Keresés

LÁZAD A SZINKRON SZAKMA

2005. május 9., hétfő 18:14
Nem összecsomagolásra gondoltam, hanem arra, hogy van 20-30 film, ebből válassz magadnak 2-3 filmet. Ez nem hinném, hogy lehetetlen.
Nem szívesen panaszkodom, de a jelenlegi akciós struktúra minket például komolyan csőddel fenyeget. Ha rendelsz 1-2 999 forintos filmet, vagy egy Bomba áras, Szuper áras filmet, azon kevesebb az árrés, mint amennyit mi átvállalunk a szállítási költségből (egy csomag feladása ténylegesen nem 999, illetve 1199 forintba kerül, hanem 1500-1800 forintba, miközben egy akciós filmen esetenként 100-150 forint az árrés). Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a multikon kívül nem igazán léteznek kis DVD/CD üzletek az országban.
0
2005. május 9., hétfő 18:10
Mert??? Azért mert nem mindenki engedheti meg magának az 5-6000 Ft-os DVD-ket? Vagy miért?
0
2005. május 9., hétfő 18:06
itt a legnagyobb hibás a fogyasztó
0
2005. május 9., hétfő 18:04
De egyébként igazad van.
0
2005. május 9., hétfő 18:03
"Szerintem senki nem hőbörögne, ha újonan megvehetne egy filmet 3500-4000 forintért, és csak 6-8 hónap múlva látná viszont az akciós polcon, mondjuk 1990, vagy 2490 forintért. " Nekem ez lenne a legszimpatikusabb és szerintem többeknek is....

"A legtöbb akció úgy működik, hogy egy aktuális akciós kínálatból vegyél 2-3 filmet, és akkor kapsz 30-40% kedvezményt."
Ezt a legtöbben nem szeretik, mert kényszerítve vagy hogy többet vegyél... És ha neked pont csak egy kell? Akkor keresni kell valakit aki pont a másikra pályázik, ha meg csak az egyik miatt veszed meg, a másikat meg feldobod a polcra porfogónka, akkor megint ugyanott vagy... Magyarországon mindig a silányabbat csomagolják a jobbhoz, csakhogy fogyjon már el végre...
0
2005. május 9., hétfő 17:55
Teljesen igazad van Xpress, DE... az hogy ez megtörténhetett azért a kiadók is felelősek ám! Ha ők csapnak le előbb ezekkel az akciókkal bőven ők és Ti lettek volna a nyertesek a piacon!!! De itthon a cégek elég hamar akrnak megdagadni és szó sem volt normális akcióról jó hosszú ideig ahogyan azt te is írtad. Abba is igazat adok, hogy nem kapázsból 6000-es áron kellene indítani. De abban nem adok igazat, hogy ebben feltétlenül az újságok a felelősek. Kettőn áll a vásár, bizony ám. Mert ahogy mindig sírnak a másolatok miatt, ellene nem teszenk semmit, hoyg jobban megérje  a silány másolat helyett az élvezhető eredetit venni. Tipikusan olyan érzése van az embernek, hogy inkább kidobja csak ne legyen olcsóbban a vevőé!!! Angliában meg persze hogy megveszik drágábban hiszen többet is keresnek, de ezt mindenki tudja...
0
2005. május 9., hétfő 17:46
annyit hozzáfűnzék még, hogy most ugyebár eredeti dvdkről beszélünk. sokan még azt sem tudják hogy ilyen van. anno mondták nekem: megvan a trója dvd-n. mondom az hogy lehet, mikor még ki sem adták. de neki megvan. és nem a jobb minőségű divx,xvid-et alakították át, hanem a kamerás változatot. és mivel rá van írva az adathordozóra hogy dvd, neki egyértelmű dvd van...:) szóval van abban valami amit Xpress ír. ha ennyire igénytelenség van MO-n jobban ne nagyon várjunk. azonban itt is van tyúk-tojás esete. azért drága mert nem veszik, vagy azért nem veszik mert drága... én ezentúl is megveszem a jobb kiadványokat azonnal, és a többire várok míg lejjebb megy az ára.
0
2005. május 9., hétfő 17:45
Szó sincs arról, hogy csak a drágább filmek számítanak minőséginek, és nincs azzal sem baj, ha a kiadók akcióznak. Csakhogy ez nem egy normális piac. Az újságmellékletek és az észszerűtlen akciózások hatása az lett, hogy ma már egyre kevesebben vásárolnak új kiadványokat. Most még viszi a lendület a piacot, de például mi már keményen érezzük a negatív hatásokat. Míg egy egészséges piacon 70-30 körül van az új és az akciós filmek forgalmának aránya, nálunk ez pont fordítva van. Hiába szeretnénk fejleszteni, több embert foglalkoztatni, plusz szolgáltatásokat bevezetni, nem telik rá, mert hiába adunk el több filmet, mint tavaly, ha az árrés folyamatosan csökken - ergo a színvonal csak nagy áldozatok árán maradhat, vagy növekedhet.
Ugyanez a tendencia begyűrűzik lassan a kiadókhoz is. Most még vannak lelkes emberkék minden kiadónál, akik kiharcolják, hogy megjelenhessenek réteg-filmek, vagy nyugati színvonalú csomagolásban, specifikációkkal jelenhessenek meg a hazai piacon is a kiadványaik, de ha a felelőtlen kiadók által "elrontott" vásárlók - érthető módon - csak akciós áron hajlandók majd vásárolni, akkor nem marad más választás, mint a fapados kiadvány.
Jól hangzik, hogy legyen minden kiadvány azonnal 2500-3000 forint, de az élet és a közgazdaságtan már bizonyította, hogy a fele ár nem jelent automatikusan dupla forgalmat, ráadásul - mint azt már írtam - a legnagyobb baj az aránytalanságban van: sokan már a 2990 forintos árat is soknak tartják.
Elképesztő például az is, hogy mondjuk a jövő héten megjelenő Drót című sorozat 7990 forintos árát már most többen soknak tartják, miközben pontosan fele annyiba kerül, mint Angliában.
Az egészséges valóban az lenne, ha az új filmek 3000-4000 forint közötti áron jelennének meg, a kiadók elfelejtenék az újság-mellékletesdit és kiszámítható, normális akciókkal jelentkeznének. Szerintem senki nem hőbörögne, ha újonan megvehetne egy filmet 3500-4000 forintért, és csak 6-8 hónap múlva látná viszont az akciós polcon, mondjuk 1990, vagy 2490 forintért. Normális európai országokban az akció egyébként nem azt jelenti, hogy: Nesze, itt egy raklap ócsó film, válogass. A legtöbb akció úgy működik, hogy egy aktuális akciós kínálatból vegyél 2-3 filmet, és akkor kapsz 30-40% kedvezményt. Ez jó a vásárlónak, mert mégis csak olcsón juthat hozzá a filmhez, jó annak, aki újonan veszi a filmeket, mert nem érzi becsapottnak magát. Jó a kiadónak, mert egy vastag réteg megveszi újonan a filmet, majd az akciós időszakban is eladható a film, és a kereskedők is megélnek.
A kereskedelem ezen formája még éppen csak elkezdődött volna nálunk, amikor tönkreverte a piacot néhány rövidlátó kontár - sajnos tény, hogy a magyar piac romokban hever, és ez a többségnek rossz. Tény azonban az is, hogy ezen néhányan viszont nagyon jól megszedték magukat. Tenni azonban nem sokat lehet és csak remélni tudom, hogy hosszú távon nem a filmbarátok húzzák a rövidebbet.
0
2005. május 9., hétfő 17:23
Szerintem a normális megoldás az lenne, ha a Robi által felvetett ötleteket minden kiadó beépítené a kiadványaiba, azaz:

