Keresés

Sorstalanság

2005. január 18., kedd 23:42
Tökéletesenen egyetértek (lehet engem is kövezni, lehetőleg két nagy sziklával és egy zacskó kaviccsal). Túl kellene lépni ezen a mindenről a zsidók tehetnek dolgon. Nem volt elég az, ami ennek a filmnek a hátterét is adja?

Persze lehetne filmet csinálni az örmény genocidiumról (megtörtént, látták, elfelejtették?), arról is, hogy naponta hányan halnak éhen Afrikában, hogy Sztálin hány millió embert ölt meg a "nagy cél" érdekében... De akár arról is, hogy hány bennszülött halt meg Amerika felfedezése után...

Inkább örülni kellene annak, hogy végre elkészül egy olyan nagyszabású (koprodukciós ugyan, de mégis magyar!) film, ami magyar történet, magyar színészekkel és magyar nyelven forgattak. És azt ugyan nem tudom, hogy a nemzetközi forgalmazásban is magyar + idegen nyelvű felirattal kerül-e, de erre a filmre igenis büszkének kell lennünk, és az (egyébként nemzetközi) alkotógárda 4 éves küzdelme igazán megér annyit, hogy felülemelkedünk a "zsidókérdésen". Mellesleg megjegyzem, hogy azért Morricone sem adja akármilyen filmhez a nevét. Ja, és ő nem "érintett".
0
2005. január 18., kedd 23:38
Érdkes, én is csak a skótokkal ismerem ezt a mondást, de mostantól a hollandokkal fogom használni. Hogy mik vannak? :))
0
2005. január 18., kedd 23:36
Egy holland unokatestvérem szerint ők a legskótabbak, és erre nagyon büszkék :)
0
2005. január 18., kedd 23:34
Bizony, hogy ott lesz :) Remélem, hogy sikerül bejutnom az amúgy feltehetően zártkörű rendezvényre. Nekem kell egy Morricone aláírás :)))

