Keresés

HD DVD vs. Blu-ray

2006. február 22., szerda 17:22
Remelem ez is feltunt mindenkinek. Penzert masolhatsz... Es a biztonsagi masolathoz valo jogom? Nevetseges, hogy a vilagon nincs egyetlen jogasz, aki belemenne egy perbe. Ahol a penz ugye...

"Az AACS része az MC (Managed Copy, azaz ellenőrzött másolás), ami azt a célt hivatott szolgálni, hogy a védett lemezek tartalmát a kiadó által biztosított lehetőségeken belül át lehessen másolni más eszközökre, például hordozható lejátszóra vagy más, otthoni hálózatra kötött eszközre, számítógépre, média szerverre. Ez önmagában jól hangzik, de előfordulhat, hogy a másolás engedélyezéséhez internet kapcsolat szükséges, és/vagy egy alacsonyabb összeget kell fizetni – természetesen bankkártyával. "
0
2006. február 22., szerda 14:31
0
2006. január 26., csütörtök 11:09
És mindn BD ilyen szép hupikék tokban fog figyelni, vagy csak addig amíg a népek megtanulják megkülönböztetni a DVD-ktől... :-)
0
2006. január 26., csütörtök 10:56
Értem. Végül is igaz. Azonban, ha idén tényleg kaphatóvá válnak a lejátszók és az új szabvány(ok) remélhetőleg még olcsóbbá bálnak a dvd.
0
2006. január 26., csütörtök 2:34
Egyébként az új tokra ugyanazért van szükség, mint a CD és a DVD esetében. Ha nem teszik jól megkülönböztethetővé a boltok polcain, akkor az egyszeri vásárló majd otthon fog csodálkozni, hogy a frissen vett filmet nem viszi a DVD-lejátszója. Emellett persze praktikusabb is, kevesebb helyet foglal.
0
2006. január 26., csütörtök 2:22

0
2006. január 26., csütörtök 2:07
A Samsung Blu-Ray + HD-DVD hibridet akart csinálni, vagyis mindkét HD formátumot egy készülékbe gyömöszölni, de már letettek róla. Valószínűleg ők sem kiegyenlíteni akarják a mérleget, hanem minél előbb eldönteni. A hibrid lejátszók csak elodáznák a formátum-háború végét.

A Blu-Ray szabványban ugyan nem szerepel a DVD-vel való kompatibilitás, de egyik gyártó sem olyan ostoba, hogy a DVD-támogatást kihagyja a készülékéből. A PR egyik fő témája a DVD-kompatibilitás, mindkét tábornál. Elképzelhető, hogy néhány high-end készülék csak BR-re lesz kihegyezve, de akit ez érint, annak már biztosan van csúcs DVD-lejátszója is.
0
2006. január 26., csütörtök 1:56
Ja igen. Tényleg baromságot írtam és már azt is tudom mit néztem el.
Bocsánat, de túl "korán" van már. :)
0
2006. január 26., csütörtök 1:49
"...Az új technológia csak arra jó, hogy valamit drágábban el tudjanak adni..."

Igaz, de ebebn az esetben a HD technológiájú DVD a cél kiszolgálói nem pedig maga a cél. Vagyis a HD TV-k ről szól a dolog. Szerintem.
0
2006. január 26., csütörtök 1:47
Na most akkor elvagyok keveredve.
Akkor a samsung miért akart hibridekkel nyomulni? Vagy itt értetem félre valamit?
0
2006. január 25., szerda 20:05
Kössz az infot.

Ehh...nehogy egyszer az életben valami ugyan olyan legyen... :(
0
2006. január 25., szerda 19:49
Nem. Az uj tokok kb. 2 centivel alacsonyabbak, es kb. 4mm-rel vekonyabbak lesznek (14,6mm helyett kb. 11mm). A szelesseguk nem valtozik.
0
2006. január 25., szerda 18:28
Nah ez a lényeg. No meg az, hogy Nekünk ne kelljen már kidobni a Dvd gyüjteményünket :)

A blueray és hddvd tokok is ugyan olyan méretüek lesznek mint  a dvd-ké?
0
2006. január 25., szerda 17:22
glad: Már megbeszéltük, hogy a Blu-Ray lejátszók is tökéletesen lejátszák a DVD lemezeket is. Nem értem hogy tudott az a marhaság így elterjedni, hogy nem.
0
2006. január 25., szerda 2:18
"Szerintem amúgy ahogy egy árba kerülnek a HD technológiás lemezek a mostanival úgy természetszerint kihal a sima dvd."