- régi filmek esetében klasszikus szinkron és egy új, 5.1-es magyarítás
- magyar felirat
- igényes, és magyar feliratos extrák
- menükép, borító szintén magyarítva

Mindezt pedig, ahogy ő fogalmazott :"szolid 2990 forintos" áron, árgaranciával, hogy 2 hónap múlva ne landoljon magazinmellékletként. A kiadóknak így is meglenne a hasznuk, ez nem vitás. A filmrajongók meg nem éreznék magukat - jogosan - becsapva, ha a most 4-5 ezer forintért megvett új DVD-jük 2 hónap múlva 1500 forintért megjelenne a multik polcain, vagy az újságosstandokon.
0
2005. május 9., hétfő 17:10
Max egyetértés Haboo...
0
2005. május 9., hétfő 16:49
Hát szerintem az "újságmellékletesdi" azért anno szépen elkezdte lenyomni az árakat. Ez nem tűnt fel senkinek. Hol voltak 3-4 éve a SUPER ár megnevezések... meg a BOMBA ÁRAk! Az akció 500 Ft kedvezmények voltak maximum. Ma már akár 3000 Ft-t is engednek egy-egy akción belül! Úgyhogy azért jó oldalukat is nézni kéne szerintem.
0
2005. május 9., hétfő 16:49

Te láttad az eredetivel? Mert szerintem is az jobb. Függetlenül attól, hogy silány munka!
0
2005. május 9., hétfő 16:32
Értem én, hogy mi áll a háttérben, és nagyon sajnálom is ezt a tendenciát, mivel számomra is sokkal nagyobb öröm egy olyan kiadványt a kezembe venni, ami igényesen lett összeállítva, mint egy 900 forintos gagyit. Megjegyzem, én a bevétel és nem a profit (!) maximalizálásáról írtam, márpedig a hivatkozott 1% megnyerése is csak emeli az eladott példányszámot.

