Keresés

könyvajánló topik

2005. április 24., vasárnap 20:20
"homérosz például borzasztó nehéz lehet egy középiskolából kikerült gyereknek"

általános iskolára gondoltam...
0
2005. április 24., vasárnap 20:16
Igazad van.
0
2005. április 24., vasárnap 19:47
Szerintem már eleve az ellenszenvet vált ki a gyerekekből, hogy "Kötelező olvasmány", és ezért juszt sem veszi elő. Tényleg meg kellene ezt szűntetni, inkább legyen ajánlott irodalom, és órákon ezekről kellene társalogni, meg olyan könyvekről, amik érdeklik a 10-12 éveseket.
0
2005. április 24., vasárnap 18:50
ez tényleg így van. egy 14 éves gyerekkel már olyan műveket olvastatnak, amit jó esetben csak 4-5 év múlva fog megérteni. homérosz például borzasztó nehéz lehet egy középiskolából kikerült gyereknek, rögtön elolvastatják velük, de a szerencsétlen gyerek még nem is ismeri a keletkezésének a körülményeit.

más. titeket nem zavar, hogy ledegradálnak olyan műfajokat, mint a horror, a sci-fi vagy a fantasy. pontosabban nem is ez a bajom. a gyűrűk urában sokan "csak" egy egyszerű mesét látnak, pedig ha volna gyerekem nem ezt olvasnám fel neki elalvás előtt.
0
2005. április 24., vasárnap 18:29
"olyan regényeket olvasatnak a gyerekekkel általános iskolában, amit azok még nem tudnak értékelni, és csak elveszik a kedvüket az olvasástól"

Ez pontosan igy van. Szerintem mindenki saját példájáról tudja ezt (tisztelet a kivételnek).
0
2005. április 24., vasárnap 18:15
Teljesen igaz. Én magam is messziről kerültem a kötelező olvasmányokat és az olvasással jóval a középiskolai évek után barátkoztam meg. A legnagyobb baj szerintem, hogy olyan regényeket olvasatnak a gyerekekkel általános iskolában, amit azok még nem tudnak értékelni, és csak elveszik a kedvüket az olvasástól. Ilyen szempontból például csak helyeselni tudom, hogy a Harry Potter könyveket vezessék be a tananyagba. Nem egy ismerősöm van, akivel az kedveltette meg az olvasást és azóta, hogy kicsit túlnötték, simán elolvassák a fajsúlyosabb darabokat is.
0
2005. április 24., vasárnap 18:08
"Háború és békét"

Márha az kötelező volna - csak egy példa volt arra, milyen trükkökkel kerülik ki.
0
2005. április 24., vasárnap 18:07
Nem helyette, de mellette pl. nyugodt szivvel bekerülhetne a Christine. A diákok pedig sokkal jobban kapnának rá, igy rá lehetne vezetni őket, hogy olvasni pedig jó dolog. (mindenki tudja, hogy a diákok 90%-a még akkor sem olvassa el a kötelező olvasmányt, ha azt számonkérik - a Háború és békét kb. 1 A4-es oldalra összezsugóritott jegyzetről tanulmányozzák át óra előtt).
0
2005. április 24., vasárnap 17:59
azért a kötelező olvasmány valamiért mégis csak kötelező lett. engem az idegesített, hogy enyhén lenézték pl. tolkient és a kortárs irodalmat is, mondhatni jórészt sznobokat ültettek be.
0
2005. április 24., vasárnap 16:14
És nem mondtam hogy rossz, csak hogy egyhangú. :(
0
2005. április 24., vasárnap 15:56
Én annyit hozzáfüznék, hogy a beszavazott "kötelező olvasmányok" nagy része nagyon is jó... én sokkal jobban megsértődtem volna, ha mondjuk Thomas Mann kimarad és helyette bekerül, egy Stephen King regény. De az tény, hogy elég egyhangú a lista.
0
2005. április 24., vasárnap 15:43
Ez a top 100 tényleg elég egyhangú lett, márcsak azért is, amit Jamamura írt, hogy tele van kötelező olvasmányokkal, és nekem kicsit hiányzik a sokszínűség. Mondjuk King Ragyogása szerintem benn maradhatott volna, vagy mondjuk a Pí élete is remek könyv, rengeteg díjat nyert, igazi olvasmányos regény, és még a 150-be sem került be. Az viszont mindenképpen figyelemreméltó, hogy ennyien szavaztak!
0
2005. április 24., vasárnap 13:41
Igen jó szívvel tudom ajánlani mindkettőt, ha érdeklődsz az antik kor iránt. Mindkét könyv Claudius császár visszaemlékezéseiként készült, de természetesen nem valódi memoár. Valószínű azonban, hogy Graves sokat merített az ókori szerzőktől, mindenekelőtt a korai császárság krónikásától, Suetonistól. Az ÉN, CLAUDIUS Augustus, Tiberius és Caligula uralkodásának históriája, míg a CLAUDIUS, AZ ISTEN Claudius uralkodásának regénye, egészen a haláláig. Ármány, intrika, összesküvés, gyilkosságok, kínzások, perverziók, szex: mindez nem öncélú eszköz a műben, hanem segítségével nagyon is eleven képet kapunk a kor erkölcsiről, a hatalom közelébe került emberek jelleméről.

Egyébként nekem nem annyira a kiválasztott művekkel volt bajom, hanem a műsor milyenségével, ami valami hibrid lett egy valóban érdekes adás és a kereskedelmi tévékből ismert harsány showműsorok keveredéséből. Ha valóban kultúrmissziónak tartanák az olvasás népszerűsítését, akkor például nem emelt díjas telefonszámra kérnék a szavazatokat: így elég üzletszaga volt a dolognak.

