Kedves Olvasók!
Ti, akik a filmek végfelhasználói vagytok, nem mindig tudjátok, mi történik a szinfalak mögött, míg egy szinkron elkészűl.
A szakmáról sokat tudnék írni, rengeteg problémával küzdenek a szinészek, a stúdiók, stb.
Nem panaszkodni akarok, de az elmúlt hetekben történt valami szakmán belűl, amit mindenkinek tudnia kell! Végre egy studio fellépett a forgalmazók által kitalált marketing agyrém ellen, és nemet mondott annak!
Nem jogosítottak fel, hogy ezeket az e-maileket közzé tegyem, de nem maradhat titokban!
Sem az, hogy miket találnak ki ellenetek, nézők ellen, és az sem, hogy végre valaki kiállt a szakmáért. A levél közléséért elnézést kérek elsősorban az Active Studiotól!
Az előzmény röviden:
A mozik nemsokára bemutatnak egy filmet, melynek egy kis zebra a főszereplője.
A filmet az RTL filmklub támogatja, így a forgalmazó a leadott szereposztást az ő szájuk íze szerint kivánta megváltoztatni. A szinészekkel elképzelt szereposztást megváltoztatta.
De innen olvassátok, mi történt:
Szia Lajos!
Írom Neked a javasolt szereposztást:
(ami nagyon szép lenne, ha össze is jönne)
Csíkos Hevér- Gábor
Szöszi- Major Melinda
Nolan- Dörner György, Csankó Zoltán
Channing- Mánya Zsófi
Franci- Kocsis Mariann, Martin Márta
Kócos- Végvári Tamás
Kökörcsin- Kerekes József
Villám- Gangszta Zoli
Bemondó- Hajdú B. István
Sir Trenton- Kristóf Tibor
Cooper Vass- Gábor
Clara- Menszátor Magdolna
Hetyke- Hamvas Dániel
Peckes- Csőre Gábor
Clydesdale- Barbinek Péter
Mocsok- Geszti Péter
Szutyok- Jáksó László
Woodzie- Kránitz Lajos
Emésszétek, és kérünk szépen visszajelzést.
--------
Kedves Tamás!
A Ti szereposztásotok mellé odaírtam azoknak a nevét, akiket – feltételesen – mi javasolnánk.
Az RTL-lel való egyeztetésünk után jelentkeznénk.
Üdv
Lajos
Csíkos- Hevér Gábor- Hajós András
Szöszi- Major Melinda- Détár Enikő
Nolan- Dörner György, Csankó Zoltán
Channing- Mánya Zsófi
Franci- Kocsis Mariann, Martin Márta- Hernádi Judit
Kócos- Végvári Tamás
Kökörcsin- Kerekes József- Majka
Villám- Gangszta Zoli- Gálvölgyi János
Bemondó- Hajdú B. István
Sir Trenton- Kristóf Tibor
Cooper- Vass Gábor
Clara- Menszátor Magdolna
Hetyke- Hamvas Dániel
Peckes- Csőre Gábor
Clydesdale- Barbinek Péter- Szőke Zoltán
Mocsok- Geszti Péter- Gangszta Zoli
Szutyok- Jáksó László Jáksó László
Woodzie Kránitz Lajos
-----------
Kedves Lajos!
Megkaptam ezt a “csodát”, amit kitaláltatok!
DE!
Köszönöm szépen, ebből mi nem kérünk!
Ugyanis:
Felháborítónak tartom a magyar színészek és a szinkron szakma nevében, hogy felkapaszkodott szakmán kívüliek, csak azért, mert velük van tele a bulvár sajtó, színészi feladatokat kaphassanak!!!!
Az még felháborítóbb, hogy forgalmazók azt gondolják, hogy azért, mert valamilyen magamutogató majom szerepel a filmjében, az ez által eladhatóbbá válik.
Sajnos idáig jutott ez az ország, hogy Majka “művészurak” a nevek, nem pedig azok, akik valós művészi értékeket képviselnek.
Számomra az is kérdéses, hogy foglalkozhat olyan amatőr a filmekkel, aki a kb. 16-18 éves főszerepet játszó kamasz zebrára a Hajos András hangját szeretné hallani.
De folytatom: Barbinek Péter és Szőke Zoltán, valamint Major Melinda és Détár Enikő nem azonos karakter, de mint kiderült, ez semmit nem számít!