Nem vagyok szinkronbuzi, bár tény, hogy ha van szinkron, szinte mindig azzal nézem a filmeket, mert kényelmesebb és szórakoztatóbb is számomra. Éppen most töröltem az új kiadású Conan megrendelésemet, mivel hiába az új szinkron, ha idétlenül tették alá (az adatlapon található vásárlói infók szerint hiányos volt, mert a vágott verzióhoz készült, és egy jelenet csak feliratos maradt), ill. az extrákon most sincs felirat. Mivel megvan az első kiadás, pusztán a DTS hangsáv számomra nem indokolja a film újra-vásárlását. Ezért elnézést is kérek.

Tegnap láttam a TV-ben, hogy reklámozzák a bombaáras DVD-ket. Azt hiszem, még most is sokan vannak, akik abban a hitben élnek, hogy DVD-t csak 5eFt fölötti áron lehet vásárolni. Sok-sok jó kiadványt el lehet érni 2-3eFt-os árkategóriában is, ami szerintem teljesen korrekt és elfogadható. A Deep Impact c. filmet pl. 1490,- Ft-ért sikerült megvennem, és minden extrája feliratos, a film pedig szinkronos. Az első gyári DVD-met 2000-ben rendeltem meg tőletek, és 2003. márciusáig apránként közel 200 filmet gyűjtöttem össze. Ma már 500 cím fölé került a gyűjteményem darabszáma. Azt hiszem, ez is remekül példázza, mennyire leestek az árak. Ha még olcsóbbak lesznek a DVD-k, én azt sem fogom bánni természetesen, de azt nem szeretném, ha csak a minőség rovására csökkennének az árak. Itt van mindjárt a Legendák klubja sorozat. Jól hangzó specifikációik vannak ugyan a kiadványoknak, de azért igazán teljes értékűek csak az angol felirattal és a valóban tartalmas extrákkal lennének...
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2005. május 9., hétfő 16:26
Háttt még az is jobb szerintem, mint a Vass Gáboros. :)
0
2005. május 9., hétfő 15:56

Nem. A Vass Gábor és Grúber Hugóval készített új szinkront az HBO készítette kb.  93-ben. és azt adta le nemrég a Magyar TV1. Az eredetiben szerintem olyanok mondták alá a szöveget, akiknek az volt az első és egyben az utolsó szinkronizálásuk. "de az volt az eredeti"
0
2005. május 9., hétfő 15:51
Persze tudom én hogy vannak kissebb árért is filmek, én azon vagyok megdöbbenve, hogy még mindig ott tartunk, hogy csakis a drága filmekkel lehet minőséget produkálni. Amíg a Trója 6000 Ft volt addig minőségnek számított, most hogy 2 490 Ft már bizti gagyi, lefaragták a költségeket...
Bárki bármit mond nem hiszem hogy a kiadó ráfaragna ezzel az akcióval amit 2 hónapra hírdetett meg. (És nem egy kasszasiker volt a felsorolásban). Ha pedig ez így van... miért mondják azt hogy csakis a nagyon drága filmek a minőségiek? A 2490 Ft elég közel van az úgynevezett újságmellékletes árhoz... nemdebár?
0
2005. május 9., hétfő 15:42
Haboo!

Az a Predátor kiadás 4 éves kiadás.Akkor még ennyibe kerültek a filmek. Most nézd meg a FOXos filmek árát és meglátod hogy azért elég barátiak.
0
2005. május 9., hétfő 15:35
"Sajnos nálunk minőséggel nem lehet eladni semmit, marad a másik megoldás: takarékoskodni, lefaragni a költségeket. Nem az a kérdés, miért nem kerül fel mindkét szinkron egy kiadványra, hanem az, hogy érdemes-e még erre a piacra szinkronos DVD-ket kihozni."

Ellenpélda: Predátor Bolti ár: 7100 Ft!!!!! No szinkron csak eredeti angol! Ezen mit takarékoskodtak? Az áron nem látszik. Szóval szerintetek ez reális ár egy nem magyarosított dvd-ért? Mennyibe kerülne ha még szinkronizálnák is??? 10 000Ft? Egy filmért? Szerintetek ez az igényesség? Bocs de ezt most kicsit dúrvának találtam.

Ha én értettem félre valamit akkor bocs, és magyarázza meg valaki a fenti pár sort kérem.

0
2005. május 9., hétfő 15:06
Pl. a Menekülő embert a Video 2000 kft szinkronizálta le elég silányul. Pár ismeretlen ember váltogatta a hangját és mondta alá a szöveget."

