Keresés

Sorstalanság

2005. január 20., csütörtök 19:11
"az élet egy csoda":)
0
2005. január 20., csütörtök 19:11
nemá, castro komcsi? afene se gondolta ;)

a kedvenc rendezőim ott vannak a képeken.bár ez nem újdonság
0
2005. január 20., csütörtök 19:02
hát hogyha mindenki látná ôket akkor még talán használna is valamit, dehát örülök az eddigi 5oo látogatónak... de a 6ooo.ooo.ooo még messze van..
0
2005. január 20., csütörtök 19:00
Azt hittem, veled lehet komolyan beszélgetni, de elhülyéskeded.
0
2005. január 20., csütörtök 18:59
""...mindegy azért jó hogy leírtad. vmire biztos, csak speciel én nem tom mire..."

Ez itt a baj."

vannak emberek, akik a humort nem tudják szétválasztani a "drámától", tapasztaltam volt ezt a life is a miracle megtekintésekor is

ez itt a baj
0
2005. január 20., csütörtök 18:59
Nagyon durvák a holocaust-os képek. Ilyenkor azért át lehet érezni a dolgokat, de nem eléggé így sem.
0
2005. január 20., csütörtök 18:57
" "vegyük olaszt, mexicót stb...
a társadalom teljes értékű tagjai. és magyarhonban?"
Vegyük sorra, erről mért a cigányok tehetnek?"

ezzel csak az a baj hogy ezt kihagytad: "és ezért felelős mind a cigány mind a magyra társadalom"

cigány miért felelős? a viselkedésével, hogy meg sem próbál beilleszkedni. már amelyik.mielőtt még megint általánosítanék

"Jut eszembe, arra miért nem adtál magyarázatot, hogy a cigány miért nem "normál" ember?"

vhogy jelölni kellett a két csoportot(nah, ezért a két csoportozásért mit kapok még...)

"Ne haragudj, most tényleg rossz indulat nélkül, de hogy-hogy így kiállsz a cigányok mellett? "
nem állok ki mellettük, mint ahogy alapjában ellenük sem vagyok.mint mondtam a tényeket írom le.

"A hozzászólásomat nem kioktatásnak szántam, és az előzőt sem."
mertem remélni ;]

elm
0
2005. január 20., csütörtök 18:55
én csak ezt az oldalt ajánlanám átnézegetni azoknak akik (többek között) a zsidókat szídják...
0
2005. január 20., csütörtök 18:52
"...mindegy azért jó hogy leírtad. vmire biztos, csak speciel én nem tom mire..."

Ez itt a baj.
0
2005. január 20., csütörtök 18:48
wow, ennyi baromságot összehardani.nah, mindegy azért jó hogy leírtad. vmire biztos, csak speciel én nem tom mire....

"a venice beach-en vagy las vegasban sétálva az ember minden második épület tetején egy zsidó csillagot lát odabiggyesztve?" Megint hallottál valamit (amit személyesen soha meg nem tapasztaltál),.."
szivacs van komám, voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy láttam, tapasztaltam, sőt! kint tartózkodűsom alatt további "pozityvumokat" is sikerült begyűjtenem, aminek speciel egy elég ismert ember is részét képezi, amit csak azért nem írok itt le, mert az a vele való személyes barátságunkat rombolhatná

"Ráadásul láthatóan eléggé izgat a téma, hogy minduntalan beleártsd magad egyes filmek kapcsán is akár."
ezekszerint téged is, mivel minduntalan veszed a fáradságot és beleártod magad...

""(sőt még zsidó barátom is van!)" Ezt fontos megemlíteni, így hitelesebb... ezt is írja a szakirodalom, úgyhogy kurva átlátszó duma. "
oké, sikerült másodszor is szívnod.....gratula, a híres emberismereted folytonos zátonyrafutásával egyre elhitelteleníted magad. ismersz a való életből?vagy honnan a fenéből veszed hogy nincs? meghazudtolsz?jah, bocsi, neked lehet...

