Keresés

LÁZAD A SZINKRON SZAKMA

2005. április 7., csütörtök 0:17
Kerekes pl. nagyon jól bevált a rajzfilmben - szerintem.
0
2005. április 7., csütörtök 0:16
Szerintem erre a szereposztási javaslatra nem lehet higgadtan válaszólni.
Nem mintha sokat számítana, de tökéletesen egyet értek a studió felháborodásával. Végre valaki, aki nemet mer mondani. Példa értékű. Remélem egy új korszak kezdete a minőségibb szinkronok készítése felé.
0
2005. április 7., csütörtök 0:06
Hát igen, volt szerencsém megnézni 2 hete a Garfieldot szinkronnal és nagyon durva volt, ahogy pl. Újlaky Dénes (a dobermann) és Kállói Molnár Péter (Nermál) egy az egyben levették a karaktereket, Till Attila meg ott szerencsétlenkedett másfél órán át... Igaz, nekem már Bill Murray se volt túl meggyőző. Valahogy Garfieldhoz semmilyen hang nem illik. :)))
0
2005. április 7., csütörtök 0:02
Hát, engem ugye itt mindenki úgy ismer, mint a szinkronok nagy hívét. Úgyhogy gondoltam hozzászólok ehhez a kis szösszenethez.

Egyfelől úgy gondolom, hogy a stúdió kissé intelligensebben, politikusabban, és semmiképp nem ilyen alpári stílusban kellett volna közölje a mondandóját. Az ingerültséget és dühöt is lehet más formában érzékeltetni. Mentségükre legyen, hogy nem a nagy nyilvánosság elé szánták.
Másfelől meg teljesen igazuk van abban, hogy - és innentől már nem is pusztán a szinkronokról van szó - egy szakmai kérdésbe, mint pl. a szinkron casting lehetőség szerint ne ugasson bele minden hülye, aki azt hiszi, hogy mivel ő a pénzes ember, akkor már a passzát szelet is ő fingta. Nyilván különben ez minősíti is egyből az IQ-ját. Ajánlást lehet tenni, de egy igényes művészi alkotást, amihez az alkotó a nevét adja, tönkrevágatni...
Én más szakmában mozgok, de nálunk is szokott ilyesmi előfordulni, és tudom, hogy akkor én is tök pipa vagyok, főként, hogy hülyéket meggyőzni amúgy sem egyszerű, alárendelt pozicióból meg szinte lehetetlen, de persze a bukásért te vagy a felelős, és a szégyent is neked kell elszenvedned...

Szóval kicsit csiszoljatok a stíluson, és szerintem nagyon sokan fognak mellétek állni a szakmátok védelmében, ha kell...

Ja, még annyit, hogy bármely levelezés nyilvánosságra hozatala ebben a formában súrolja a levéltitok megsértését, ami ugye büntetőjogi kategória...
0
2005. április 7., csütörtök 0:01
Hát azok az RTL-es nevek - tiszelet a kivételnek, bár itt nemigen van - tényleg röhejesek az eredeti hangok mellett! Egy kis hiba azért becsúszott, az "Emésszétek, és kérünk szépen visszajelzést." mondatot Tamás írja Lajosnak, majd később ugyancsak Tamás utal rá, de oly módon, mintha Lajos írta volna. :) Csak egy apró észrevétel!
0
2005. április 6., szerda 23:04
Kedves Active Studio,

Bár én többnyire eredeti nyelven nézek filmeket, mert vagyok olyan szerencsés, hogy beszéljem az angol nyelvet, aettől függetlenül:
Minden tiszteletem a tiétek.