Néhány további kedvenc immár a listáról: QUO VADIS, A LÉT ELVISELHETETLEN KÖNNYŰSÉGE, A PÁL UTCAI FIÚK, EGRI CSILLAGOK, A RÓZSA NEVE stb. stb.
0
2005. április 24., vasárnap 13:25
Oké, neked van igazad! Mindenkinek megvannak a saját kedvencei, amit nem biztos, hogy mások is ismernek.Ez a műsor arra is jó, hogy szélesítse a közízlést. Ez egyébként igaz erre a topicra is, Field könyve már most érdekel!
most posts by TM
0
2005. április 24., vasárnap 13:19
Az Aranycsirke kiosztásnál jobb volt! :)
most posts by TM
0
2005. április 24., vasárnap 13:18
"Az állatfarmot meg vagy nem ismerik, vagy - feltételezhetően - nem értik."

Szerintem nem úgy kéne értelmezni, hogy ami nem került be azt már nem is szeretik az emberek. Inkább úgy hogy a beválasztottakat jobban szeretik a többinél. A top100 lista egyébként nem rossz, bár én valamivel sokszinübb mezőnyre számitottam.
0
2005. április 24., vasárnap 13:16
Mindenesetre a kezdeményezés dícséretes, végre olyasmit próbál nyújtani a közszolgálati televízió, ami tényleg értéket közvetít!
most posts by TM
0
2005. április 24., vasárnap 13:14
Szerintem elég gyenge műsor volt: azért a szóban forgó könyvek többsége sokkal izgalmasabb volt, mint a velük foglalkozó adás. A Harry Potterektől és a Neveletlen hercegnő naplójától szálanként állt égnek a hajam: akkor már inkább A csudálatos Mary vagy a Harisnyás Pippi. Amit én nagyon hiányoltam, az természetesen saját nagy kedvencem, Robert Graves ÉN, CLAUDIUS és CLAUDIUS, AZ ISTEN című könyvei. Izgalmas, informatív olvasmányok, bármikor szívesen olvasom mindkettőt. A HÁROM TESTŐR szerencsére ott volt a legnépszerűbbek között: ez is örök kedvenc.
0
2005. április 24., vasárnap 13:08
a sok hp helyett bekerülhetett volna egy philip k. dick mű. hiányzik kafka is, éppúgy mint clarke. aminek nagyon örülök: jókai helyezései, a pál utcai fiúk és a tüskevár. no meg persze micimackó. a műsor egyébként nagyon gyengus volt, számomra gyakran érthetetlen, tele bakikkal és hülyébbnél hülyébb katagóriákkal.
0
2005. április 24., vasárnap 13:07
Az 5. részt én semmi képpen nem tettem volna be, ez a kötét számomra már erőltetett, unalmas és hatásvadász volt(SPOILER:Voldemort a Mágiaügy Minésztériumban?Nevetséges).
0
2005. április 24., vasárnap 13:07
Elnézést.Mágiaügyi.
0
2005. április 24., vasárnap 12:55
Nem értem, hogy a HP. és a Tűz Serlege miért nem fért be, hiszen simán veri az első két részt (a családok nem vették, nem ismerik? "pistike kaptál már ilyen könyvet tavaly"? ) Az állatfarmot meg vagy nem ismerik, vagy - feltételezhetően -  nem értik. Ha gonoszkodnék azt mondanám, ( mondom is! ) hogy sokan maguk is egy állatfarmban élnek, ki-ki a sajátjában (vagy mindenki egy nagy közösben?) és mint szereplőket nem találja meg őket ez  az - egyébként szenzációs - írás.
A magam részéről nagyon szurkoltam Vámos Miklósnak, akit az egyik legjobb mai írónak tartok!
most posts by TM
0
2005. április 24., vasárnap 11:42
Én éppen ezért sajnáltam, hogy nem kerültek be azok a regények, amiket alant leírtam... :(( Pedig a Pí élete tényleg nagyon-nagyon jó.
0
2005. április 24., vasárnap 11:40
ittlehet meglesni a top 1oo-at. négy harry potter és egy rakás kötelező olvasmány. csak erre vagyunk képesek?
0
2005. április 24., vasárnap 11:37
Helló!

Néztétel a Nagy Könyvet tegnap? Személy szerint elégedett vagyok, de azért vannak könyvek, amiket nagyon sajnáltam, hogy nem jutottak be a 100-ba. Pl. A ragyogás, mint egyetlen King könyv az elején még benn volt, sajna később kiszorult, és nem is jutott be újra. :(

Viszont, amiknek nagyon örülök, a következő regények:

1984
A Diadalív árnyékában
A Gyűrűk ura
A kis herceg
A legyek ura
A Pál utcai fiúk
A rózsa neve (nagyon szurkoltam neki :))
Abigél
Árvácska
Az öreg halász és a tenger
Bűn és bűnhődés
Galaxis útikalauz stopposoknak
Harry Potter és a bölcsek köve
Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter és az azkabani fogoly
Indul a bakterház
Kincskereső kisködmön
Légy jó mindhalálig
Mesterségem a halál (az egyik nagy-nagy kedvencem)
Micimackó
Monte Cristo grófja
Robinson Crusoe
Sorstalanság
Švejk
Zabhegyező

Sajnáltam, hogy kiestek:
A ragyogás
Állatfarm

És, amik be sem kerültek a 150-be:
Amerikai psycho :((( Én erre szavaztam...
Pí élete

A TOP 100-ra már holnaptól lehet szavazni!
HAJRÁ!
0