"Te is hátba szoktad szúrni?" - nem, egyszerűen megmondom neki a véleményemet, ennek ellenére minduntalan jó barátok maradtunk

""nem, de nagyrészük igen, nemhiába ez ivódott a köztudatba." Köszönhetően az olyan embereknek, akik ezt erősítik, figyelmen kívül hagyva a jelenség szociális, kultúrális és történelmi hátterét. Megint csak tipikus duma."
tipikus duma, mert tény, ezt te is elismered, csak le ne tagadd, hisz a kedvedért még idéztem is belőle...

"de csak magadnak, egy értelmes vitapartner simán átlát rajta és hülyére vesz vele."
gondolod?

"Ja, válaszolva a rosszul feltett kérdésre: valszeg senki nem bízná a pénzét olyanra, akit nem ismer... függetlenül attól, hogy roma e vagy sem. Én speciel egy általam nem ismert magyarra sem bíznám. Ha te igen, akkor elég ostoba vagy. Viszont rábíznám egy általam ismert, megbízhatónak tartott EMBERRE, aki akár lehet cigány is. Úgyhogy már fel se tedd a kérdést, hogy mit szólnék, ha cigány szomszédom lenne, vagy cigány vőm... Ismerjük a kérdéseket és a válasz is meglesz rá, hidd el."
félrebeszélsz, újból és újból. sebaj, azért olvasd el mégegyszer amit írtam légyszíes.abból kiderül hogy egy munkára való jelentkezés a lényege, ami munkaköréből adódóan erős bizalmi fokkal kell hogy társuljon. és adott egy cigány és egy "nem cigány" ember a feladatra. olyanba kötsz bele amibe nem kéne

""és mégegyszer nem a gyűlölet, nem az antiszemitizmus hanem a racionalitás beszél belőlem." Belőled az előítélet beszél" -mondod te, de ha te ezt érzed bele, akkor én nem akarom és nem is fogom benned ezt megváltoztatni. ha vki megkérdezi tőlem: -Te, a Medve azt mondta hogy te antiszemita vagy!Igaz ez? , akkor én azt fogom felelni: -Akkor talán kérdezd meg őt.Én tudjam hogy ő mit és miért mond?

"Ez a szó nem azonos a nemzettudattal... nűansznyi értelmezési különbség.
" nűansznyi, de ha jártál volna kint akkor látnád hogy bár ez nem annyira végletes, de azért elég komoly átfedés van a kettő között

"kis hülyegyerek meg szabadon reklámozza ezeket a szélsőséges nézeteket."
hmm, diszkrimináció medve módra, jah, bocsi, ezt szabad.legalábbis neked.de ha én most ezt lereagálnám hasonló szintű válasszal akkor rögtön ugrana a medve a bokorból.

minden jót!
jah, Az előítéletet javasolnám neked is, mármint ami téged és a személyemet illet

ELM
0
2005. január 20., csütörtök 18:24
Aha. Végül is kevésbé fájó megbántani egy egész népcsoportot, vagy kisebbséget. Aki ilyen véleményen van, számolnia kell vele, hogy kimondják neki az igazat. Bántó vagy sem. Vannak sebek, amik sokkal jobban fájnak. Ugyi.