By the way, a sajtós elővetítésen volt szerencsém 20 percet látni a filmből... És csak annyit mondok, menjetek el és nézzétek meg (előtte meg olvassátok el a regényt).
0
2005. január 18., kedd 23:13
Szerintem ez itt most teljesen lényegtelen!
0
2005. január 18., kedd 23:10
ekkora demagóg hozzászólás, mint ami az xpess alatt megjelent, az nem semmi
0
2005. január 18., kedd 23:05
Köszi Xpress. Nem gondoltam volna, hogy ekkora botrány lesz belőle ha előveszem ezt a poros topicot! Nem akartam kellemetlenséget okozni vele. Sajnos sokan még mindig nem tudják felfogni ez milyen súlyos téma, és könnyen dobálóznak olyan szavakkal, amikkel nem kéne. Az én nevem is zsidó és semmi bajom a többi emberrel sem, nem értem, hogy az előítéletek mért tudnak így elfajulni. Igen is ezt meg kell muatni. Lehet unalmas a téma, vagy fárasztó, de tény, hogy ezzel foglalkozni kell! Nehogy a történelem megismételhesse önmagát!!
0
2005. január 18., kedd 21:15
"Minden holland fogához veri a garast?"
Azok nem a skótok?
0
2005. január 18., kedd 20:47
Ez nagyon rendben van, köszi Xpress!
Nem kell azon morfondíroznom már, hogy leírjam-e a véleményem ide a fórumban elhangzottakról...
0
2005. január 18., kedd 17:30
Szerintem el kellene már felejteni ezt a burkolt "fehérgalléros" zsidózást.
A Sorstalanság magyar alkotók filmje, akik közt valószínűleg zsidó származású/vallású emberek is vannak, mint ahogy minden bizonnyal vannak származásukat tekintve német, horvát, cigány ősökkel büszkélkedő magyarok is, vallásukat tekintve pedig bizonyára találunk a stábban katolikusokat, evangélikusokat, szcientológusokat, hitgyülekezeteseket, ateistákat.
Tény, hogy a holocaust-témakörben nagyon sok irodalmi és filmes mű született, de talán nem véletlen: a mi kultúrkörünkben, a "civilizált" XX. században ez a legelevenebben élő trauma.
Azt is jó lenne már megérteni, hogy a holocaust-filmek nem azért készülnek, hogy sajnálatot váltsanak ki valakik iránt (az üldözési mániában szenvedők szerint a zsidóság iránt), hanem azért, hogy a mérhetetlen emberi hülyeség következményeivel szembesítsen minket.
A holocaust áldozatai nem csak a zsidók voltak. A holocaust áldozatául esett a józan ész is. Ha erre rájövünk, akkor minden holocausttal foglalkozó film egyben a cigányságról is szól, a hajléktalanokról is szól, a hazánkban élő kisebbségekről és a határainkon túl élő magyarságról is szól, szól a púposokról, a mozgássérültekről, szól az árvákról, a munkanélküliekről, mindazokról, akik mások mint mi, illetve azokról, akik mi is lehetünk/vagyunk egyszer, vagy éppen most, mások szemében.
Azon is érdemes lenne elgondolkodni, miért a zsidósággal kapcsolatos filmek váltják ki - többek közt az oldalunkon is - a leghevesebb indulatokat (lásd: Schindler listája, A Passió, Sorstalanság). Az ok a ma is létező burkolt és kevésbé burkolt antiszemitizmus, amely nem más, mint a társadalmi és magánéleti feszültségek egy sajnos hallgatólagosan elfogadott levezetési formája.
Ha mást nem, legalább annyit tegyetek meg, hogy mielőtt leírtok bármilyen csoporttal kapcsolatban bármilyen általánosítást, gondolkodjatok el azon, igazat írtok-e, vagy van hely a kétely számára. Minden vasutas hülye? Minden női fodrász meleg? Minden politikus korrupt? Minden holland fogához veri a garast? Minden cigány lop? Minden keresztény betartja a tízparancsolatot?
Ha csak az egyik kérdésre is nemmel válaszolsz, nem írhatsz általánosítást a zsidókról sem.
Nálunk okosabbaknak sem sikerült még soha kiirtani az oktalan gyűlöletet mások szívéből, de annyit megtehetnétek, hogy egyszer őszintén belegondoltok abba, hogy miért éreztek ellenszenvet XY zsidó származású producer, vagy cipész iránt, miért szeretitek leírni általánosítva, hogy a zsidók kezében van a pénz, a zsidók így, a zsidók úgy, és miért nem mondjátok, hogy mi magyarok doppingolunk az Olimpián?
0
2005. január 18., kedd 17:18
Ilyen erővel kár volt elkészíteni azt a néhány száz westernt az 50-es évek beliek után. Marhaság.  
Részemről nagyon várom a filmet, szép képek vannak benne, csak kicsit attól félek, az operatőrök ritkán rendeznek jól. Ott van Spielberg zseniális operatőre a Janus-arcú, egyik énje szépen fotóz, másik énje szarul rendez. Eszerint legalábbis:
http://us.imdb.com/title/tt0160484/

Mindenesetre a díszbemutatót el kéne csípni, a filmszemle végén, ott lesz Morricone is.
0
2005. január 18., kedd 16:26
Túl lihegett film, tele van vele a TV. Azért egyszer megnézem, mert magyar produkció, és a zene biztos jó lesz.
0
2005. január 18., kedd 15:46
Bizony. A zárójeles résszel nagyon egyetértek. Van, amire jut pénz, van, amire nem.
0
2005. január 18., kedd 15:25
Hotel Rwanda
mi az?eszik vagy isszák? még soha nem hallottam róla...

(mellesleg ismerem a filmet, de ha így nézzük sok hasonló kis produkció van és lesz is, de az igazán nagy volumenű alkotások, mind háttérstáb mind költségvetés szempontjából még nem igazán készült más témáról ha már holocaustozunk, mint a zsidókról)

igen, széleskörben ismert lehet...ne, ha a külföldi kiadók nem vonakodnának megvenni a forgalmazási jogokat, de hát vmiért nem tetszik nekik.kintről többször visszajeleztek hogy az egész filmet, meg magyar stábot nem lehet komolyan venni, koltaival az élen
0
2005. január 18., kedd 15:09
Nem csak arról; ha más nemzet genociídiumát kívánod látni, a legújabb a témában a Hotel Rwanda.