Ez a Vass Gábor-os szinkron? Mert az tényleg durva. Vass egyáltalán nem illik Schwarzihoz!
0
2005. május 9., hétfő 14:35
Sajnos ez az igazság... fáj is nagyon! ;(...
most posts by TM
0
2005. május 9., hétfő 14:27

Igazság szerint én mindig is eredeti szinkron párti voltam. Akármilyen rosszul is sikerült valahogy mégis csak az az eredeti (tudom sokan nem így vannak ezzel és persze tudom ez az én hülyeségem). Pl. a Menekülő embert a Video 2000 kft szinkronizálta le elég silányul. Pár ismeretlen ember váltogatta a hangját és mondta alá a szöveget. Vagy a Maximális túlhajtás ahol úgyancsak ui. stílusban viszont már ismert színészek (Perlaky István és Hankó Attila és még páran.) mondták alá a szöveget.
Viszont amivel talán már valószínület mások is egyettértenek velem, hogy Eddie Murphyhez egyértelműen Dörner György passzol viszont a 48 óra első részében nem ő, hanem Felföldi szinkroniálta. Később a TV2-n (kerekedelmin) láttam ennek az újráját Dörnerrel. Borzalmas volt (persze a szöveg is rossz volt), de amikor saját munkájukat szinkronizálják újra a színészek az sem valami jó!  
0
2005. május 9., hétfő 14:15
Sajnos az itt fórumozó igényes filmbarátok egy része aránytévesztésben van. Tény, hogy az ideális megoldás minden film esetében az lenne, ha egy bármilyen minőségben fellelhető klasszikus szinkron és egy a DVD technikához igazított 5+1 csatornás új szinkron is fellelhető lenne a legtöbb kiadványon. Ezt azonban csak egy nagyon nagyon szűk igényes réteg tartja fontosnak. Mondjuk minden 100 vásárlóból 1. Körülbelül ugyanekkora az aránya azoknak, akik feliratos extrákhoz ragaszkodnak, 20 százaléknak hangformátumtól és minőségtől teljesen függetlenül csak az a lényeg, hogy valamilyen szinkron legyen a lemezen, és a maradék közel 80%-ot csak az érdekli, hogy olcsó legyen a film.
Ez a realitás, ez a magyar piac. Jelenleg az EU-ban az élen állunk a gagyiban, nincs igény a minőségre, az egyetlen szempont az ár. Miközben a világ az igényesség irányába indult, jön a HD-DVD, megjelennek Superbit lemezek, egyre igényesebb extrákkal és egyre jobb minőségben jönnek ki az új, nagy filmek a nagy stúdióktól, addig nálunk átvették a hatalmat a 900 forintos filmek és az újság-mellékletek.
A Universal korábban valóban szinte minden kiadványán magyarította az extrákat, mostanában érthető okokból elmarad ez a plusz költséggel járó szolgáltatás. Sajnos nálunk minőséggel nem lehet eladni semmit, marad a másik megoldás: takarékoskodni, lefaragni a költségeket. Nem az a kérdés, miért nem kerül fel mindkét szinkron egy kiadványra, hanem az, hogy érdemes-e még erre a piacra szinkronos DVD-ket kihozni.
Őszintén szólva, ha DVD-kiadással foglalkoznék a szívem fájna, amikor arról kell dönteni, mennyi extra tartalmat vásároljak a kiadandó filmhez. Filmbarátként természetesen azt szeretném, ha minden jó film a lehető legjobb tálalásban (sok extrával, teljesen magyarítva, igényes dobozban) jelenne meg, ugyanakkor tudom, hogy a multik például fel sem veszik a kínálatba az általuk túl drágának talált független filmeket, a vásárlók 90%-a pedig már egy szolíd 2990-es árra is azt mondja: lesz ez még 1000 forint, vagy újságmelléklet.
Ezen a piacon arra panaszkodni, hogy csak egy szinkron került fel egy filmre nagyjából Monty Python-kategóriás angol humornak számít.
0
2005. május 9., hétfő 13:38
Ha a bevétel maximalizálása és az értékmentés igazán fontos lenne, akkor a technikailag kifogásolható minőségű szinkronnal bíró filmekhez két magyar hangsávot is kapnánk: egy gyengébb minőségű eredetit és egy technikailag kifogástalan minőségű újat, lehetőleg az eredeti szinkronhoz hű szöveggel.
Remek példa a Terminátor 1. új kiadása.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2005. május 8., vasárnap 20:17
ez eddig ok. de kíváncsi lennék rá mivel érnének el többet, egy - sok esetben régi -stereo, vagy néha mono szinkronnal, vagy egy új - mostanában nem valami csúcs- újjal. itt a dvd eladásokra gondolok.
0
2005. május 8., vasárnap 19:01
"üdv. nem tudom volt e már. mi a francot élveznek azon, hogy uj szinkronokat készítenek"

Kb. 1000-szer el lett mondva már az ok. De te is rájöhetsz magadtól, h valszeg nem szórakozásból vagy a nézők bosszantása végett készülnek új szinkronok.
0