0
2005. január 20., csütörtök 18:18
azért az is merész, buta és meggondolatlan dolog, hogy lawnmower mant rögtön leantiszemitázzuk. nem az. azt viszont merem vállalni, hogy nagyon sok mindenben nem tudok vele egyetérteni. egy antiszemita szerintem csak rossz ember lehet, szerintem. egem inkább az szomorít el, hogy nagyon sok értelmes ember olyan hülyén képes lereagálni egyes dolgokat, hogy észre sem veszi, hogy mást megbánthat.
0
2005. január 20., csütörtök 18:13
ELM, ez nem a te napod. Szerintem sincs igazad.
0
2005. január 20., csütörtök 17:56
Hoppá, most látom, hogy rosszul idéztem be ELM első mondatát. Ugyhogy az első reagálásom nyugodtan semmisnek tekinthető :)
Söt az egész reagálásom teljesen fölösleges, mivel Bear sokkal értelmesebben leirt mindent :)
0
2005. január 20., csütörtök 17:54
"Nagyon-nagyon szomorú" ? ez kétszínűség és rájátszás, ha meg nem, akkor szomorú hogy egyesek milyen jól elvannak az sajűt kis világukban, tudomást sem véve a világban zajló dolgokról."

He? Mivan? Szomorú vagy? Épp ezaz, hogy tudomást veszek erről a világról, ami kb. egy hígan fojó libafos, illetve pár önjelölt hős azzá próbálja alakítani! Nem feltétlenül benned csalódtam, elvégre nem vagyok az anyád, de régóta olvaslak itt, és ez picit rosszul esett.

"miért ennyire már már primitíven naívak"
Kösz

"és amit leírsz az szép és jó, de vszínű akkor egy álomvilágban álsz és nem a 21. század magyarországában és világában."
Na ez perpillanat tényleg nagyon szomorú. Tehát neked tetszik így ez a világ?

"nem éreznéd igazságtalanságnak?" ,de de az élet is igaszságtalan"
Furcsa mód, a cigányoknak akkor sokkal igazságtalanabb az életük.

"vegyük olaszt, mexicót stb...
a társadalom teljes értékű tagjai. és magyarhonban?"
Vegyük sorra, erről mért a cigányok tehetnek?

"oké, ezt mond még el ugy röpke 10 millió magyarnak és akkor okés."
Előbb még a cigányok nem számítottak magyaroknak. Vagy igen?

"de igenis írhatok.nem tudtam hogy megszunt a szólás szabadsága."
Felőlem... ha azt akarod, hogy szamárnak nézzenek...

"jah, és ha már cigány vizekre eveztünk eme nagy sorstalanságban, akkor visszakérdeznék, ki említette már jóval alantabb meg a cigány holocaustról szóló filmek hiányét, és nem csak itt hanem több helyütt is?jah, biztos csak egy antiszemita......"
Ne haragudj, most tényleg rossz indulat nélkül, de hogy-hogy így kiállsz a cigányok mellett? Az előző hozzászólásban őket nem számítottad normál embereknek...

És hogy lásd, nem védek senkit, aki nem érdemli meg: ha egy zsidó vagy cigány utálja a másikat, az menjen a búsba, és ez ugyanúgy igaz a "normál" emberekre.
Jut eszembe, arra miért nem adtál magyarázatot, hogy a cigány miért nem "normál" ember?

A hozzászólásomat nem kioktatásnak szántam, és az előzőt sem.
0
2005. január 20., csütörtök 17:46
"nem írtam sehol, hogy a **** zsidók kezében van a pénz"

Dehogynem, olvasd csak: "másrészt a zsidók kezében van pénz" Olvasd csak szépen vissza.

"szted bush kezébe a pénzt és a támogatást ki adta az iraki háborúhoz?"

Az amerikai szenátus, méghozzá az amerikai költésgvetésből. Miért szerinted ki? Várjuk az előre láthatóan igen meredek elméletedet arról, hogy a zsidók, hogy pénzelték az iraki háborút :))

"történelem bizsonyítja, hogy a középkor spanyol gazdaságát hogy tették tönkre, és ezért hogy űzték áket el"

Ez már kicsit régen volt, nem? A keresztények inkvizicióval irtották régen az embereket és a Keresztes háborúba kergették a népet. A mai keresztényeknek ehhez mi közük? Pont annyi amennyi a mai zsidóknak ahhoz, hogy mi volt akárhány száz éve. Semmi. (egyébként hogyan tették tönkre a spanyol gazdaságot?)