a film gondolom a Racing Stripes.
0
2005. április 6., szerda 22:54
Kedves Gogo

Szeretném, ha megkeresnél minket, mivel látom, hogy szakmabeli vagy.
Azt, hogy egy levelezésünket a szakmával megosztottuk, nem azt jelenti, hogy publikálni is kell.
Tudjuk jól, mennyi „kaki” van a szakmánkban. Sajnos senki nem foglalkozik vele. Nincs igazi szakszervezetünk, érdekképviseletünk stb.
Sajnos a színészek se tartanak össze. A stúdiókról ne is beszéljünk…
A leírtakkal nem forradalmat kívántunk kirobbantani, csupán megvédeni ezt a szakmát. Szomorú, hogy idősebb, nagynevű művészek panaszkodnak, hogy azért járnak busszal, mert nincs pénzük benzinre. Másra viszont hajlandóak a forgalmazók költeni.
A leírtakat természetesen vállaljuk. Most már úgy is, hogy mindenki tudhat róla. Mondjuk Ő értük csináljuk.
A szinkron mindenesetre elkészült (nem nálunk), és hamarosan megtekinthető a mozikban Pata-csata címen. Sikerként felfogható, hogy színészekkel készült a szinkron.

Földi Tamás
0
2005. április 6., szerda 22:35
Meg lehet nézni a Garfield szinkronját: Till Attila egy közismert médiás személyiség és... hát ennyi. Valószinűleg úgy gondolták, a Big Brother-ön nevelkedett generációnak ennyi már elég is. Till saját bevallása szerint sem passzol semmilyen szinten a karakterhez, és hát nem tudom mennyi időt emésztett fel, hogy  megtanitsák  énekelni, talán egyszerűbb lett volna egy énekelni tudó, továbbá a karakterhez legalább minimálisan passzoló hangú szinkronszinészt választani... Bár lehet, hogy csak hűek akartak maradni a film minőségéhez: pocsék szinkron pocsék filmnek dukál.
0
2005. április 6., szerda 22:23
Hi!

Én csak annyit szeretnék hozzátenni a témához, hogy igenis. A magyar szinkron világhírű volt, és szerintem napjainkban is szinvonalas. Ahhoz hogy ez így maradjon tehetséges és megfelelő hanggal rendelkező emberekre van szükség. Azt én sem szoktam bánni, amikor egy zenészt, vagy TVs illetve rádiós emberkét kérnek fel szinkronizálásra, ha a rendező úgy gondolja, és tényleg alkalmas az illető, de annak nem látom értelmét, hogy egy egész műsort nekik adjunk. Nem szeretném, ha lesüllyednénk az amerikai szinkron szintjére, márcsak azért sem, mert a magyar nyelv százszorta alkalmasabb ilyen célra, elsősorban hangsúlyosságából, és az emberek nyelvi sajátosságaiból adodóan. Én nem vagyok semminek ellene, de számomra a szinkron létkérdés. Szívem szerint én is szinkronszínész lennék, érdekel a szakma, de nincs különleges hangom, ezért nem erőltetem. Végszónak csak annyit, hogy elegem van az olcsó és alámondás szintű szinkronokból, a rossz fordításokból. Itt az ideje a minőségre is törekedni! Ha tényleg csak a pénz számít akkor annyit tudok mondani, hogy örülök, hogy vannak olyan filmek amiknél elmondható hogy jobb a magyar szinkronos verzió!
0
2005. április 6., szerda 21:45
gogo: szeretnék veled kapcsolatba lépni!
Mi az emailed? Vagy itt az enyém: willgraham@freemail.hu
0
2005. április 6., szerda 21:42
Ne hagyjátok magatokat és a szakmát elsilányítani..

Bár én nem vagyok a szinkornos filmek híve, de azért a tehetséges magyar színészeket nagyon szeretem.
Most olvasom: Kerekes Józsi helyett (aki az életben egy állati jófej és tehetséges ember) jönne ez a Majka g**i?

No way!
0
2005. április 6., szerda 21:31
Kedves Olvasók!

Ti, akik a filmek végfelhasználói vagytok, nem mindig tudjátok, mi történik a szinfalak mögött, míg egy szinkron elkészűl.

A szakmáról sokat tudnék írni, rengeteg problémával küzdenek a szinészek, a stúdiók, stb.

Nem panaszkodni akarok, de az elmúlt hetekben történt valami szakmán belűl, amit mindenkinek tudnia kell! Végre egy studio fellépett a forgalmazók által kitalált marketing agyrém ellen, és nemet mondott annak!

