhasználás területeit és követelményeit. Az [origo] letötlés is csak azon szempontok mentén legális amelyeket támasztanak. Ha ezeket megszeged (másolod, pénzért terjeszted, stb) akkor úgyanúgy törvényt sértesz pedig fizettél érte.
0
2004. december 13., hétfő 1:23
Na azért tegyük tisztába a dolgokat! Olyan, hogy legális letöltés - ha nem számolunk az [origo]tékához hasonló online helyekkel - nem létezik. A törvény mindössze feltételezi, hogy a letöltő jóhiszeműen járt el, hiszen nem tudhatta, hogy a film jogszerűen került-e fel a szerverre, ezért nem bűntethető. Ettől még nem lesz legális a dolog, aki feltöltötte, az nem legálisan töltötte fel. Igenis az a véleményem, hogy ez egy olyan kiskapu, amivel sokan visszaélnek. A törvény tisztelete nem csak azt jelenti, hogy betartjuk, hanem azt is, hogy nem élünk vissza vele. Mert az rendben van, hogy odaadom lemásolni egy filmemet 1,2,10 embernek, ugyanakkor odaadhatom ezer embernek is, ami már más tészta, de milyen hülyén nézne ki egy olyan törvény, ami előírja, hogy hány embernek másolhatok le valamit. Én is azt mondom, bárcsak szabadon másolható lenne minden, de sajnos ezzel sokan visszaélnek, a törvénynek pedig egyértelműnek kell lennie, és nem támaszkodhat arra, hogy mi az a mennyiség ami morálisan elfogadható és mi az ami nem.

Másrészt nyomatékosan megkérlek, hogy ne nyilatkozz helyettem! Semmi olyat nem írtam le, amit te így a számba adtál. Mindössze arra próbáltam utalni, hogy akár bűntethető, akár nem bűntethető az illegálisan felrakott filmek letöltése vagy lemásolása, az én megítélésemen ez nem fog változtatni. Azon a megítélésemen, amit ugyan még le sem írtam, de ta valahogyan mégis kiokoskodtad. Ha mindenáron kíváncsi vagy az ÉN véleményemre, mert ENNYIRE érdekel, hát íme: hogy ki követ el bűnt és ki nem, azt a törvény dolga eldönteni. Az akinek több ezer letöltött, lemásolt filmje van otthon, saját használatra, az a szememben NEM követ el bűnt, mindössze helytelennek tartom amit csinál, de nem büntetném semmivel. Nekem is van több ilyen barátom, de nem nézem le őket ezért. Én is rengeteg filmet(főleg animét) töltök le, amit nem tudok megnézni moziban, nem tudom kölcsönkérni, kikölcsönözni, és ha tetszik, akkor megveszem, mert ÉN személy szerint így látom HELYESNEK. Ez az ÉN EGYÉNI hozzáállásom a dologhoz, és tudom, hogy ez az ami mindenkinél más és más, és ez teljesen független attól, hogy mit mond a törvény, mert azzal igen kevesen foglalkoznak. Ha én a letöltéssel törvényt sértek, vállalom, és nem burkolózom olyasmivel, ami egyszerűen nem igaz (jaj, nem tudtam, hogy nem jogtiszta). Van ahol illegális a letöltés (pl USA-ban), nehogy már az én erkölcsi megítélésemet befolyásolja az, hogy ugyanazt a dolgot itthon vagy odakint csinálja valaki.
0
2004. december 12., vasárnap 18:58
Töltöttem én már le a netről Attack of the Clones HDTV 1280x720-as kópiát több DVD lemezen amely mellett a DVD kiadás elbújhat. Ennyit a szánalmasról. Aztán nekem ne privát e-mailt dobni, hogy hú, honnan lehetne letölteni. Ennyit meg a nevetésről.

A fentiekkel összhangban a letöltést ne azonosítsuk a rosszabb minőséggel. Azok az idők szépen múlnak elfelé.

Harmadrészt pedig nem a letöltést preferálom. Nekem is több, mint 100 eredeti DVD filmem van és talán ha 3-4 másolt (azok se tudom hol vannak). Csupán egy félreértést szerettem volna tisztázni amely nagyon kezdett mélyülni. Ennyi.
0
2004. december 12., vasárnap 18:31
Körülírjam?
Másolt DVD-k topik... üres Blu-ray disc-ek...
0
2004. december 12., vasárnap 18:02
kiga: amit a netrol szereznek be, az elvezeti erteket tekintve konvergal a nullahoz. rosszabb kepminoseg, torolt hangsavok, nulla design.

amikor az ember dvd-t vasarol, es hazimozit epit akkor egy elmenyt vesz, egy elmenyt el at. aki netrol tolt es a gyerekszobaban a szamitogep monitoron v. egy max 55 centis szirszar tv-n nezi meg a filmet szamitogeprol az ebbol az elmenybol semmit nem kap. olyan mintha az rtl-en nezne. ez egy nagy nulla. az ember is.

szanalmas dolog ez
olyan, mint amikor valaki a trabantra rak hatso szarnyat... aki kepben van az csak nevet rajta
0
2004. december 12., vasárnap 15:24
Lehet. Alapértelmezésben az alkotmány és a törvény szabja meg, hogy mi/ki jó és mi/ki nem. Az én olvasatomban azt sugalltad, hogy van egy magasabb szempont is ezeknél, és mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ezen magasabb szempontok alapján ki jó és ki nem. Azt is ki véltem olvasni soraidból, hogy duzzogva bár de elfogadod, hogy a törvény lehetőséget biztosít a másolásra ám ez ezen magasabb szempontoknak már nem felel meg ergó elítélendő - legalábbis számodra. Sőt azt is suggaltad, hogy ezen emberek nem csak hogy a magasabb szempontok szerint bűnözők hanem még mentséget is akarnak a törvényben találni eme magatartásukra.

Én nagyra becsüllek Téged és elhiszem, hogy otthon féltve törölgeted a díszdobozaidat és ferde szemmel nézed azokat aki pökhendi módon -legálisan- ingyen mondjuk a netről szerzik be ezeket a kincseket és még azt is elhiszem, hogy értetlenkedve meredsz magad elé, hogy hogy a fenében hozhattak ilyen törvényeket csúnyán megkárosítva a szeretett filmgyártókat. Sokak szerint azonban ezek a kincsek jobb esetben csupán 2 óra szórakozást jelentenek és épeszű ember módjára megpróbálják a legolcsóbb legális forrásból beszerezni őket.
0
2004. december 12., vasárnap 15:13
Whoa barátom, lassan a testtel! Te itt előítéletekről beszélsz, ami teljesen más dolog. Az egyéni megítélés pontosan ellentétes fogalom, vagy nem? Esetleg van még egy harmadik fajta megítélés, amiről nem tudok? Szerintem te nagyon félreértettél valamit.
0
2004. december 12., vasárnap 14:31
és ezt miért pont ebbe a topicba bírtad berakni? vagy csak real-time próbálgatod a linkelést?
0
2004. december 12., vasárnap 14:29
Ez a jövő
0
2004. december 12., vasárnap 9:48
Arra próbáltam ilyen esetlenül utalni, hogy Te egyéni megítélés alapján döntöd el, hogy ki a "jó ember" és ki nem. Sokan vannak ilyenek, van aki a zsidókat utálja, van aki a szőkéket, van aki a koldusokat, Te pont a legális letöltőket utálod.

Bizton állíthatom, hogy vannak olyanok is akik azokat utálják akik egyéni megítélés alapján utálnak embereket. Azt hiszem ők a többség.
0
2004. december 12., vasárnap 0:33
Kiga: Tessék?
0