"de igenis, írhatok általánosítást, hisz a szóból is következik hogy a többségre igaz"

A szóból csak az következik, hogy te általánosan használod egy egész emberi csoportra. Egyáltalán nem következik, hogy amitt mondasz az igaz is.

"és mégegyszer nem a gyűlölet, nem az antiszemitizmus hanem a racionalitás beszél belőlem"

Az összes nagy antiszemita gondolkodó ezt vallotta. Neked biztos tetszene a Mein Kampf is. Hiter oldalakon át magyarázza, hogy amit ő ir az nem holmi csökevényes elmélet hanem a szintiszta igazság, amit igyekszik is kiragadott példákkal alátámasztani.
0
2005. január 20., csütörtök 17:38
Barátom, neked még sokat kellene tanulnod és gondolkodnod... Teljesen tipikus reagálás és ha olvasnál szakirodalmat, azt is tudnád miért. Egyébként a szakzsargon nem fehérgalléros, hanem kódolt antiszemitizmusnak hívja. Mint ahogy az a jelenség is ismert, hogy az előítéletes, tekitnélyelvű személyiség nyíltan soha nem hajlandó beismerni saját antiszemitizmusát, valamiféle ocsmány komforthelyzet miatt - aminek a fenntartásában nagyobb szerepet kap a burkolt zsidózás, mint maga a tény elismerése: oktalanul, tudatlanul, ostobán, előítéleteken alapulva próbálom kifejezni ellenérzésemet egy általam nem ismert vagy szándékosan, személyiségemnek megfelelően eltorzított kérdésben helyet kapó, véletlenül adott népcsoporttal szemben.

Ha nem tudnád, mindaz amit korábban már mondtál és elhangzott a szádból (amiért is egy másik topikban már összeütközésbe kerültünk) simán kimeríti a verbális antiszemitizmus fogalmtá. Ez csak egy lépcsőfok, gondolom kevésbé kontrollált vagy kevésbé exponált környezetben ennél meredekebb dolgokat is lehet mondani... szabad a gazda, de ahhoz kevés a golyó, gondolom. A lábak között, merthogy előbbi félreérthető volt. Ugye.

"ez miért burkolt fehérgalléros antiszemituzmus? nem írtam sehol, hogy a **** zsidók kezében van a pénz, egyszerűen leírtam egy tényt. "

Nem tényt írtál le, hanem egy sehol sem bizonyítható általánosítást, amihez már csak életkorodnál fogva sem rendelkezhetsz statisztikailag elfogadható és megalapozott információval. Tény az, ha még nem tudnád, amit alá lehet támasztani megfelelő minőségű és mennyiségű adatokkal. Henry Ford Nemzetközi zsidója nem tekinthető annak... sem az a sajátos véleményed, hogy tény az, amit te annak állítasz be. Ezt a tényt nem tudod igazolni, bizonyítani, alátámasztani, így nem válik azzá.

"akkor meglehetősen naív vagy." Naív az, aki minden ellentétes információt figyelmenkívül hagyva is jóhiszemű. Aki viszont általánosít, az egyszerűen ostoba. Aki viszont a nem megfelelő következtetéseket vonja le bizonyos eseményekből, az csak egyszerűen kevésbé potens rálátással rendelkezik társadalmi, politikai vagy egyéb dolgokra, A.) vagy mert nem elégséges információval rendlelkezik, B.) vagy mert túl fiatal az értelmezéséhez, C.) vagy mert szándékosan félre is akarja értelmezni. Nem tudom melyik rosszabb, de tudom, hogy melyiket lehet elnézni az illetőnek.

"de szted bush kezébe a pénzt és a támogatást ki adta az iraki háborúhoz?" Ezt pontosan lehet tudni, amerikai adófizetőknek hívják őket. Az amerikai szenátus jóváhagyásával... valszeg közvetve a Bush kampányát pénzelőkre gondolsz, akik egyébként ultrakonzervatív, déli üzletemberek, kemény WASP-ok.