Nem jogosítottak fel, hogy ezeket az e-maileket közzé tegyem, de nem maradhat titokban!
Sem az, hogy miket találnak ki ellenetek, nézők ellen, és az sem, hogy végre valaki kiállt a szakmáért. A levél közléséért elnézést kérek elsősorban az Active Studiotól!

Az előzmény röviden:

A mozik nemsokára bemutatnak egy filmet, melynek egy kis zebra a főszereplője.
A filmet az RTL filmklub támogatja, így a forgalmazó a leadott szereposztást az ő szájuk íze szerint kivánta megváltoztatni. A szinészekkel elképzelt szereposztást megváltoztatta.
De innen olvassátok, mi történt:

Szia Lajos!

Írom Neked a javasolt szereposztást:
(ami nagyon szép lenne, ha össze is jönne)

Csíkos Hevér- Gábor
Szöszi- Major Melinda
Nolan- Dörner György, Csankó Zoltán
Channing- Mánya Zsófi
Franci- Kocsis Mariann, Martin Márta
Kócos- Végvári Tamás
Kökörcsin- Kerekes József
Villám- Gangszta Zoli
Bemondó- Hajdú B. István
Sir Trenton- Kristóf Tibor
Cooper Vass- Gábor
Clara- Menszátor Magdolna
Hetyke- Hamvas Dániel
Peckes- Csőre Gábor
Clydesdale- Barbinek Péter
Mocsok- Geszti Péter
Szutyok- Jáksó László
Woodzie- Kránitz Lajos
Emésszétek, és kérünk szépen visszajelzést.
--------

Kedves Tamás!

A Ti szereposztásotok mellé odaírtam azoknak a nevét, akiket – feltételesen – mi javasolnánk.
Az RTL-lel való egyeztetésünk után jelentkeznénk.
Üdv
Lajos

Csíkos- Hevér Gábor-                                     Hajós András
Szöszi- Major Melinda-                                    Détár Enikő
Nolan- Dörner György, Csankó Zoltán
Channing- Mánya Zsófi
Franci- Kocsis Mariann, Martin Márta-               Hernádi Judit
Kócos- Végvári Tamás
Kökörcsin- Kerekes József-                             Majka
Villám- Gangszta Zoli-                                    Gálvölgyi János
Bemondó- Hajdú B. István
Sir Trenton- Kristóf Tibor
Cooper- Vass Gábor
Clara- Menszátor Magdolna
Hetyke- Hamvas Dániel
Peckes- Csőre Gábor
Clydesdale- Barbinek Péter-                            Szőke Zoltán
Mocsok- Geszti Péter-                                     Gangszta Zoli
Szutyok- Jáksó László                                     Jáksó László
Woodzie Kránitz Lajos
-----------

Kedves Lajos!

Megkaptam ezt a “csodát”, amit kitaláltatok!
DE!
Köszönöm szépen, ebből mi nem kérünk!
Ugyanis:
Felháborítónak tartom a magyar színészek és a szinkron szakma nevében, hogy felkapaszkodott szakmán kívüliek, csak azért, mert velük van tele a bulvár sajtó, színészi feladatokat kaphassanak!!!!
Az még felháborítóbb, hogy forgalmazók azt gondolják, hogy azért, mert valamilyen magamutogató majom szerepel a filmjében, az ez által eladhatóbbá válik.
Sajnos idáig jutott ez az ország, hogy Majka “művészurak” a nevek, nem pedig azok, akik valós művészi értékeket képviselnek.
Számomra az is kérdéses, hogy foglalkozhat olyan amatőr a filmekkel, aki a kb. 16-18 éves főszerepet játszó kamasz zebrára a Hajos András hangját szeretné hallani.
De folytatom: Barbinek Péter és Szőke Zoltán, valamint Major Melinda és Détár Enikő nem azonos karakter, de mint kiderült, ez semmit nem számít!

ARCCAL A MARKETING FELÉ!! GRATULÁLOK!