Hát erre még várnod kell. Az új technológia csak arra jó, hogy valamit drágábban el tudjanak adni, mondván, hogy az új szuperebb. Hasonló lesz, mint most a VHS vs. DVD. A DVD lép majd a VHS helyére, míg a drágább kategórába a HD és BR kerül majd... Persze a BR és HD lejátszók elterjedése után az egy kicsit módosulhat, de addig még sok víz le fog folyni a Dunán ;)
0
2006. január 25., szerda 1:58
Ha a HD-DVD nyer akkor a lejátszók simán lejátszák a mostani DVD-ket is.
Szerintem amúgy ahogy egy árba kerülnek a HD technológiás lemezek a mostanival úgy természetszerint kihal a sima dvd. De hát így van ez jól.
Persze az élet hoz furcsa dolgokat, mert hát kazettás cucokat is lehet még kapni bőven... :)
0
2006. január 25., szerda 0:13
No és a Dvd-vel mi lesz? Megmarad mint a cd? Mert ugye valószínüleg cd-n fognak megjelenni az albumok jó sok ideig még. Akkor a Dvd-s filmek polcai mellett megjelenik majd a blueray és a hd-dvd is? Azt gondolom, hogy megjelennek majd a lejátszók és mind3 szabványt fogják támogatni + a már megszokottakat, de tényleg kezd össze vissza bonyolodni a dolog.
0
2006. január 8., vasárnap 22:40
"...Toshiba nem tudott működő lejátszót mutatni..."

Na igen pl így lehet elbaltázni azt a hangyányi előnyt.

Lesz itt még kellemetlen meglepetések mindkét oldalról. Egyik fél se tünik még késznek a tömegtermelésre.
Csakt tipp, de szerintem a sony PS3 többeközt egy teszt lesz a Blu-raynek. Ha baki van ott még könnyű kimagyarázni.
0
2006. január 8., vasárnap 22:34
OFF
Ahogy elnéztem a Metal Gear új előzetesét, már csak azért is érdemes lesz PS3-at venni. :) Egyszerűen döbbenetes már a demo verzió is. Mintha egy filmet nézne az ember.
ON
0
2006. január 8., vasárnap 22:18
Éppen ezért szinte hihetetlen hogy vannak olyan technika fanatikusok (pl.: az egyik nagybátyám) aki már alig várja hogy beszerezhesse az első fapados, de új cuccokat, mikor ő is pontosan tudja hogy mint minden új technika még ennek is ki kell forrnia!
0
2006. január 8., vasárnap 22:11
Ezek a dolgok is szépen lassan beépülnek az alapszintű cuccokba, ahogyan az elmúlt néhány évben a DivX, az MP3, a DTS-ES, vagy a progresszív lejátszás. Ma már nehéz olyan lejátszót találni, ami ezeket ne támogatná. Amikor a DVD megjelent, alig lehetett DD dekóderes erősítőt találni hozzá, külön kellett dekódert venni. Ugyanígy lesz az új szabványokkal is. Egyszer csak meg fognak jelenni az új lejátszók, annyi különbséggel, hogy az előlapján a DVD logó mellett lesz egy vagy kettő másik is.
0
2006. január 8., vasárnap 18:13
Kösz a kimerítő választ!

Eleinte ez a technológia is a nagypénzű technikamániákusok játékszere lesz... Mire az én pénztárcám szintjére ér, addig bőven lesz időm megismerni az új lehetőségeket, és gyanítom addigra már győztest is hírdethetünk!
0
2006. január 8., vasárnap 16:09
Kép:
Alapvetően a nagyobb felbontás és a többféle választható tömörítés ami újdonság. 1280x720p és 1920x1080i biztosan támogatott. A bejelentett lejátszók közül 1920x1080p kimenetet egyelőre csak a PS3 és a Sony csúcsgépe támogat, de rövid időn belül valószínűleg minden lejátszó tudni fogja. A támogatott tömörítési algoritmusok mindkettőnél az MPEG2, a H.264 és a Microsoft VC-1. Jelenleg az MPEG2 a legkiforrottabb, a lemezkészítők is jobban ismerik, de legalább 20mbit/s kell a jó minőséghez, míg a másik kettő akár 12-18 mbit/s-el is jó képet ad. Hagyományos tévéken valószínűleg nem sok javulás lesz látható, talán kevesebb pixelesedés, jobb átmenetek, és jobb kontraszt. Nagyobb felbontású kijelzőkön viszont nyugodtan számoljunk azzal, hogy leesik az állunk, és a mostaniak még nem is tudják a legnagyobb felbontást.

Hang:
Vannak új formátumok, de természetesen a régiek is mind támogatva vannak.

LPCM: Hasonlóan a DVD-hez van tömörítetlen PCM hang, de 2 csatorna helyett itt már akár 7.1 csatornás PCM is lehet (96kHz/24-bit).