"de azt nem tudom elfogadni ha vki nem lát előre józan paraszti ésszel" Látod, azt én sem...

"történelem bizsonyítja, hogy a középkor spanyol gazdaságát hogy tették tönkre, és ezért hogy űzték áket el" Értelmezési problémáid vannak, Edwárdnak nem voltak, lehet, hogy Cromwellnek már igen?

"mit gondolsz az amerikai nagy vállalatokat, cégeket kik bitorolják?" Ostoba. Egy multinacionális cég esetében a büdös életben nem fogod tudni pontosan megmondani, hogy kik és mennyiben birtokolják, olyan átfedések vannak. Sokszor még a nemzetiségüket sem lehet átlátni, nemhogy a felekezeti hovatartozásukat. Megint általánosítasz és már várom, hogy előgyere a szokásos összeesküvés elméletekkel... annyira kiszámíthatóak az ilyen dumák, csak kicsit olvasni kell utánuk. Ha gondolod, ajánlok szakirodalmat is, a pszichológia külön ága szakosodott az előítélet-kutatásra.

"a venice beach-en vagy las vegasban sétálva az ember minden második épület tetején egy zsidó csillagot lát odabiggyesztve?"  Megint hallottál valamit (amit személyesen soha meg nem tapasztaltál), és igazolva látod a marhaságaidat. Más viszont nem dől be ennek. Egyébként mindenhová oda lehet képzelni a nagy ellenséget és közben észre sem venni, hogy más is jelen van mellette... érdekes, szelektív látásmód. De megintcsak tipikus.

"nem zsidózok és nemvagyok zsidóellenes, ezt kikérem magamnak" Kikérheted, a dolog attól még kódoltan is az, ami. Ráadásul láthatóan eléggé izgat a téma, hogy minduntalan beleártsd magad egyes filmek kapcsán is akár.

"(sőt még zsidó barátom is van!)" Ezt fontos megemlíteni, így hitelesebb... ezt is írja a szakirodalom, úgyhogy kurva átlátszó duma. Amikor a romákról dumálnak, akkor igyekeznek kijelenteni, hogy van roma haverom, ő rendes is, de a többi egy szemét, lopós állat. A melegeknél ugyanez: van meleg haverom, de ő nem olyan, mint a többségük... Persze, ismerjük a dumát. Van zsidó haverom... ja. Nekem is. Te is hátba szoktad szúrni? Javaslom olvass Merle könyveket, hátha segít rajtad...

"nem, de nagyrészük igen, nemhiába ez ivódott a köztudatba." Köszönhetően az olyan embereknek, akik ezt erősítik, figyelmen kívül hagyva a jelenség szociális, kultúrális és történelmi hátterét. Megint csak tipikus duma.

"had kérdezzem meg, teszem azt, egy cigányra akit nem ismersz régóta rábíznád az xpress kasszáját?céged pénzügyeit?" Sírnál, ha tudnád, hogy erre a kérdésre is felkészít a szakirodalom. Tudod mit, most már elmondom a könvy címét és íróját, légszíves olvasd el. Meglepődsz majd, hogy semmi újat nem mondasz, érveid látszólag helyesek, de csak magadnak, egy értelmes vitapartner simán átlát rajta és hülyére vesz vele. Főleg ha járatos pszichológiában. Olvass: Gordon W. Allport: Az előítélet.

Ja, válaszolva a rosszul feltett kérdésre: valszeg senki nem bízná a pénzét olyanra, akit nem ismer... függetlenül attól, hogy roma e vagy sem. Én speciel egy általam nem ismert magyarra sem bíznám. Ha te igen, akkor elég ostoba vagy. Viszont rábíznám egy általam ismert, megbízhatónak tartott EMBERRE, aki akár lehet cigány is. Úgyhogy már fel se tedd a kérdést, hogy mit szólnék, ha cigány szomszédom lenne, vagy cigány vőm... Ismerjük a kérdéseket és a válasz is meglesz rá, hidd el.

