Kiváncsi lennék, hogy Kovács András Falak c. vitafilmjét mennyire is értékelnék egy esetleges (amiben én nem hiszek) kiadásánál. Annyira beleépül kora (60-as évek vége) napi politikai-gazdasági valóságába, szinte csak helyi értéke van. Ettől függetlenül, érdekes spontenaitása (cinema verité megoldások), nagyszerű színészi játéka, maradandóvá teszi számomra. Példa: Párizsban, Benkőék (Gábor Miklós) bemennek egy vendéglőbe és egyszercsak ki támaszkodik a pultnál...hát nem más, mint Jancsó Miklós saját magát alakítva. A film végén Ambrusék (Latinovits Zoltán) lakásában fiatal értelmiségiek vitatkoznak. Amig elkezdődött a forgatás, a színészek kivitatkozták magukat és kihunyt az a bizonyos szikra, erre Kovács a rendező, kívülről vitára ingerlő társadalmi kérdéseket dobott be, így ismét felhergelte a szereplőket és egy kitűnő improvizált jelenetet kaptunk.
0
2006. június 8., csütörtök 1:17
12
Kedves juliet ! A Hideg napokat legalább 10-szer láttam, a lékrobbantástól, Kovács András lakonikus helyzetértékelésétől, szegény Bara Margit szörnyű végéig, mindannyiszor megborzongat. Latinovitsról. Képletesen mondjuk, az ember arca elsötétedik a dühtől. Ezt megfigyelhetjük mikor is Szirtes Ádám (Szabó tizedes) a film végén a léknél elkövetett gyilkosságokról monologizál. Latinovits (Büky őrnagy) arcát figyeld a háttérben.
0
2006. június 6., kedd 19:17
8905
:-))))))))))))))))))))))))))
0
2006. június 6., kedd 18:24
150
Vagy az ősöreg Pendragon, aki maga a Rózsakereszt...
0
2006. június 6., kedd 18:21
150
Szerintem Tordai Teri tűntethette el.
0
2006. június 6., kedd 18:05
87
A Mátrixban vagy, Öreg!
0
2006. június 6., kedd 18:03
7151
Nocsak, úgy emlékszem, én ma tettem ide egy hozzászólást A PENDRAGON-LEGENDÁ-val kapcsolatban, a film kapcsán kiemelve Torday Teri szereplését. Nem emlékszem, hogy bármi ciki lett volna a szövegben akár a művésznőre, akár rám nézve, az üzenet mégis eltűnt...
0
2006. június 6., kedd 17:49
6925
Vagyis a fontosabbakra.Hogy ne szaporítsam a hibákat...
0
2006. június 6., kedd 17:47
6925
Az Édes Anna nekem is a kedvenceim között van. Jó lenne,ha kijönne a Két félidõ a pokolban és a Tizedes meg a többiek. Latinovitstól a Falakat(Gábor Miklós is kitünõ benne) várom leginkább. Az a baj,ha a MOKÉP ilyen ütemben adja ki a filmeket,csak a fontossabbakra ia száz évig várhatunk.
0
2006. június 6., kedd 13:33
8905
Nekem legjobban az Édes Anna kéne (bár videón megvan az is), de a Hannibál tanár úr is jöhet, nagyon szeretem. Ismerek valakit, akinek szintén az a kedvence Fábrytól. A 141 perc is zseniális film, a regényt még nem olvastam, de már be van tervezve. A Pendragon legendát sem sikerült még elolvasni, biztosan azért nem látom a gyengéit, de majd pótolom a hiányosságot. Állítólag nagyon jó könyv.
0
2006. június 6., kedd 10:58
150
A Pendragon-legendánál sajnos a regényt (ami zseniális) előbb olvastam, így a filmnek csak a gyengéit tudtam észrevenni... A 141 percben viszont nekem jobban tetszett a film, mint a Déry-regény. De Fábritól én a Hannibál tanár úrat várom leginkább.
0
2006. június 6., kedd 9:15
7151
A Napló-filmeket én is úgy látom, mint Te. Érdekes egyébként, hogy azok a filmek, amelyek a rendszerváltozás (?) előtt készültek, s burkoltabban szólhatttak az ötvenes évekről, 56-ról, ma is sokkal hatásosabbak, mint azok, amelyekben az alkotók nyíltabban beszélhettek a témáról. Jó példa erre Makk Károly két filmje: a SZERELEM lényegesen értékesebb és jobb film, mint a MAGYAR REKVIEM, pedig az utóbbi készítésekor már nem álltak fenn kimondhatósági korlátok.
Borowczyk játékfilmjeiben a szexualitás valóban állandó motívum, a rendező mégsem tekinthető szimpla szexfilmesnek. Még egyik leggyengébb filmjében, az EMANUELLE 5-ben is megpróbált valami mást, valami egyénit vinni a műfajba, de a producer durván beleavatkozott a felvett anyag vágásába.
0
2006. június 6., kedd 1:43
8905
Kedves Hétairosz! Telejsen egyetértek veled!!! A Hideg napok nekem is nagy kedvencem, és jóval űberel bármilyen amerikai filmet háborús témában! Nagyon szeretem, és rendkívüli színészek játszanak benne, na persze főleg Latinovits-ra, Darvas Ivánra, Szirtes Ádámra és BAra Margitra gondolok. A Szegénylegények is nagyszerű film, szerintem is. Latinovits filmjeivel nagyon el vannak maradva a DVD-kiadások, nagyon kellenének már: Hideg napok, Szindbád, Oldás és kötés, Az ötödik pecsét, Utazás a koponyám körül, 141 perc a befejezetlen mondatból, A Pendragon-legenda, Tanulmány a nőkről, Aranysárkány, Pacsirta, Gyalog a mennyországba ... Persze ezek a filmek nem csak miatta, a többi színész miatt is nagyszerű filmek!!! Jaj, nagyon kellenének már. SZerencsére többségüket videóról élvezhetem.