ARCCAL A MARKETING FELÉ!! GRATULÁLOK!
Félreértés ne essék! Gangxta Zoli tehetséges zenész, Hajós zseniális a műsoraiban, Majka nagyszerű… (most nem tudom, miben, de biztos rendes ember), Détár Enikő, Hernádi Judit, Gálvölgyi János kiváló színészek, Szőke Zoltán az ország legjobb Berényije! És nem ez utóbbiakkal van a probléma!
Sajnos egyesek hatalmas dicsfényüktől elvakulva nem veszik észre, mire képesek, és elvállalnak mindent. Bár éppen Hajós András nem vállalt el egy hasonló felkérést egy hasonló munkára. Minden tiszteletem az övé! A nagyobb baj azokkal van, akik irodai magányukban a bevételi bizonylatokat nézegetve ilyen dolgokra verik a f….ukat!
Csakhogy ők a szakma f…ával verik a csalánt! És a nézőékével!
Na, én és az Active Stúdió ebben nem veszünk részt, inkább felajánlunk egy összeget fent nevezettek nyugdíjalapjára!
A szereposztásba beírtunk nektek pár tekercses szerepekre olyanokat, akik számotokra és az RTL Klub számára “nevet” képviselnek. De ne haragudjon a világ, nem fogok egy Gálvölgyi Jánost négy tekercsre kihívni egy olyan filmbe, amiben Majka művészúr főszerepet csinál! Ez megalázó lenne!
Tele a szakma – és most a stúdiókra gondolok, de itt is tisztelet a kivételnek – olyanokkal, akik 10Ft-ért megfojtanák egymást. Biztos találtok remek helyeket, ahol ezt elvállalják.
Nem vagyunk piacvezető, nagy cég, de a munka iránti alázatunkat, azt a hitet, hogy amit csinálunk, az egy szakma, nem vagyok hajlandó eladni! Még úgy sem, hogy a film végén nem mondatom be, hogy mi készítettük a szinkront. ( Amit egyébként fent említett tv-csatorna nem is ad le, hiszen a magyar színész megmaradhat néma tömegnek a reklámblokk elé.)
Szóval, ez a válaszom erre az egészre. Leveled végén azt írtad, “emésszük”. A vasszöget könnyebb lenne.
Természetesen, amennyiben igényt tartotok egyéb filmeknél a stúdiónk munkájára, állunk rendelkezésetekre, a tőlünk telhető maximális szakmai hozzáállással!
Maradok tisztelettel:
Földi Tamás
2005.03.23.
----------
Kedves Tamás!
Nem finomkodtál, de megértem.
Az „RTL-es arcoknak” nem feltétlenül kell persze ezeket a szerepeket kapniuk.
Üdv:
Lajos
--------
Kedves Lajos,
Nem tudtam finomabb lenni, elnézést.
Az általatok írt “neveknek” – kivéve Hernádi és Gálvölgyi – még a tömegben sem tudok szerepet biztosítani.
Détár Enikőnek csak azért nem, mert a szerep nem Neki való.
Ha az általunk leírt szereposztást elfogadjátok, vagy azt SZINÉSZEKKEL módosítjátok, természetesen azonnal készítjük a szinkront!
Ellenkező esetben, csak az alábbi feltétellel vállalom el:
1. Rendezze bárki, akár a Forát, akár más, ez a ti döntésetek.
2. A film végén nem hangozhat el, hogy minálunk készült a szinkron.
3. Minden színésznek ugyan olyan gázsit fizessetek, mint azoknak, akiket kitaláltatok. Pl: ha Majka művészúr 40 tekercsre 200.000.-Ft-ot kérne, akkor a 10 tekercses színés arányosan 50.000.-Ft-ot kapjon. Természetesen csak a normál gázsi, és az emelt összeg különbözetét kérem pluszba kifizetni, hiszen az alap színész gázsit a vállalási árunk tartalmazza. Ez a feltétel a tömeges szereplőkre is érvényes. Ez, a fenti példát alapul véve kb 50.000.-Ft/fő/óra.
4. A stúdió a saját nyereségét olyan kollégáknak, vagy családjainak kéri kifizetni, akik igazán rászorulnak. Erről a szakszervezettel egyeztetünk.
Hát ennyi. Ez sem rossz ötlet. Szerintem. (RTL Klubos!)
Természetesen a levél elején leírtak lennének a legjobbak. Mindenkinek.