"de igenis, írhatok általánosítást, hisz a szóból is következik hogy a többségre igaz."  Tudatlan vagy. A szó jelentéséből az következik, hogy nem megfelelő mennyiségű és minőségű információból egyedi esetek alapján következtetünk az egészre. Sokszor differenciálatlanul, megalapozatlanul.

"és mégegyszer nem a gyűlölet, nem az antiszemitizmus hanem a racionalitás beszél belőlem." Belőled az előítélet beszél. Ez tudatlansággal párosítva veszélyes is. Ha céltudatos és nem a tudatlanság az oka, akkor még veszélyesebb.

"mondtuk elég rendesen, amúgy ilyen téren tanulhatnák amerikától egy nacionalizmust." Ez a szó nem azonos a nemzettudattal... nűansznyi értelmezési különbség.

Istenem, nagy gond van a közoktatásban ahogy a korábbi hozzászólásokat elnézem... sok kis hülyegyerek meg szabadon reklámozza ezeket a szélsőséges nézeteket. Egyesek félreértelmezik a szólásszabadságot.
0
2005. január 20., csütörtök 17:34
"A hozzáálláson kéne változtatni!" -oké, ezt mond még el ugy röpke 10 millió magyarnak és akkor okés. amúgy nem furcsa hogy külföldön a cigányok a társadalom aktívabb részesei mint magyarhonban? vegyük olaszt, mexicót stb... a társadalom teljes értékű tagjai. és magyarhonban? hát nem egészen, és ezért felelős mind a cigány mind a magyra társadalom

"Nagyon-nagyon szomorú" azért sem téged sema  cigányokat nem fogom megsajnálni, majd esetleg ha ráérek és nincs jobb dolgom
és amit leírsz az szép és jó, de vszínű akkor egy álomvilágban álsz és nem a 21. század magyarországában és világában. ezen még nem gondolkoztál? szted ma magyarországon ez a helyzet? és emiatt "kell ennyire csalódnod" bennem, hogy "Nagyon-nagyon szomorú" ? ez kétszínűség és rájátszás, ha meg nem, akkor szomorú hogy egyesek milyen jól elvannak az sajűt kis világukban, tudomást sem véve a világban zajló dolgokról.

""de igenis, írhatok általánosítást"
De nem írhatsz általánosítást. ", de igenis írhatok.nem tudtam hogy megszunt a szólás szabadsága.

"nem éreznéd igazságtalanságnak?" ,de de az élet is igaszságtalan, kerültem már ilyen helyzetbe, hál istennek nem sokat, mert remekül meg tudom magam óvni a hasonló "kellemetlenségektől", aki meg nem, saját hülyesége miatt, az meg is érdemli

magamba néztem, meggondoltam, de továbbra is azt látom amit már leírtam, és nem értem hogy egyesek ezen mit nem tudnak felfogni, hogy miért nem bírják felfogni a tényeket, miért ennyire már már primitíven naívak, jóhiszeműek, vagy egyszerűen csak félkegyelműek.
jah, és ha már cigány vizekre eveztünk eme nagy sorstalanságban, akkor visszakérdeznék, ki említette már jóval alantabb meg a cigány holocaustról szóló filmek hiányét, és nem csak itt hanem több helyütt is?jah, biztos csak egy antiszemita......

hát, ha ez az antiszemitizmus akkor én büszkén vagyok antiszemita

ELM

0
2005. január 20., csütörtök 17:17
"Minden cigány lop? " nem, de nagyrészük igen, nemhiába ez ivódott a köztudatba."
Elég nagy szégyen, hogy aki meghaljja azt, hogy "cigány", arról szakadt alpári lopós koszos ember jut eszébe. A hozzáálláson kéne változtatni!