Amúgy jó a magyar filmgyártás remekeit nagy adag szkepticizmussal kezelni, és akkor nem éri az embert csalódás, legfeljebb bosszankodik, hogy annyi pénzt kiadtak rá. Amúgy a Nobel-díjas alapanyag miatt valószínűleg nagyobb érdeklődésre tarthat számon Európa-szerte, mint a többi drága de annál szarabb magyar szuperprodukció (Hídember és társai).
0
2005. január 18., kedd 14:47
kiderülne, sőt!, de olyan film nem fog egyhamar készülni.viszont a zsidó téma már tényleg a könyökömön jön ki.nem az a bajom hogy elkészül hogy csinálnak a holocaustról filmet, hanem hogy csak arról.
0
2005. január 18., kedd 14:36
"megmondom őszintén utálom az ilyen filmeket, mert mindig előtérbe kerül az, hogy a nácik milyen gonoszak voltak"
... és nem?!
És a Don-kanyarbeli magyarokról el nem készülő filmből nem az derülne ki, hogy az a vezetés, az a rendszer a "gonosz" (egyszerűsítés), amelyik odaküldte őket a vágóhídra?
0
2005. január 18., kedd 12:15
másrészt a zsidók kezében van pénz, így tudnak amgukról filmet csinálni, magyarok, cigányok, kiírtott inkák stb kezében nincs, így a büdös életben nem fog film készülni róluk
0
2005. január 18., kedd 11:56
Tangó!

Teljesen igazad van. És tudod mi a válasz rá? Az, hogy a zsidó-témában eszeveszetten sok pénz van. Ezt soha nem lehet elfelejteni, ez örök téma marad. A zsidók szívesen látnak magukról filmet, hogy mennyit szenvedtek és milyen gonoszak voltak az emberek, és aki ezeken a filmeken által sajnálja, vagy megváltozik a vélemyéne, akkor már megérte. És megmondom őszintén utálom az ilyen filmeket, mert mindig előtérbe kerül az, hogy a nácik milyen gonoszak voltak, de nem érdekel. Egyszer megnézem és kész. Semmit nem várok tőle. A Don-kanyarbeli magyarokról pedig soha nem film készülni, ugyanis az (rajtunk kívül) senkit nem érdekel. Nade a zsidókról szóló filmek? Mindenki látni akarja.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. január 18., kedd 11:52
Én úgy álltam a filmhez, hogy nem érdekel. De tegnap én is  láttam a werkfilmet és utána azt gondoltam, hogy talán mégiscsak meg kellene nézni. Nagyon sokat "szenvedtek" mire kész lett a film. Morriconénak különösen örültem, hiszen szeretem az összes művét, és ahogy elnézem ez se lesz rossz. Szóval, találkozunk a premieren. Üdv.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. január 18., kedd 11:41
Húha Tangó, ezt a hozzászólásodat jobb ha nem olvassák a Vásárhelyi Máriáék, mert mindjárt fasiszta szélsőjobboldali leszel:-))

Egyébként tényleg kicsit lerágott csont, ugyanis ebben a témában már volt egyszer egy Schindler listája ami profin feldolgozta szerintem a történteket.
0
2005. január 18., kedd 11:36
Húha Tangó, ezt a hozzászólásodat jobb ha nem olvassák a Vásárhelyi Máriáék, mert mindjárt fasiszta szélsőjobboldali leszel:-))

Egyébként tényleg kicsit lerágott csont, ugyanis ebben a témában már volt egyszer egy Schindler listája ami profin feldolgozta szerintem a történteket.
0
2005. január 18., kedd 11:11
Sziasztok!

Én biztosan nem nézem meg a fimet! Lerágott csont! Témája, sajnáljuk a zsidókat mert sok szenvedésen mentek át! El kéne már felejteni ezeket a dolgokat. Ha a háború többi áldozata el tudta, akkor ők miért nem? Gondolom, mert ebből jó zsírosan meg lehet élni! Kárpótoljuk őket?? Miért?? A donnál elesett és szenvedett magyar katonákat ki kárpótolja most? Majd??
Ez nem rasszizmus, hanem az igazság!

Üdv
0
2005. január 18., kedd 9:34
is
0
2005. január 18., kedd 1:04
naívság? hát legyen az. beülök a filmre. az elvárásaim viszonylag magasak. legrosszabb esetben felkerül nálam az elhibázott filmek listájára. szerintem ez nem rossz hozzáállás egy film megtekintáséhez. de te mit teszel? ordít rólad, hogy már most utálod az egész szart és belém kötsz, mert meg mertem jegyezni, hogy a képi világ egészen "európainak" tűnik. persze, ha van némi rálátásod az mindent megmagyaráz... esetleg a film körüli anyagi gondokra célzol?
0