Félreértés ne essék! Gangxta Zoli tehetséges zenész, Hajós zseniális a műsoraiban, Majka nagyszerű… (most nem tudom, miben, de biztos rendes ember), Détár Enikő, Hernádi Judit, Gálvölgyi János kiváló színészek, Szőke Zoltán az ország legjobb Berényije! És nem ez utóbbiakkal van a probléma!
Sajnos egyesek hatalmas dicsfényüktől elvakulva nem veszik észre, mire képesek, és elvállalnak mindent. Bár éppen Hajós András nem vállalt el egy hasonló felkérést egy hasonló munkára. Minden tiszteletem az övé! A nagyobb baj azokkal van, akik irodai magányukban a bevételi bizonylatokat nézegetve ilyen dolgokra verik a f….ukat!
Csakhogy ők a szakma f…ával verik a csalánt! És a nézőékével!
Na, én és az Active Stúdió ebben nem veszünk részt, inkább felajánlunk egy összeget fent nevezettek nyugdíjalapjára!
A szereposztásba beírtunk nektek pár tekercses szerepekre olyanokat, akik számotokra és az RTL Klub számára “nevet” képviselnek. De ne haragudjon a világ, nem fogok egy Gálvölgyi Jánost négy tekercsre kihívni egy olyan filmbe, amiben Majka művészúr főszerepet csinál! Ez megalázó lenne!
Tele a szakma – és most a stúdiókra gondolok, de itt is tisztelet a kivételnek – olyanokkal, akik 10Ft-ért megfojtanák egymást. Biztos találtok remek helyeket, ahol ezt elvállalják.
Nem vagyunk piacvezető, nagy cég, de a munka iránti alázatunkat, azt a hitet, hogy amit csinálunk, az egy szakma, nem vagyok hajlandó eladni! Még úgy sem, hogy a film végén nem mondatom be, hogy mi készítettük a szinkront. ( Amit egyébként fent említett tv-csatorna nem is ad le, hiszen a magyar színész megmaradhat néma tömegnek a reklámblokk elé.)
Szóval, ez a válaszom erre az egészre. Leveled végén azt írtad, “emésszük”. A vasszöget könnyebb lenne.
Természetesen, amennyiben igényt tartotok egyéb filmeknél a stúdiónk munkájára, állunk rendelkezésetekre, a tőlünk telhető maximális szakmai hozzáállással!
Maradok tisztelettel:
Földi Tamás
2005.03.23.
----------

Kedves Tamás!

Nem finomkodtál, de megértem.
Az „RTL-es arcoknak” nem feltétlenül kell persze ezeket a szerepeket kapniuk.
Üdv:
Lajos
--------

Kedves Lajos,

Nem tudtam finomabb lenni, elnézést.
Az általatok írt “neveknek” – kivéve Hernádi és Gálvölgyi – még a tömegben sem tudok szerepet biztosítani.
Détár Enikőnek csak azért nem, mert a szerep nem Neki való.
Ha az általunk leírt szereposztást elfogadjátok, vagy azt SZINÉSZEKKEL módosítjátok, természetesen azonnal készítjük a szinkront!
Ellenkező esetben, csak az alábbi feltétellel vállalom el:
1. Rendezze bárki, akár a Forát, akár más, ez a ti döntésetek.
2. A film végén nem hangozhat el, hogy minálunk készült a szinkron.
3. Minden színésznek ugyan olyan gázsit fizessetek, mint azoknak, akiket kitaláltatok. Pl: ha Majka művészúr 40 tekercsre 200.000.-Ft-ot kérne, akkor a 10 tekercses színés arányosan 50.000.-Ft-ot kapjon. Természetesen csak a normál gázsi, és az emelt összeg különbözetét kérem pluszba kifizetni, hiszen az alap színész gázsit a vállalási árunk tartalmazza. Ez a feltétel a tömeges szereplőkre is érvényes. Ez, a fenti példát alapul véve kb 50.000.-Ft/fő/óra.
4. A stúdió a saját nyereségét olyan kollégáknak, vagy családjainak kéri kifizetni, akik igazán rászorulnak. Erről a szakszervezettel egyeztetünk.
Hát ennyi. Ez sem rossz ötlet. Szerintem. (RTL Klubos!)
Természetesen a levél elején leírtak lennének a legjobbak. Mindenkinek.

0