"...had kérdezzem meg, teszem azt, egy cigányra akit nem ismersz régóta rábíznád az xpress kasszáját?céged pénzügyeit? (...) nagyvszínűséggel nem, viszont ha ugyanerre a posztra egy "normál" ember jelentkezik, akit szintén nem simersz jobban, (...) azonnal igent mondanál neki."
Mondod te! Én kinézem az Xpress.hu fedőnév alatt szereplő igen szimpatikus emberből, hogy letojja, hogy cigány, vagy sem, ugyanígy megbízik benne. Szomorú, hogy a cigányok neked nem "normál" emberek. Különben sokkal több fehér csóró van, mint roma csóró, mivel sokkal több fehér van, mint cigány, csak néha az emberek nem látják a fától az erdőt. Nagyon-nagyon szomorú

"de igenis, írhatok általánosítást"
De nem írhatsz általánosítást. Neked, hogy esne az, ha egy szegény roma kisfiú odajönne hozzád, és azt mondaná: a fehérek (illetve "normál" emberek [by ELM]) gonoszak, úgy bánnak velünk, mint a dögökkel, ha megyek az utcán, átmennek a túloldalra, ha meglátnak, büdös cigánynak neveznek. Akkor ezentúl én is általánosítok, és minden "normál" csövesbe belerúgok egyet, minden "normál" járókelőt leköpök.
Várj, írok egy jobb példát, ami könnyebben emészthető: vegyünk egy osztályt (mondjuk gimnázium 2. osztály), annak egyharmada cigizik. A tanár ezt megtudja, és az EGÉSZ osztályt bezárja estig, és hatvan oldal fizika feladatot ad nekik. Ha mondjuk te abban a csoportban lennél, amelyik soha nem gyújtott rá, és mégcsak nem is akar dohányozni, nem éreznéd igazságtalanságnak?
Kérlek, jól gondold meg a választ, és igazán nézz magadba!
0
2005. január 20., csütörtök 16:53
"másrészt a zsidók kezében van pénz, így tudnak amgukról filmet csinálni, magyarok, cigányok, kiírtott inkák stb kezében nincs, így a büdös életben nem fog film készülni róluk" by ELM

ez miért burkolt fehérgalléros antiszemituzmus? nem írtam sehol, hogy a **** zsidók kezében van a pénz, egyszerűen leírtam egy tényt. ha ezt te nem így fogod fel(vagy csak az oldal jóhíre miatt, másként teszel) akkor meglehetősen naív vagy. és ez nem csak itt van így magyarhonban.usa-ban ezerszer rosszabb a helyzet. nem politizálok, mert nem az én asztalom, de szted bush kezébe a pénzt és a támogatást ki adta az iraki háborúhoz?
nekem nincs bajom a zsidókkal, mégha úgy tünhet hogy van is. de azt nem tudom elfogadni ha vki nem lát előre józan paraszti ésszel.nem zsidóztam sehol, csak leírtam a tényeket, amit meg lehet cáfolni hogy így meg úgy antiszemita vagyok, de tényekkel sehol sem sikerül bizonyítani. történelem bizsonyítja, hogy a középkor spanyol gazdaságát hogy tették tönkre, és ezért hogy űzték áket el.mit gondolsz az amerikai nagy vállalatokat, cégeket kik bitorolják? vagy csak véletlen hogy a venice beach-en vagy las vegasban sétálva az ember minden második épület tetején egy zsidó csillagot lát odabiggyesztve?mit gondolsz, tán véletlen hogy mind a magyar mind a külföldi neves rendezők, film alkotók jókora hányada zsidó származású/vallású?
nem zsidózok és nemvagyok zsidóellenes, ezt kikérem magamnak(sőt még zsidó barátom is van!). viszont a tényeket azt hiszem jogom van leírni annélkül hogy bárki is antiszemitázásba kezdene.nincs a zsidókkal bajom, de nem is sajnálom őket egy percig sem. vannak még bőven a világon akik sajnálatra és emgértésre szorulnának, sokkal jobban mint ők, de a kezükben nincs megfelelő tőke hogy hangot adjanak keserűségüknek.

