Sötétségben
Bizony, mire a közel 400 néző túlesett a kötelező telefon- és táskaviziten, (Vasember-kamerázókat innen is csókoltatom) és 22 óra 22 percre helyet foglalt az IMAX teremben, addigra már nagyon felfokozottan ültem a helyemen. Sajnos egy jóbarátom nem jött el, ez beárnyékolta a hangulatom, mert nagyon szerettem volna ha jelenlétével emeli az est fényét, ez visszatérően eszembe jutott a film elején, de aztán átadtam magam az élvezeteknek. Merthogy az volt dögivel! Az első rész zenei főmotívumának felcsendülésével jött a libabőr, hogy aztán egy látványos akciójelenettel rögtön székbe döngöljön a nyitány. Mi lesz még itt? - néztünk össze régi jó cimborámmal. Aztán persze még többször ütögettük egymás vállát, amikor valami mindkettőnknek nagyon tetsző vagy váratlan esemény következett. A vizualitás mellett a sztori sem gyenge, és a karakterek is mélyebben kidolgozottak. J.J. Abrams jó elegyet gyárt a régi és az új ötvözésével. Igaz, ezúttal a "régi" serpenyőbe is inkább akciósabb klasszikust talált, így azt 21. századi filmes technikával és tempóval tálalva igazán szédítő a végeredmény. A film közbeni pofaleesés ezúttal sem marad el, de ezt vétek lenne jobban kifejteni, legyen mindenkinek saját élmény!
Moziba indulást megelőző előtanulmányként javasolnám a Star Trek II. mozifilmet, de persze ez csak az összetevők egyike, hozzávaló még, vagy talán még meghatározóbb az eredeti sorozat első évadjának 22. része az "Írmag az űrben" (Space Speed), s ízlelhetünk még egy csipetnyit a második évad 15. részéből is, "Baj van a tribblikkel" (The Trouble with Tribbles). Elsőre ezek ugrottak be, de talán még lehetne folytatni a felsorolást. A készítők tehát folytatják a múlt felidézésének futurisztikus formáját és ez így van jól! Ma e Star trek univerzumot így lehet elővezetni, így lehet megkedveltetni, így lehet felébreszteni a film megtekintésétől belelkesült "újoncok" érdeklődését a már meglévő filmek, de inkább a sorozatok iránt. Egyedül azt sajnáltam, s mivel itt hiányról fogok szólni, így talán nem SPOILER, hogy William Shatner, aki az eredeti sorozat motorja, aki az eredeti sorozatban bravúrt bravúrra halmozva színesíti az epizódokat, szóval az első és az IGAZI Kirk ezúttal sem került bele a filmbe, pedig titkon reméltem, hogy az Oscar-díjkiosztón történt jelmezes megjelenése talán egy esetleges itteni felbukkanásának előszele. Sebaj, talán az 50 éves évfordulóra készített következő részben teljesül még ez a vágyam! Végtére is 2016-ban még csak 85 éves lesz ez a kölyökképű, örökifjú bohém. :)