Dolby Digital+ : lefelé kompatibilis a mostani DD-vel, tehát a jelenlegi erősítőkkel is dekódolható sima Dolby Digital-ként. Maximum 7.1 csatornát* támogat, és 3-6 mbit/s-es bitrátát.

Dolby TrueHD: teljesen veszteségmentes tömörítés, max 7.1 csatorna*, 24-bit/96 kHz-en.

DTS-HD: ez egy olyan formátum, amely magában foglalja a meglévő DTS szabványokat (DTS, DTS-ES, DTS 96/24), és ezekkel lefelé kompatibilis (bármilyen DTS-es erősítővel dekódolható ezen formátumok valamelyikeként), ezenkívül max. 7.1* veszteségmentesen tömörített csatornát támogat

*Mind a Dolby, mind a DTS elméletben végtelen számú csatornát támogat, a 7.1-es korlátozás a HD-DVD-re és a Blu-Ray-re vonatkozik.

Természetesen az új hangformátumok előnyeinek kihasználásához kell egy új dekóder, ami vagy egy új erősítőt jelent, vagy egy dekóderrel rendelkező, 7.1 analóg kimenettel rendelkező lejátszót.

Extrák/interaktivitás:
Talán itt lesz a leglátványosabb változás. Interaktivitás területén a két formátum eltér, a HD-DVD az XML-alapú iHD rendszert használja, a Blu-Ray pedig a Java-alapú BD-J rendszert. Oldalakat lehetne teleírni azzal, hogy miket lehet ezzel a két rendszerel csinálni, pl: lejátszás közben előhozható színes, mozgó menük, audiókommentár közben a kommentátor mozgó képe ahogy a filmen mutogat, játékok, szebb, mozgatható feliratok, stb...

Ezek persze általános dolgok, az eddig bejelentett lemezekről még talán a kiadók sem tudják, hogy pontosan milyen tartalommal fognak rendelkezni. Ami valószínű, hogy a legnagyobb felbontást (1920x1080) fogják használni, többnyire veszteségmentes 5.1/6.1 hanggal, és 1-2 lemez biztosan tele lesz az iHD és a BD-J lehetőségeit fitogtató interaktív menükkel, extrákkal és játékokkal.
0
2006. január 8., vasárnap 13:59
Most, hogy már bejelentett megjelenési dátumok is vannak, (ami szerintem biztos csúszik még) Ideje lenne letisztázni olyan dolgokat, hogy pontosan mit nyújtanak ezek az első BD, meg HD lemezek, mekkora is teljes kapacitásuk? Azt tudom hogy a megnövekedett helyet, a nagyobb felbontású kép fogja elfoglalni. De mégis mennyivel lesz ez jobb mint a DVD képe? És mit fogunk ebből látni egy hagyományos tévén? (Gondolom semmit...) A felbontással együtt remélem a transzfereket is jobban kipucolják. Gondolok itt olyan filmekre, ami elég rossz minőségben került DVD-re...

És mi a helyzet a hang terén? Jön valami új szabvány, vagy csak több hangsávot kapunk? Extrák: Az újabb filmek, amik nemrég jöttek ki DVD-n, és most valamelyik új formátumon: Ugyanazok az extrák lesznek rajta?

Vagy ezek az első lemezek még olyan fapadosnak számítanak mint a legelső DVD lemezek...

Nem vagyok valami naprakész ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, szóval ha valaki tud ezekről valamit...
0
2006. január 7., szombat 18:20
BD tok kozelrol
HD-DVD tok kozelrol (ugyanaz mint a BD csak kek helyett piros)
Egy reszletesebb beszamolo a CES-rol

A hírek alapján a HD-DVD táborban komoly gondok vannak, a Toshiba nem tudott működő lejátszót mutatni, a kiállított darab is csak egy makett, és a technikai bemutatókon rendszeresek a fagyások. HD videókat és az iHD rendszert PC-kről mutogatják, és a stúdiók támogatása is érezhetően lanyha. Ahhoz képest, hogy márciusra ígérik az első filmek és lejátszók megjelenését, még nem végleges a specifikációban a másolásvédelem, a managed copy és a régiókódolás. Ennek alapján osztom glad véleményét a kapkodásról, szerintem az egész még csak waporware és nyárig sem lesz belőle semmi.

A BD csoport sem mutatott sokkal többet, de ahhoz képest, hogy későbbre tervezik a piaci megjelenést, valamivel összeszedettebbnek tűnik amit mutatnak, és a stúdiók támogatása is érezhetően erősebb.

Egyesek szerint a formátumháború az év vége előtt befejeződhet.
0