"Minden politikus korrupt? " nagyvszínűséggel igen
"Minden cigány lop? " nem, de nagyrészük igen, nemhiába ez ivódott a köztudatba. amúgy, ha már annyira tegyük félre az előítéleteket kedved van, had kérdezzem meg, teszem azt, egy cigányra akit nem ismersz régóta rábíznád az xpress kasszáját?céged pénzügyeit? nem kell rá válaszolnod,mert nagyvszínűséggel nem, viszont ha ugyanerre a posztra egy "normál" ember jelentkezik, akit szintén nem simersz jobban, ha nem is rögtön de azonnal igent mondanál neki. ez van ma magyarhonban.kár tagadni. ez két félen múlik: a magyarságon és a cigányságon.de úgy látszik egyik féle sem akar engedni, így minden marad ahpgy volt.
de igenis, írhatok általánosítást, hisz a szóból is következik hogy a többségre igaz. mindig vannak, voltak és lesznek is kivételek, de attól még nagy általánosságban igaz.
és mégegyszer nem a gyűlölet, nem az antiszemitizmus hanem a racionalitás beszél belőlem. ha antiszemita lennék nem szeretném spielberget és még megannyi alkotót legyen az magya vagy küldföldi, nem tartanám jónak az igényesebb  alkotásokat a holocaustról stb...

"miért nem mondjátok, hogy mi magyarok doppingolunk az Olimpián?" - mondtuk elég rendesen, amúgy ilyen téren tanulhatnák amerikától egy nacionalizmust.

ELM
0
2005. január 19., szerda 14:19
Szerintem is olvasd el előbb.
Olvastam, még évekkel a Nobel-díj előtt...
Nagyon megfogott, óriási élmény volt. Aztán hiába ajánlgattam ismerősöknek, kutya sem ismerte még sem az írót, sem a regényt...
Jó könyvek filmes adaptációiból leszűrt tapasztalataim alapján nagy csodát nem várok a filmtől. Remélem, tisztességes, szép, profi munka lesz, és az már valami.
0
2005. január 19., szerda 13:48
Nos, akkor kíváncsi lennék rá, hogy ki olvasta a könyvet?
Én nem és a filmet is csak max. a könyv után szándékozom megnézni. (A téma miatt.)
Pl. a Schindler listáját olvastam, jónak is találtam. A filmhez mégse volt eddig még kedvem...

Ellenpélda:
A Szigorúan ellenőrzött vonatokat előbb láttam mint olvastam. A filmes jelenetek ismerősen idéződtek fel a lapokon.
A 200 éves ember egy kicsit nyálas, de jó film. Nemrég kaptam meg az Asimov novellát...
0
2005. január 19., szerda 12:41
Nos, akkor kíváncsi lennék rá, hogy ki olvasta a könyvet?
Én nem és a filmet is csak max. a könyv után szándékozom megnézni. (A téma miatt.)
Pl. a Schindler listáját olvastam, jónak is találtam. A filmhez mégse volt eddig még kedvem...

Ellenpélda:
A Szigorúan ellenőrzött vonatokat előbb láttam mint olvastam. A filmes jelenetek ismerősen idéződtek fel a lapokon.
A 200 éves ember egy kicsit nyálas, de jó film. Nemrég kaptam meg az Asimov novellát...
0
2005. január 19., szerda 12:24
:)
0
2005. január 19., szerda 2:29
Tökéletesenen egyetértek (lehet engem is kövezni, lehetőleg két nagy sziklával és egy zacskó kaviccsal).

Figyeljetek! Senki nem kövez meg senkit míg meg nem fújom ezt a sípot. Világos? Még ha, és ezt véssétek az agyatokba, még ha azt is mondja, hogy "JEHOVA".

:?
0