0
2006. június 5., hétfő 23:36
12
Továbbgörgetve a magyar témát. 40 esztendeje felülmúlhatatlan "alműfajában". Kovács András : HIDEG NAPOK c. remeke nem pusztán háborúellenes film, hanem az egyén szerepét vizsgálja az erőszakszervezetek szorításában. A témát kifejtve. Nem értem, miért lenne háborúellenes film pl. egy Elit alakulat vagy egy Ryan közlegény megmentése, vagy A sólyom végveszélyben. A céljukat tökéletesen nem érik el, mivel minden fegyverbuzinak és militaristának az ilyen - sok akció közé ékelt érzelmi jelenetek - stílusú filmek a kedvencei. Tökéletes, illusztratív, jószándékú szórakoztató művek, de nehogy már ezek legyenek az etalonok, a háborúellenes témában. Pár éve egy magasrangú katonatiszt (aki egyébként másutt éleslátó) tanulmányában, "a honvédség ártalmának" titulálta a Hideg napokat. Gratulálok..ezért valódi antimilitarista alapmű !
Ui: Amennyiben sohanapján hajlandó lesz valaki kiadni, könyörgöm adjon rá egy kis fényerőt, mert kitotálban már Latinovits arcvonásai az enyészeté válnak.
0
2006. június 5., hétfő 23:20
12
A Szegénylegények nagyon rossz film ? Ez szíven ütött, magam az egyetemes filmművészet legjobb 10 alkotása közé sorolom. Köpenyes : Melyik ezek közül a Sándor ? Gajdor : Kérem, nincs itt a Sándor. Nincs a sáncban a Sándor. Hát ha a Sándor a sáncban lenne, én azt már jelentettem volna.
0
2006. június 5., hétfő 23:17
12
Rosszul fogalmaztam. A Napló gyermekeimnek a remekmű kategória, de a Napló szerelmeimnek is kitűnő, csak a harmadiknál esett feltünően a színvonal, túl didaktikus lett. A ménesgazdában Madaras József megmutathatja, milyen jó színész is valójában, tudatlan, szikár, nyitott parasztember ellenpontozva Bács Ferenc intelligens, elzárkózó katonatiszt alakításával. Madaras "zsigeri színjátszása" Jancsónál is jól érvényesült, legjobb alakítása Lugossy Köszönöm, megvagyunk prolijában érhető tetten.
Borowczyk-ról csak azt tudom, hogy még lengyel időszakában animációs rendező volt és megboldogult ifjúkoromban a SAT1-en vetítették sokszor egy szexfilmjét.
0
2006. június 2., péntek 17:58
1604
Én csak arr mondtam, azt hogy Te sznobizmussal vádolál engem, hogy eszerint szeretem és nem szeretem a filmeket... És erre írtam a fenti filmeket, amiket "ugyanugy" szeretek, mint a Bolond Pierrot vagy a Tavaly Marienbadban-t...
0
2006. június 2., péntek 17:56
1604
Igen, csinált belőle filmet, de ugyanolyan elhibázottat, mint Makk Károly A játékosokból... s ugyanolyan hiteltelen film lett belőle, mint a Danton-ja...
0
2006. június 2., péntek 17:37
52684
"Aaaaz anyukám azt mondta, hogy az a hülye, aki mondja!" :-)
most posts by TM
0
2006. június 2., péntek 16:32
150
Nagyon szívesen megnézném Wajdától a Dosztojevszkij-regény alapján készült ÖRDÖGÖK-et. (Látta valaki?) A regényt nagyon szeretem. De filmet csinálni belőle????????
0
2006. június 2., péntek 16:22
7151
No, kihasználom ezt a fél percet, míg van internet összeköttetésem...
Az általad felsorolt filmek többsége szerintem még nagyobb gagyi, mint Lumet krimije! Apádra ütök??? Aludj csak, én álmodom??? A szerelem hálójában? Koponyák???? Ezek tényleg kiemelésre méltóan jó filmek??? A Ghost, a Hogyan kell egymilliót lopni? és a Forrest Gump szerény véleményem szerint fogyasztható mozidarabok, de semmi különleges. Főleg a Forrest Gump erősen túlértékelt: szerintem kb. 1 órával hosszabb a szükségesnél. A Holt költők társaságát alig bírtam végignézni: Peter Weir egyik filmje se jön be nálam.
0
2006. június 2., péntek 15:36
8905
Igen, a Márványember nagyon nem jött be. A fentieket nem láttam. Na majd! :-)
0
2006. június 2., péntek 15:35
1604
Pedig a Csatona és a Hamu és gyémánt mindenképpen maradandó alkotásai, de az Ártatlan varázslók, a Nyírfaliget, Lotna és a Tájkép csata után is meglehetősen jó filmjei...
De persze nagyon sok rémesen unalmas filmje (Mennyegző, Vasember, Márványember, Korczak, Danton, Ördögök, Az ígéret földje) van, biztos csak azokat láttad eddig...
0
2006. június 2., péntek 15:30
8905
Engem Wajda nagyon untat, még egy filmjét sem tudtam végignézni, pedig nyitott vagyok mindenre. Hármójuk közül Viscontit kedvelem a legjobban.
0
2006. június 2., péntek 15:30
1604
"Ha talán hozzátennéd, hogy pl. "nekem nem jött be", stb"
Nyilván erről van szó, másról nem is tudok nyilatkozni... (mint senki más sem...